Vlada o misijama – HV mentorira u Iraku

 

Iako je prvi dio današnje 119. Vladine sjednice bio u znaku buduće mirovinske reforme, kroz dnevni red se uspjelo provući i nekoliko obrambenih tema, prvenstveno onih koje se tiču sudjelovanja OS RH u NATO, EU i UN misijama i operacijama. Tako je Vlada jednoglasno potvrdila daljnje aktivnosti hrvatskih vojnika u misijama „Resolute Support“ u Afganistanu i „NATO Mission“ u Iraku, u operacijama „EU NAVFOR Med SOPHIA“, „KFOR“, „EU NAVFOR Somalia ATALANTA“, kao i u dosadašnjim UN-operacijama. Podržan je i nastavak angažmana u okviru NATO aktivnosti ojačanje Prednje prisutnosti u Poljskoj, u borbenoj skupini pod operativnim zapovjedništvom SAD.

Ministar obrane Damir Krstičević ove je točke obrazlagao objedinjeno:

“Hrvatska vojska uz primarnu misiju obrane suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, te pružanja potpore i pomoći civilnim institucijama, u suradnji sa saveznicima aktivno pridonosi stabilnosti međunarodnog okružja sudjelovanjem u operacijama i misijama u inozemstvu. Takvo sudjelovanje u okviru je međunarodnih organizacija kojih je član, čime ostvaruju savezničke i partnerske veze, te istodobno unapređuje cijeli spektar vlastitih sposobnosti. RH ostaje čvrsto predana savezničkim naporima u pružanju potpore Afganistanu te usvojenim načelima solidarnosti ‘Zajedno unutra, zajedno van’. Okosnica našeg dosadašnjeg angažmana bilo je upućivanje mentorskih i savjetodavnih timova za obuku afganistanske vojske i civilne policije. Predlažemo i u 2019. i 2020. godini u misiji potpore miru u Afganistanu sudjelovanje do 110 pripadnika Hrvatske vojske.

NATO operacija KFOR na Kosovu od samog početka ima posebni značaj za RH, jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu. Hrvatski kontingent je fokusiran na izvršavanje zadaća zračnog transporta, rad stožernog osoblja u stožeru operacije, u savjetničkom timu na razini ministarstava i Kosovskih snaga sigurnosti. Predlažemo i u 2019. i 2020. u operaciji KFOR na Kosovu sudjelovanje do 40 pripadnika OS i 2 helikoptera.

RH je na održanom NATO summitu u Varšavi poduprla odluku o jačanju nazočnosti Saveza u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj, te je sudjelovanje u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno s našim nastojanjem u izgradnji i održavanju vlastite međunarodne vjerodostojnosti i odgovornosti. Predlažemo i u 2019. i u 2020. godini nastavak sudjelovanja naših OS u sklopu borbene skupine pod vodstvom SAD-a s do 90 pripadnika u Poljskoj.

Operacija SOPHIA je važan doprinos EU borbi protiv nestabilnosti u središnjem Sredozemlju. Sudjelovanje OS korisno je i s aspekta stjecanja praktičnih znanja i iskustava, te predstavlja doprinos jednom od dugoročnih ciljeva Zajedničke vanjske sigurnosne politike EU, a to je potpora miru i sigurnosti. Predlažem i u 2019. i 2020. godini nastavak sudjelovanja naših OS u ovoj operaciji do 3 pripadnika.

Sudjelovanjem u operaciji ATALANTA RH doprinosi borbi protiv piratstva, kao i pružanju podrške drugim misijama i operacijama EU s ciljem jačanja pomorske sigurnosti. Trenutno u operaciji sudjeluje 13 pripadnika, od toga 1 pripadnik u zapovjedništvu operacije, a 12 pripadnika je u timu na brodu. Ovime dokazujemo spremnost za aktivni doprinos jednom od dugoročnih ciljeva Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, a to je potpora miru i sigurnosti na području Afrike. Predlažem i u 2019. i u 2020. godini nastavak sudjelovanja u operaciji EU NAVFOR Somalia ATALANTA s do 25 pripadnika.

