Lynx IFV i NASAMS ubuduće u Mađarskoj

 

Potpisivanjem sporazuma u njemačkome mjestu Unterlüß u Donjoj Saskoj, oko 80 kilometara južno od Hamburga, Mađarska je 17. kolovoza 2020. godine zakoračila u još jedno poglavlje obnove svojih vojnih sposobnosti. Ulazak u masivni program nabave novih borbenih vozila pješaštva (Infantry Fighting Vehicle – IFV) iz Njemačke trebao bi u ovome slučaju dovesti i do široke industrijske suradnje Mađarske te koncerna Rheinmetall, tradicionalnog diva njemačke vojne industrije koji preko 120 godina ima dio svojih tvorničkih poligona i pogona u donjosaskom mjestu Unterlüß.

Kako je objavljeno, ovim bi poslom u Mađarskoj trebali biti uspostavljeni zajednički proizvodni kapaciteti za proizvodnju gusjeničnih borbenih vozila Lynx, koja je Rheinmetall po prvi put javno prezentirao u okviru vojnog sajma Eurosatory 14. lipnja 2016. godine. Ovim je Mađarska prva NATO i EU država koja se odlučila opremiti ovim novim tipom vojnih oklopnih vozila, što ujedno predstavlja i veliki uspjeh za koncern Rheinmetall iz Düsseldorfa. Posao bi trebao obuhvatiti preko 200 vozila, a njegova se ukupna vrijednost procjenjivala na oko 2,3 milijarde EUR. Prema riječima zajedničke izjave Lászla Palkovicsa, mađarskog ministra inovacija i tehnologije, te Gáspára Marótha, povjerenika mađarske Vlade zaduženog za obranu, obrambenu industriju i koordiniranje modernizacije u obrani:

„Kao dio svojih NATO obveza, Mađarska obnavlja tešku opremu svojih kopnenih snaga. Nakon tenkova i topništva, sada su na red došla i borbena vozila pješaštva, koja također spadaju u ključnu opremu za nama željene sposobnosti. Kao najnapredniji sustav svoje vrste, Lynx je demonstrirao svoju prikladnost za obnašanje središnje uloge unutar spektra sposobnosti kopnenih snaga u nadolazećim desetljećima. Pridržavajući se već ranije položenog zavjeta mađarske Vlade za jačanjem nacionalnih oružanih snaga, ovaj poduhvat i suradnja proteže se daleko izvan čiste modernizacije naše vojne tehnologije. Partnerstvo s jednim od glavnih europskih vojnih proizvođača dovest će i do modernizacije naše vojne industrije, a time i do širenja naše ukupne industrijske baze“.

S lijeva na desno: Gáspár Maróth, Armin Papperger i László Palkovics

Riječ je o poslu čije sklapanje dolazi oko mjesec dana nakon početka pristizanja njemačkih tenkova u Mađarsku, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org, a kako je pojasnio Armin Papperger, predsjednik izvršnog odbora Rheinmetall AG: „Za nas ovaj tržišni proboj Lynx vozila predstavlja veliki uspjeh. Činjenica kako smo uspjeli uvjeriti Mađarsku – važnog EU i NATO partnera – da odabere baš ovo inovativno vozilo čini taj uspjeh još i većim. Donošenjem ove, prema budućnosti usmjerene odluke na polju javne nabave, mađarski vodeći politički i vojni dužnosnici demonstrirali su pravo vodstvo. Ovaj potez ne samo da stavlja Mađarsku na čelo po pitanju europske vojne tehnologije, već on potvrđuje i posvećenost mađarske Vlade ulozi pouzdanog te vojno efikasnog partnera svojim NATO saveznicima – što je politika koju ostvaruju sustavno i energično“.

Samo tjedan dana ranije

Napomenimo da je do ove vojno-industrijske objave došlo samo pet dana po potpisivanju Pisma namjere o mađarskom pribavljanju raketnog sustava protuzračne obrane NASAMS, proizvoda suradnje norveškog Kongsberg Defence & Aerospace i američkog Raytheona. Potpisi koje su na taj načelni dokument u Budimpešti 12. kolovoza ove godine stavili David Cornstein, veleposlanik SAD u Mađarskoj, te mađarski ministar obrane Tibor Benkő, postavljaju temelje za modernizaciju i mađarske protuzračne obrane – u okvirima aktualnog mađarskog Programa razvoja obrane i Oružanih snaga. Time se Mađarska nakon dužih izvida odlučila svoje protuzračne sposobnosti obnoviti modernim raketnim sustavom, te je u tu svrhu prihvatila konkretne ponude iznesene s američke strane.

 Photo: honvedelem.hu, legiero.blog.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.