NATO ponovo rezervom dopunjava misiju KFOR

 

Kako se bliže svekoliki srbijanski izbori – a za 6. svibnja su zakazani i lokalni, i pokrajinski, i parlamentarni i predsjednički izbori – rastu napetosti i na području srpske enklave na sjeveru Kosova. Iako su vlasti u Beogradu odlučile da  neće priznati rezultate lokalnih izbora, čije su održavanje za 6. svibnja ipak najavile tamošnje općine Zvečan i Zubin Potok, to nije pokolebalo lokalne vlastodršce.

Oliver Ivanović o delikatnoj poziciji Srba na Kosovu

Oliver Ivanović, državni sekretar srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, izjavio je kako su tu na djelu “prije svega privatni i partijski” razlozi, te da se radi šteta Beogradu – kojem se

… urušava ugled pred međunarodnom  zajednicom, pa ako hoćete i pred kosovskim Albancima, u smislu da ne može da kontroliše deo teritorije i ljude koji tvrde da im je Srbija jedina država i da  im je Vlada Srbije jedina vlada koju priznaju“.

Posebice bi neugodno bilo eventualno razmimoilaženje u izbornim rezultatima glavnine Srbije i prostora enklave – koje bi, barem prema Ivanoviću, moglo i trajnije narušiti odnose tamošnjeg stanovništva te novih vlasti u Beogradu.

Na napetosti je dva tjedna pred sve te izbore preventivno krenula reagirati i NATO misija KFOR. Od Njemačke i Austrije zatraženo je slanje ljudstva iz sastava Rezervnih operativnih snaga (Operational Reserve ForcesORF), na što je zapovjedništvo njemačkog Bundeswehra u petak pozitivno odgovorilo. O tome su istoga dana  predstavnici Zapovjedništva za vođenje operacija u Potsdamu izvjestili odabrane parlamentarne zastupnike, da bi čitavu stvar danas medijima potvrdila i njemačka ministarstva obrane (Bundesverteidigungsministerium) i vanjskih poslova (Auswärtiges Amt), te austrijsko Ministarstvo obrane (Verteidigungsministerium) u Beču.

Ponovo u vatru!

Predaja dužnosti 1. i 2. bojne ORF krajem ožujka 2012. godine

Njemačko-austrijska bojna Rezervnih operativnih snaga misije KFOR (ORF-Battalion I/2012) na Kosovu je već bila raspoređena u kolovozu prošle godine, da bi ih se početkom ove godine postupno ipak počelo vraćati kući. Na terenu sjeverozapadnog Kosova i službeno ih je 29. ožujka zamijenila talijanska 11. bojna mehaniziranog pješaštva – kao bojna II Rezervnih operativnih snaga (ORF-Battalion II) – koju je vodstvo misije smatralo dovoljnom u tada poboljšanim političkim okolnostima. Dok su i NATO i njemačke vlasti još prije koji tjedan najavljivale potpuno izvlačenje kombinirane njemačko-austrijske bojne s Kosova do početka svibnja (navodno je sa 16. travnjem ondje još bila oko četvrtina njemačkog sastava ORF), ta je odluka posljednjih dana naglo okrenuta naglavačke.

Ne ulazeći u iznimnu analitičku dubinu koja mora prethoditi tako promišljenim promjenama, napomenimo samo da je zapovjednik misije (COMKFOR), njemački general Erhard Drews, navodno pri nadležnom NATO zapovjedništvu u Napulju (COM JFCN) ovih dana zatražio ponovno raspoređivanje njemačko-austrijskog sastava (ORF-Battalion I/2012) – paralelno s već ondje prisutnim Talijanima (ORF-Battalion II), a sve radi zaoštravanja sigurnosne situacije pred izbore zakazane za 6. svibnja. Dok je nadležno NATO zapovjedništvo, opet navodno, već izdalo zapovjed o razmještanju – koju se trenutačno još provjerava i usklađuje po pitanju u njoj sadržanih rokova – načelno se planira da će oko 550 Njemaca i 150 Austrijanaca biti u cijelosti na Kosovo raspoređeni do 1. svibnja 2012. godine.

Bundeswehr ponovo na Kosovo u akciju!

Time bi se ondje našlo ukupnih oko 6226 vojnika misije KFOR, budući da austrijsko-njemački sastav praktično predstavlja i ukupnost neposredno raspoložive rezerve ove misije.  Dok je za austrijski namjenski sastavljen segment Ministarstvo obrane iz Beča tek potvrdilo sudjelovanje, njemački dio rezervnih snaga navodno se sastoji od 750. pukovnije NBKO iz Bruchsala, i dijelova 295. topničke bojne iz Immendingena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.