U odgovoru na sigurnosne izazove, promjene globalnog sigurnosnog okruženja, RH je aktivno poduprla globalnu kampanju UN za jačanje doprinosa država-davateljica snaga, jačanje sposobnosti i kapaciteta operacija UN-a. Posljednja rotacija u operaciji u Libanonu obavit će se u studenom 2018., inženjerijska satnija na rok od 6 mjeseci, te stoga se predlaže sudjelovanje u ovoj operaciji u 2019. godini s do 70 pripadnika, a u 2020. godini do 3 pripadnika. U Zapadnoj Sahari nastavak sudjelovanja u 2019. i 2020. kao i do sada do 8 pripadnika, te u Indiji i Pakistanu do 10 pripadnika OS.

Na NATO summitu u Bruxellesu u srpnju 2018. šefovi država i vlada članica NATO-a donijeli su na zahtjev iračke vlade odluku o uspostavi NATO neborbene misije u Iraku. RH će sudjelovanjem u ovoj misiji pridonositi naporima međunarodne zajednice u izgradnji stabilnosti Iraka, jačajući sposobnosti iračkih institucija i sigurnosnih snaga u postizanju srednjoročne i dugoročne stabilizacije i sigurnosti. Hrvatski časnici i dočasnici u ovoj misiji obavljat će dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora, te potporne dužnosti, te predlažemo sudjelovanje u neborbenoj misiji u Iraku do 10 pripadnika OS RH u ovoj i 2019. godini.

Financijska sredstva za provedbu ovih odluka planirana su i osigurana u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane“.

Predsjednica Republike već je dala suglasnost na ove prijedloge odluka, a nakon što su ih danas i ministri jednoglasno poduprli, svi ovi prijedlozi o angažmanu OS RH u međunarodnim misijama i operacijama otišli su put Sabora. Pri tome, kako je u posljednje vrijeme postao neugodan običaj u Ministarstvu obrane RH, nije naveden konkretan iznos troškova za bilo koju od ovih misija. Nažalost, riječ je o manjku transparentnosti koji je teško uskladiti s činjenicom da ove aktivnosti nisu politički, sigurnosno ili ekonomski sporne, te da njihovo dizanje ugleda OS RH u svijetu zasigurno vrijedi novaca, koliki god oni bili.

NATO aktivnosti

Dodjela medalje pukovniku Ivici Kolobariću (Photo: 9. HRVCON/RSM)

Na prvi pogled čini se kao da u ovim prijedlozima i nema nekih promjena. Nakon što je početkom studenog prošle godine Vlada donijela odluku o jačanju hrvatskog angažmana u NATO misiji „Resolute Support“ na maksimalno 110 pripadnika OS RH, u tim se okvirima kretala veličina 8. i aktualnog 9. HRVCON-a. Trenutačno se u području operacije nalazi 9. hrvatski kontingent sa 106 pripadnika OS RH, iz kojeg je 22. rujna došla lijepa vijest o odlikovanju pukovnika Ivice Kolobarića Medaljom časti Islamske Republike Afganistan. Pukovnik Kolobarić je prvi pripadnik OS RH koji je dobio ovo priznanje, i to za međusobnu suradnju Specijalnih snaga RH i Specijalne policije Afganistana, za unapređenje međuljudskih odnosa i sigurnosti, te časno obnašanje službe u dalekoj zemlji podno Hindukuša.

NATO aktivnost u Poljskoj nastavit će se i u narednom 2-godišnjem razdoblju. Prije točno godinu dana, 1. HRVCON otišao je u Poljsku u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a na istoku Europe, a upravo sutra put Poljske se u Benkovcu ispraćaju pripadnici 3. HRVCON-a. Prvi HRVCON u eFP brojio je 78 pripadnika, 2. je obuhvatio 73 pripadnika OS RH, a sutra će se znati i veličina 3. HRVCON-a. Kao i do sada, i ubuduće Hrvatska namjerava u Poljsku slati do 90 pripadnika OS RH.

