Mađarska oklopna renesansa

 

U večernjim satima utorka, 21. srpnja 2020. godine, u Mađarsku su pristigla prva četiri rabljena tenka Leopard 2A4 pribavljena u Njemačkoj, označivši time početak šire isporuke i novih njemačkih tenkova te samohodnih haubica koje je Mađarska kupila posljednjih godina. Prvo se do kraja ove godine očekuje pristizanje još 8 tenkova Leopard 2A4, ispunivši time kvotu potpuno operativnih vozila ovog tipa namijenjenih početnoj obuci mađarskih posada na novoj oklopnoj tehnici zapadnog podrijetla. Riječ je o tenkovima koji su donedavno bili u sastavu pričuve njemačkog Bundeswehra, te su obnovljeni i predani Mađarskoj kao uvod u pristizanje slične vojne tehnike, ali nove ispod čekića. Naime, do kraja 2023. godine Oružane snage Mađarske očekuju pristizanje i 44 nova tenka Leopard 2A7+, te još i 24 Hrvatskoj dobro poznate samohodne haubice Panzerhaubitze 2000, također nove. Uz ova dva tipa oružja treba spomenuti kako je Mađarska za svoje kopnene snage u Njemačkoj kupila i još 6 specijaliziranih vozila zasnovanih na podvozju tenka Leopard 2 – i to 3 primjerka tenka za izvlačenje (Wisent 2), te još 3 primjerka nosača škarastih inženjerijskih mostova (Leguan). Riječ je tu samo o dijelu vojnih investicija koje Mađarska poduzima posljednjih godina prema vojnom razvojnom programu Zrinyi 2026 – kojim se vojni proračun ustrajno povećava već godinama.

Kakvu to novu tehniku Mađarska kupuje?

Konkretan začetak ovog velikog posla vezuje se uz ugovor kojeg su 19. prosinca 2018. u Budimpešti potpisali Ralf Ketzel i Holger Lenz u ime njemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann, te Péter Fodor, predstavnik mađarskog Ministarstva obrane zadužen za gospodarenje resursima u obrani. Ovaj ugovor, potpisan samo dva dana prije posla s njemačkom granom koncerna Airbus o pribavljanju BMC4I (Battle Management Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) sustava SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center), definirao je mađarsku kupovinu spomenuta 44 nova tenka i 24 samohodne haubice, te uz njih vezanog paketa opreme i usluga. Time se uz već itekako vidljivo jačanje mađarskih zračnih snaga – kojima su ovoga srpnja stigla još dva helikoptera Airbus H145M, pa ih Mađarska sada posjeduje 9 – krenulo i u žestoku modernizacija tamošnjih kopnenih snaga. Mađarska se za njemačke tenkove odlučila temeljem tradicije koju ta tehnika uživa, o čemu su u više navrata razgovarali i mađarski ministar obrane Tibor Benkő te Frank Haunt, generalni direktor koncerna Krauss-Maffei Wegmann.

Tenkovi Leopard 2 plod su poslijeratnog razvoja, u kojem se Njemačka odlučila osamostaliti od američke vojne opreme. Temeljem rada na “Standardnom tenku” (Standard-Panzer) sredinom 1950-tih, početkom 1960-tih je formiran konzorcij njemačkih, francuskih i talijanskih stručnjaka, koji je do srpnja 1963. uspio vozilo “Porsche Prototype II” prodati njemačkom Bundeswehru u 1.500 primjeraka pod nazivom Leopard 1. Ovaj je tenk doživio veliki izvozni uspjeh, a postao je temeljem i više srodnih specijaliziranih vozila. Na tom je temelju sredinom 1960-tih započela i suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama na razvoju “MBT-70”, koja je obustavljena do 1967. godine. Prelaskom niza stručnjaka iz redova Porschea u Krauss-Maffei nastavljen je nacionalni rad na razvoju novog njemačkog tenka, koji je kroz 16 prototipova u rujnu 1977. godine doveo do narudžbe 1.800 komada vozila Leopard 2 za Bundeswehr. Nakon niza unapređenja ovog oklopnog sredstava, na vojnome sajmu Eurosatory u Parizu 2010. godine bila je predstavljena i njegova verzija Leopard 2A7+, koja je razvijena za Bundeswehr temeljem iskustava skupljenih posljednjih godina, posebno u Afganistanu. Prilagođen urbanoj borbi i asimetričnim situacijama, Leopard 2A7+ sa svojih maksimalno 70 tona ima ojačanu pasivnu zaštitu (konvencionalni te reaktivni oklop), posebno protiv mina te protuoklopnih sredstava maloga dometa, te ojačan i sustav klimatizacije vozila. Njemu je dodan i ojačani generator, ne bi li se omogućilo opsežnije djelovanje tenka bez potrebe paljenja glavnog turbo-dizel motora velike potrošnje – MTU MB 873 Ka-501 s 12 cilindara, čijih 1.500 konjskih snaga unutar operativnog radijusa od oko 450 km vozilu omogućava maksimalnu brzinu od 72 km na sat. Ojačan je i njihov senzorski paket (dodatne infracrvene kamere za vozače, kao i dodatna neovisna visokorezolucijska optika za zapovjednika), dodan je vanjski ulaz u komunikacijski sustav tenka, a obnovljeno je i naoružanje – Rheinmetall top 120 mm glatke cijevi duge 55 kalibara, strojnice na daljinsko upravljanje KMW FLW 220 ili automatski bacač granata kalibra 40 mm. Spomenuta 44 primjerka ovih tenkova proizvedena za Mađarsku imat će i tipsku oznaku Leopard 2A7HU.

