U misiji KFOR – HRZ u punom pogonu

 

Dok MORH i OS RH više gotovo da i ne izvještavaju o ikakvim aktivnostima hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama, neke druge vojske i organizacije o tome redovito donose novosti. Tako, recimo, iz kratkog priopćenja Slovenske vojske saznajemo da su i pripadnici OS RH u NATO-operaciji KFOR na Kosovu imali itekako vježbovni prošli tjedan.

Naime, u utorak, 25. travnja, održana je svečana primopredaja dužnosti između dotadašnjeg i novopristiglog slovenskog kontingenta u multinacionalnoj borbenoj skupini „Zapad“ (MNBG-W) pod talijanskim zapovjedništvom. Dva dana kasnije, 27. travnja pa sve do 6. svibnja, vojnici novog, 35. slovenskog kontingenta u KFOR-u sudjelovali su u završnoj obuci kako bi mogli preuzeti svoje operativne zadaće u KFOR-u. Na taj se način u NATO-operaciji na Kosovu osigurava dosljedna rutina i ujedinjuju sve operativne procedure brojnih ondje prisutnih oružanih snaga.

Austrijski vojnici u operaciji KFOR

Slovenski su vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Austrije, Mađarske, Hrvatske, Ukrajine i Moldove uvježbavali postupke nadzora i kontrole masa, suzbijanja nemira (sa i bez uporabe helikoptera), svladavanja straha od vatre i uklanjanja cestovnih prepreka. Kako se vidi iz priloženih fotografija, u vježbi je sudjelovao i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. KFOR je pokazao da su istu tu obuku prošli i austrijski vojnici koji su, baš poput svojih slovenskih i mađarskih kolega, proteklih dana imali rotaciju kontingenata.

Obuka slovenskih vojnika u KFOR-u

Riječ je o uobičajenoj obuci koja se provodi u kampu „Villaggio Italia“, sjedištu KFOR-ove multinacionalne borbene skupine „Zapad“ (MNBG-W), i u kojoj se redovito uvježbavaju procedure te postupci koji se primjenjuju u slučaju javnih nemira u urbanom okruženju.

U NATO-operaciji KFOR trenutno se nalazi 24. hrvatski kontingent, čiji je prvi dio na Kosovo otišao 21. ožujka ove godine. Tijekom prošle godine na Kosovu su se izrotirala 3 kontingenta (21., 22. i 23.), s ukupno 86 pripadnika OS RH, od čega je njih 15 bilo raspoređeno na stožernim dužnostima u zapovjedništvu KFOR-a. O svemu što su ti ljudi na Kosovu radili, ni Hrvatski sabor, kao niti šira javnost praktično pa nisu čuli ništa iole podrobnije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.