Otkako se 2016. povećao broj pripadnika OS RH na Kosovu, u operaciju KFOR se redovno šalje do 40 hrvatskih vojnika, a tako će biti i nadalje. U KFOR-u je trenutno razmješten 28. HRVCON od ukupno 35 pripadnika OS RH i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV-1, te s letačkim, logističkim, obavještajnim i stožernim osobljem i savjetnicima. Područje razmještaja je Priština (Camp Film City), Ferizaj/Uroševac (Camp Bondsteel) i Peć (Camp Villagio). Zračni transport i rad savjetničkih timova (NALT) bit će osnovne zadaće HRVCON-a i u narednom razdoblju.

Glavni tajnik NATO u posjeti Iraku, ožujak 2018. godine

Što se Iraka tiče – to je zasigurno najveća novost, proizašla s NATO summita održanog u Bruxellesu 2018. Tu se više ne govori o operaciji „Inherent Resolve“, već o NMI (NATO Mission Iraq), sa zapovjedništvom u Bagdadu (Camp Union II) i provođenjem obuke na 2 lokacije u okolici Bagdada (Taji i Basmaya). Radi se o neborbenoj misiji sa zadaćom obučavanja iračkih snaga sigurnosti, a za sudjelovanje pod kanadskim zapovjedništvom obvezale su se Austrija, Bugarska, Češka, Danska, Hrvatska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska, Turska, UK i SAD. Ako Sabor dozvoli sudjelovanje do 10 pripadnika OS RH, Hrvatska će u NMI popunjavati 7 pozicija, od čega je jedna brigadirska (na mjestu savjetnika na razini Ministarstva obrane Iraka). Ostali hrvatski vojnici imat će dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora, te potporne dužnosti.

EU aktivnosti

U EU operaciji SOPHIA OS RH sudjeluju od rujna 2017. godine, popunjavanjem jedne pozicije na bazi rotacije u Zapovjedništvu snaga, a to će se očito i nastaviti u narednom razdoblju. Nema promjene ni u drugoj EU operaciji, onoj na rogu Afrike, u kojoj trenutno djeluje 3. AVPD tim ukrcan na brod Petra II. Kao i prošlih godina, prisutnost OS RH u operaciji ATALANTA definirana je na maksimum do 25 pripadnika OS RH. Za sada se ne spominje novi, 4. hrvatski AVPD tim.

UN aktivnosti

Dio HRVCON-a u UNIFIL-u (Photo: 1. HRVCON UNIFIL)

Pripadnici OS RH u 2018. godini sudjeluju u 3 operacije UN-a na području Azije, Afrike i Bliskog istoka: UNMOGIP u Indiji i Pakistanu s 9 pripadnika, MINURSO u Zapadnoj Sahari sa 7 pripadnika, i UNIFIL u Libanonu s 53 pripadnika OS. Angažman u UNMOGIP-u i MINURSO-u bit će kao i do sada, a UNIFIL će kroz nešto više od godinu dana opet doživjeti promjene. Jačanje angažmana u Libanonu bila je prošlogodišnja velika promjena, koja se nakon MORH-ovog bi-ne bi vrludanja ipak realizirala u formi slanja inženjerijske postrojbe, časnika za vezu i časnika zdravstvene struke. Pripadnici satnije za opću inženjerijsku potporu završavaju svoj angažman u UNIFIL-u u svibnju 2019. godine, nakon čega MORH, kako se čini, namjerava uputiti još jednu rotaciju s najviše 70 vojnika. Nakon toga, u 2020. godini, hrvatsko prisustvo u Libanonu ponovno bi se vratilo na negdašnjih maksimalno 3 pripadnika OS RH.

Ministar obrane Damir Krstičević današnje je sudjelovanje na Vladi i obrazloženje angažmana OS RH u pojedinim misijama i operacijama popratio i prikazom karte s ucrtanim sudjelovanjem u pojedinim dijelovima svijeta. No ti se podaci u nekim brojevima pomalo i razlikuju od tablice koja se može vidjeti na web-stranici OS RH. Možda je razlog u tome da je u spomenutoj tablici prikazano stanje od 31. srpnja ove godine.

Karta rasporeda OS RH u međunarodnim misijama i operacijama sa sjednice Vlade 17. listopada 2018. godine

 

Tablica o sudjelovanju OS RH u međunarodnim misijama na internetskim stranicama OS RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.