Neutralna Austrija zapovijeda u NATO misiji

 

Iako je formalno neutralna država, Republika Austrija uskoro će po prvi puta preuzeti operativno zapovijedanje jednim segmentom NATO misije KFOR na Kosovu. Konkretno, riječ je tu o austrijskoj 25. lovačkoj bojni (jedinoj lovačkoj postrojbi u Austriji obučenoj za izvođenje zračnih desanta) iz sastava 7. lovačke brigade iz Klagenfurta. Ta će postrojba s oko 820 pripadnika formacijskog sastava, uskoro u misiji KFOR preuzeti šestmjesečno zapovijedanje Rezervnim operativnim snagama (Operational Reserve Force – ORF) ove misije, snagama namijenjenim jačanju NATO misije na Kosovu u slučaju iznimnih potreba.

Uvježbavanja za taj posao traju već mjesecima u sjedištu 25. lovačke bojne, na prostorima vojarne Khevenhüller u Klagenfurtu – starog vojnog objekta koji ime vojskovođe Ludwiga Andreasa von Khevenhüllera nosi od 1967. godine. Kombinirane austrijske i njemačke snage razine bojne moraju biti spremne za moguće slanje na Kosovo od sredine ove godine. Od toga, 650 pripadnika će tu biti iz sastava spomenute austrijske lovačke bojne, dok njih još 170 dolaze iz sastava Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke, konkretno – iz 104. oklopne bojne iz sastava 12. oklopne brigade „Oberpfalz“. Time je gotovo pa naglavačke izokrenut dosada uobičajeni sastav ove kombinirane međunarodne postrojbe.

Za našu bojnu, specifično, ta je zadaća jedan veliki izazov, budući da Austrija sada po prvi puta preuzima i vođenje ove tzv. ORF bojne – jer je ona do sada uvijek bila vođena od naših njemačkih kolega, a sada smo mi onda odgovorni i za obuku svih njenih sastavnih dijelova” izjavio je pukovnik Alexander Raszer, zapovjednik 25. lovačke bojne OS Austrije.

Kako izgleda, mi smo od 1. srpnja u takozvanoj ‘ready-phase’, fazi pripravnosti, što znači da čitava bojna mora biti spremna unutar sedam dana osvanuti na Kosovu, spremna za djelovanje. Dakle, čitava bojna mora u tih sedam dana biti prebačena onamo, zračnim transportom i željeznicom“, nastavio je pukovnik Raszer. Naime, ako dođe do ikakvih izvanrednih događanja, gotovo će kompletan sastav austrijske 25. lovačke bojne završiti na Kosovu – budući da u ovoj postrojbi oko 80 formacijskih mjesta nije popunjeno, i novi se pripadnici aktivno traže.

Do sada su te KFOR snage u pravilu bile pod njemačkim zapovjedništvom, a tek njihov manji dio je bio popunjavan iz Austrije. No, ova velika promjena omjera snaga traži i dodatno uvježbavanje, ne bi li se osiguralo zajedničko djelovanje bez greški – za što će od posebne važnosti biti i održavanje oveće kombinirane vojne vježbe budućih pripadnika ORF iz Austrije i Njemačke, planirane za svibanj ove godine u Njemačkoj, na poligonima kod mjesta Altmark. Riječ je o najvećem obučnome centru njemačkih kopnenih vojnih snaga, smještenom sjeverno od grada Magdeburga, na prostoru od ukupno oko 15×30 kilometara.

O toj vojnoj suradnji NATO članice Njemačke i neutralne Austrije poprilično se optimistično izrazio i pukovnik Christian Märkl, zamjenik zapovjednika njemačke 104. oklopne bojne, jedne od samo četiri takve aktivne postrojbe u Oružanim snagama Njemačke: “Dobra nam je razina kompatibilnosti po pitanju opreme. Dakle, možemo odgovarajuće surađivati s našim kolegama, bez obzira je li to oko komunikacija, na području tehnike, ali i po pitanju postupaka vođenja. To međusobno razumijevanje pojmova i taktika je uspostavljeno u velikoj mjeri, i mi sjajno skupa surađujemo“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.