NASAMS uskoro u Mađarskoj

 

Kako je jučer, 19. studenog 2020. godine, priopćilo Ministarstvo obrane Mađarske, nama susjedna država krenula je u još jednu veliku nabavu – sklapanjem ugovora s vojnim koncernima Kongsberg iz Noveške i Raytheon iz SAD kupila je raketni protuzračni sustav NASAMS.

Isporuka kupljenog sustava zvanog „National Advanced Surface to Air Missile System“ (NASAMS) očekuje se 2023. godine, a ova investicija čiju se vrijednost procjenjuje na oko 800 milijuna USD veže se s prethodno započetim poslom pribavljanja američkih raketa AMRAAM iz svibnja ove godine – podižući ukupnu cifru ove protuzračne investicije na oko milijardu USD. Riječ je o provedbi odredbi deklaracije o namjeri kupovine, koju je Mađarska u kolovozu ove godine sklopila u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su i ovi koraci u dostizanju 2 posto BDP-a u svrhu obrane bili glasno pozdravljeni od Donalda Trumpa i njegove predsjedničke administracije. Ujedno, riječ je o nastavku provedbe programa obrambene modernizacije nazvanog „Zrinyi 2026“ – u čijem su okviru kupljeni transportni avioni (Airbus, Dassault Falcon i Embraer), tenkovi i oklopni transporteri (KMW Leopard 2A4 i 2A7+ te PzH2000, Rheinmetall Lynx KF41) i helikopteri (AirbusВертолеты России). Sve je ovo dio obrambenih investicija koje mediji opisuju kao dio napora Viktora Orbana da Mađarska „mora biti sposobna odbiti napade s bilo koje strane“, bez podrške NATO saveza u kojem je članica.

Pokusno ispaljivanje projektila AMRAAM ER američkog koncerna Raytheon.

Od raketnog protuzračnog sustava NASAMS očekuje se da u mađarskoj službi naslijedi stari 2K12 KUB (NATO oznaka SA-6 „Gainful“), čijih je barem 16 sustava bilo u mađarskoj službi još od 1976. godine. Novu tehniku, koju odlikuju šire fizičke zone pokrivanja i bitno veći broj ciljeva po kojima se može djelovati, entuzijastično je jučer u mađarskim medijima hvalio i Gáspár Maróth, povjerenik mađarske Vlade zadužen za obranu, obrambenu industriju i koordiniranje modernizacije u obrani. On je tom prilikom istaknuo:

„To je još jedan veliki korak u razvoju Mađarskih Obrambenih snaga. On znači da će Mađarska ponovno imati modernu protuzračnu obranu. Mi nabavljamo sustav kakav štiti i Washington. A nema mnogo zračnog prostora na svijetu koji bi bio čuvaniji od onog nad američkom prijestolnicom. S ovom kupovinom mi se rješavamo jednog vrlo dugo postojećeg duga – sustav KUB je do sada služio vrlo dugo, služio je dobro, ali njegovo vrijeme je prošlo“.

Maróth je u izjavi koju prenosi mađarsko Ministarstvo obrane napomenuo i kako će raspoređivanje novog i modernog sustava zemaljske protuzračne obrane srednjeg dometa za mađarsku obranu predstavljati povratak sposobnosti koju je Mađarska zapravo izgubila početkom 21. stoljeća – napominjući kako je to bila krivica nekih prethodnih Vlada suprotnog političkog predznaka njegovom Fideszu. Uz to, sustav NASAMS bi trebao biti sposoban braniti Mađarsku i od djelovanja besposadnih zrakoplovnih sustava, za što je dosadašnja mađarska protuzračna obrana imala tek ekstremno ograničene sposobnosti.

„Moderna raketna protuzračna obrana na tlu, koju će mađarska vojska zaprimati od 2023. godine, igrat će ključnu ulogu u zaštiti mađarskog zračnog prostora. Ovo je povijesni korak, budući da snage mađarske Protuzračne obrane nisu ovakvu modernizaciju prošle u zadnjih četiri desetljeća. Mi smo s NASAMS sustavom odabrali rješenje koje najbolje zadovoljava naše zahtjeve, koje je široko prisutno u NATO krugovima, i koje također štiti i glavni grad Amerike“,

zaključio je zaključio Gáspár Maróth o poslu kojeg je Veleposlanstvo SAD u Budimpešti opisalo kao mađarsku „najveću ikad obrambenu kupovinu od Sjedinjenih Država“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.