Obnova Leopard 2A4, München

Do pristizanja sve te nove oklopne tehnike u Mađarsku, kojeg se očekuje tijekom 2023. godine, sklopljen je i još jedan prijelazni međudržavni sporazum, kojim je službena Budimpešta s koncernom Krauss-Maffei Wegmann utanačila privremeni transfer dodatnih starijih tenkova Leopard 2A4 u Mađarsku, dok su i susjedi iz Austrije još pristali pomoći oko njihova uvođenja u operativnu uporabu. Riječ je tu o dobavi tenkova rabljenih u okvirima Bundeswehra, a onda temeljito preuređenih za mađarsku službu u pogonima koncerna KMW u Münchenu. Ugovorenih 12 takvih vozila krenulo je u opsežnu reparaturu krajem veljače ove godine, da bi onda 21. srpnja prva 4 tako obnovljena i stigla u Mađarsku. Preostalih 8 komada tenkova Leopard 2A4 iz te kvote očekuje se u Mađarskoj do kraja tekuće godine – po dva mjesečno, u razdoblju od rujna do prosinca 2020. godine. Tako obnovljeni njemački tenkovi bit će u mađarskim kopnenim snagama do daljnjeg korišteni za obuku tamošnjih oklopnika pod nadzorom instruktora iz Austrije, ne bi li se mađarsko osoblje bolje pripremilo za zahtjevan prelazak s tehnike istočnog podrijetla na novu NATO opremu – konkretno, za prijelaz sa sovjetskih tenkova T-72 koje se u Mađarskoj koristi od 1978. godine na potpuno nove tenkove Leopard 2A7HU njemačke proizvodnje.

Specijalizirana vozila na podvozju tenka

No, kako smo već spomenuli, Mađarska kupuje i nekoliko specijaliziranih vozila zasnovanih na podvozju tenka Leopard 2 – konkretno tehničke gusjeničare WISENT 2, te nosače sklopivih inženjerijskih mostova LEGUAN. Vozilo WISENT 2, proizvod Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH (FFG) iz Flensburga na krajnjem sjeveru Njemačke, također je predstavljeno na vojnom sajmu Eurosatory 2010. godine. Riječ je o modularnom vozilu koje se unutar pet sati posla može konfigurirati kao (1) tenk za izvlačenje ili (2) tehnički gusjeničar sukladan standardu NATO STANAG 4569. U varijanti tenka za izvlačenje on može biti opremljen dizalicom nosivosti 32 tone za terenske popravke i izmjene motora, ili vitlom vučnog kapaciteta od 40 tona (uz interno vitlo kapaciteta 2.300 kg). Svojom opremom WISENT 2 može tegliti oštećene tenkove (do 80 tona), a ima i generator sposoban pogoniti raznolike terenske alate. Kao radni gusjeničar WISENT 2 može imati prednji horizontalni nož i kran – koji se spaja na univerzalni hidraulički sustav vozila – i koji može žlicom raditi iskop do 300 kubičnih metara na sat, ili biti nosač alata za mrvljenje, bušenje ili rušenje kuglom. Na vozilo se s prednje strane mogu montirati i sustavi za strojno razminiranje.

