Rasmussen: EULEX nije spreman za Kosovo

Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta u ponedjeljak su sastančili s glavnim tajnikom NATO-a, Andersom Foghom Rasmussenom, kako bi uoči NATO–summita u Chicagu prodiskutirali o suradnji NATO-a i EU. U obraćanju euro-parlamentarcima, Rasmussen se, među ostalim, dotaknuo i misije na Kosovu, odnosno tamošnje suradnje KFOR-a i EULEXA, i teško bi se moglo reći da su europski zastupnici baš to željeli čuti.

„Jako sam zabrinut zbog činjenice da EU-misija EULEX nije dovoljno pripremljena ni opremljena, što u praksi ima snažne posljedice na NATO, jer je time narušena i naša misija KFOR. U takvim slučajevima, mi moramo preuzeti zadaće i odgovornosti koje nisu predviđene, posebno na sjevernom dijelu Kosova“,

rekao je Rasmussen, apelirajući na euro-parlamentarce da upotrijebe sve što je u njihovoj moći da se takvo stanje počne mijenjati. „Jako bismo voljeli da se osvjedočimo u snažnu ulogu Europske unije kroz snažan EULEX“, bacio je Rasmussen udicu članovima Vanjskopolitičkog odbora EP-a.

EULEX u akciji

O odnosima KFOR-a te EULEX-a razgovaralo se i na marginama prošlotjednih sastanaka ministara vanjskih poslova EU i NATO-a, priznala je također i Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku te sigurnost Catherine Ashton. Do sada je jedini rezultat taj da je, gotovo istodobno s najavom NATO-a o jačanju snaga KFOR-a pred izbore u Srbiji, i EULEX najavio jačanje policijskih patrola na sjeveru Kosova. Da tamo stvari ozbiljno ne funkcioniraju, pokazalo se prilikom prošlojesenskih nemira, kada su snage KFOR-a morale preuzeti i policijsko-sigurnosne zadaće, za što (u teoriji) nisu nadležne.

Krajem rujna, a nakon sukoba na graničnom prijelazu Jarinje, i kosovska i srpska strana izrazile su svoje nezadovoljstvo EULEX-om. Obje su se strane složile da ta EU-misija „ne izvršava svoj mandat“, dok je Oliver Ivanović, državni tajnik Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, nimalo diplomatski EULEX proglasio „zbunjenom misijom“, koja nije uspjela izgraditi odnos s lokalnim stanovništvom. „KFOR dobiva zadaće koje inače ne bi trebao obavljati. U trenutku kada je EULEX nestao kao čimbenik sigurnosti, KFOR pokušava ispuniti tu prazninu“, rekao je Ivanović.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.