Kako su Hrvati razgledavali Leoparde u Mađarskoj

 

Samo nekoliko dana nakon pristizanja prvih obnovljenih tenkova Leopard 2A4 u Mađarsku, u petak 24. srpnja održana je i njihova svečana primopredaja. U vojarni 25. pješačke brigade György Klapka u mjestu Tata, na sjeveru Mađarske nedaleko slovačke granice, šesdesetak kilometara sjeverozapadno od Budimpešte, okupili su se gosti iz obrambenog resora Mađarske, predstavnici njemačkog proizvođača tenka Leopard 2, ali i razni strani gosti – među njima i oni iz Hrvatske. Tom se prilikom okupljenima obratio Frank Haun, generalni direktor njemačkog koncerna Krauss-Maffei Wegmann. Uz pohvale Mađarskoj te obrambenoj suradnji Njemačke i Mađarske, ojačanoj i posjetom njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer Budimpešti sredinom srpnja, on se prisjetio i kraja Hladnoga rata istaknuvši:

Tibor Benkő i Frank Haun

U to je doba tenk Leopard 2 predstavljao oslonac NATO snaga za odvraćanje u Europi, a on to predstavlja i danas, u 15 europskih država, od polarnog kruga sve do obala Mediterana. Dapače, on je s izvanrednom uspješnošću savladao i nove izazove izvan NATO prostora. Leopard 2 je rijedak primjer standardizacije među različitim oružanim snagama na najvišoj tehnološkoj razini – a sada se i Mađarska priključuje zajednici njegovih korisnika. (…) Ovaj korak danas važan je u okviru programa modernizacije mađarskih Obrambenih snaga. To je ujedno i jak signal po pitanju europske suradnje. Mi smo isporučili tenkve iz Njemačke, a mađarske vojnike će uvježbavati njihovi austrijski kolege tijekom predstojećih mjeseci. (…) Tenkovi Leopard 2A4, koje ovdje vidite, prvi su od ukupno 12 Leoparda koji će uskoro započeti sa službom u Mađarskoj. I to danas je samo prvi korak. (…) Za tri godine će mađarske Obrambene snage koristiti najmoderniju verziju ovog tenka – Leopard 2A7HU (Hungary). U Europi će samo Danska i Njemačka u to vrijeme imati slične borbene sposobnosti“.

Prije prigodnog programa mađarskih oklopnika, priređenog na postojećim tenkovima T-72 te novopristiglim Leopard 2A4, okupljenima se još obratio i Tibor Benkő, mađarski ministar obrane – koji je pozdravio “prelazak mađarskih oklopnika na tehnologiju za 21. stoljeće“, kako je naveo – samo dan prije subote 25. srpnja, u Mađarskoj obilježavanog “blagdana sveca zaštitnika tenkista, dana Svetog Kristofora” – dodavši:

Očigledno je i ova pandemija bila veliki izazov, koji je širom svijeta izazvao recesiju i gospodarski pad – osim u njemačkoj obrambenoj industriji, koja je uspjela na vrijeme ispuniti svoje obveze, na čemu im zahvaljujemo. A od rujna 2020. godine pa do kraja godine po dva tenka Leopard 2A4 mjesečno pristizat će u arsenal mađarskih Obrambenih snaga. (…) A kako je istaknuo i generalni direktor njemačkog koncerna, nadamo se da će Mađarska od 2023. primanjem tenkova Leopard 2A7 postati članicom te spomenute zajednice korisnika. Mi se spremamo za taj trenutak, za primanje Leoparda 2A7, a kako se dugo promišljalo korištenje Leopard tenkova u Mađarskoj, ovo okupljeno ljudstvo koje će imati priliku za njihovo korištenje biti će spremno na vrijeme. Želio bi zahvaliti našoj austrijskoj braći po oružju za pomoć koju će nam pružiti u obuci i pripremi mađarskih oklopnika“.

Povod ovog čitavog okupljanja je i general zbora Ferenc Korom, zapovjednik mađarskih Obrambenih snaga, nazvao epohalnim događajem, te jednim od važnih koraka u provedbi ciljeva za 2020. godinu zadanih u tamošnjem Programu obrane i razvoja snaga Zrinyi 2026. Napomenuo je – “Do dolaska tenkova Leopard 2A7 ovi će tenkovi poslužiti za provedbu prijelaza“, budući da u Obrambenim snagama Mađarske već dugo nije bilo takvih velikih razvojnih koraka. Svrnuo je i pažnju na ovoga ljeta potpisan sporazum s Ministarstvom obrane Austrije o obuci mađarskih oklopnika, prije negoli su svi krenuli uživati u prezentaciji djelovanja tenkova T-72, nosača mostova BLG-60M (temeljem T-55, proizvodnja DDR/Poljska) i novopristiglih mađarskih tenkova Leopard 2A4.

Kako smo napomenuli na početku ovog teksta, na čitavom ovom događanju u petak 24. srpnja u mađarskom mjestu Tata – koje je novinarski popratio mađarski kolega Levente Benedek – prisustvovali su i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Kamera medija ondje je zabilježila brigadnog generala Miju Validžića, zapovjednika u Vinkovcima stacionirane GOMBr, koji je u društvu časničkog namjesnika Branka Ramčića razgledavao izloženu novu i staru mađarsku oklopnu tehniku, družio se s kolegama iz redova oklopništva Obrambenih snaga Mađarske, te pozirao okupljenim novinarima.

Photo: Honvedelem.hu i Levente Benedek

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.