Nosača mostova LEGUAN razvio je prije desetak godina koncern Krauss-Maffei Wegmann (KMW) za potrebe njemačkog Bundeswehra. Riječ je o zamjeni za sustav BIBER, kojeg se zasnovalo na podvozju tenka Leopard 1, ali čije su mosne konstrukcije postale nosivošću nedostatne za tenkove Leopard 2A5. Mađarska se odlučila mosni sustav LEGUAN montirati na podvozja tenka Leopard 2, čija su dva člana posade osposobljena polagati po jedan privremeni sklopivi most dužine 26 ili dva mosta dužine 14 metara. Sustav LEGUAN na takvom podvozju označen je NATO težinskom kategorijom MLC70, njegovi mostovi mogu nositi vozila NATO težinske kategorije MLC80, a Mađarska će biti 20. država koja koristi neku inačicu ove teške inženjerijske opreme.

PzH 2000 za Mađarsku

Mađarska se krajem 2018. odlučila kupiti i 24 primjerka samohodnog topničkog sustava Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), također iz proizvodne lepeze koncerna Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Riječ je o sustavu kojeg se krenulo razvijati za njemačke potrebe, ne bi li se njime zamijenilo dotrajale američke M109A3GE A1/A2 u kalibru 155 mm. Razvoj novog oružja u istom tom kalibru i sa cijevi duljine 52 kalibra započeo je 1986. godine i do 1993. je prošao prototipna testiranja. Riječ je o oružju koje može koristiti sve NATO varijante granata 155 mm, uključujući tu i američko pametno streljivo velikog dometa M982 Excalibur, te njemačko streljivo SMArt155 (“Suchzünder Munition für die Artillerie 155″, odnosno Sensor Fuzed Munition, SFM) – koje sadrži dva punjenja s vlastitim senzorima, za napad na gornje plohe oklopnih vozila eksplozivno-formiranim penetratorom. I kod novih varijanti samohodnih haubica PzH2000 vidljiv je utjecaj borbenih djelovanja u Afganistanu – prvo u okviru nizozemskog, a onda i njemačkog kontingenta. Temeljem tih iskustava pojačan je oklop nadgrađa, posebno krovne ploče radi poboljšanja zaštite od minobacačkih mina, te sustava ventilacija i klimatizacije. Za ovaj će sustav Mađarska postati ukupno osma korisnica – nakon Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Katara, Hrvatske i Litve – a bit će to veliko osvježenje, budući su mađarske samohotke sovjetske proizvodnje tipa 2S1 Gvozdika i 2S3 Akacija duže izvan operativne uporabe.

Financiranje svega toga

Prema prijedlogu proračuna kojeg se javnosti predstavilo 26. svibnja ove godine, mašarskom obrambenom resoru iduće bi godine trebalo pripasti oko 778 milijardi HUF (oko 2,244 milijarde eura po tečaju od 346.718 forinti za euro), odnosno oko 1,66 posto BDP-a – oko 162 milijarde HUF više nego ove godine. Ovo je dio postupka kojim se još 2012. odlučilo kako se godišnje obrambene proračune do 2016. neće smanjivati u nominalnom iznosu, dok će onda od 2016. nadalje krenuti njegovo dizanje za barem 0,1 posto BDP-a godišnje. Mađarski obrambeni proračun je tako iznosio oko 1.468.000.000 eura u 2019. godini, za tekuću godinu se popeo na oko 1.776.660.000 eura, da bi i usprkos krizi za iduću godinu bio planiran na oko 2.243.898.500 eura – čime bi Mađarska 2021. trebala biti na 1,66 posto BDP-a, uz plan dostizanja NATO cilja od 2 posto u 2024. godini.

Pri tome, Mađarska se za iduću godinu diči i planiranim dizanjem osnovice plaće u obrani na razinu od 44.600 HUF (oko 128,635 eura), zakazanim od siječnja 2021. godine, investiranjem oko 100 milijuna HUF za postrojbe angažirane u NATO i EU okviru, uz oko 10 milijardi HUF za NATO Security Investment Program i još oko 616 milijuna HUF u sufinancirane obrambene fondove pri Europskoj uniji. Uz to se planira i oko 41 milijarda HUF obrambenih prihoda – prodajom vojne opreme i raznolikih vojnih viškova. Ova će sredstva poslužiti za financiranje modernizacije i održavanja postojeće tehničke opreme, kao i za plaćanje zbrinjavanja otpada koji se stvara u obrambenom sustavu Mađarske.

 

*Photo: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.