Mađarska dočekala svoje prve helikoptere Airbus H145M

 

Nakon što već nekoliko mjeseci traje postupna isporuka Airbus H145M helikoptera u Srbiju, jučer 18. studenog 2019. i u Mađarsku su stigla prva dva nova helikoptera ovoga tipa. Ovo je početak isporuke ukupno 20 letjelica koje je mađarsko Ratno zrakoplovstvo kupilo za oko 300 milijuna eura vrijednosti ukupnog paketa opreme i obuke kadrova.

Prva dva helikoptera tipa Airbus H145M pristigla su u Mađarsku jučer u poslijepodnevnim satima iz njemačkog Donauwörtha, glavnog sjedišta kompanije Airbus Helicopters, uz stajanje za dopunu gorivom u Austriji, kod Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt). Let su izvele mješovite njemačko-mađarske posade, a helikopteri su imali i privremene njemačke registracije, koje će uskoro biti zamijenjene novim i trajnim, mađarskim.

U ponedjeljak, 18. studenog oko 15 sati popodne letjelice s oznakama D-HADI (prva) i D-HMBF (druga) pristigle su u Budaörs, prigradsko naselje na jugozapadu Budimpešte, gdje su ih dočekala dva nedavno obnovljena mađarska borbena helikoptera Mi-24. Uslijedio je kratki pokazni let novih helikoptera iznad Budimpešte, pa opet slijetanje u Budaörs – prije nego je čitav letni sastav u smiraj dana, oko 17 sati, krenuo u zrakoplovnu bazu Szolnok, smještenu u središnjoj Mađarskoj na oko 90 kilometara jugoistočno od Budimpešte. Ondje se očekuje da će mađarski H145M biti i trajno stacionirani, u obnovljenim namjenskim hangarima.

Pristizanje novih zapadnih helikoptera, prve takve stvarno nove zrakoplovne tehnike u dugo vremena, Mađarska je dočekala s oduševljenjem. Dok se isporuka još dva helikoptera H145M očekuje do kraja ove godine, plan je da svih 20 primjeraka bude u Mađarskoj do kraja 2021. godine. Ukupno gledano, Mađarska za svoje nove helikoptere Airbus H145M planira tri glavne namjene: (1) laki transportni helikopter (Light Utility Helicopter – LUH), (2) za traganje i spašavanje (Search&Rescue – SAR), te (3) za višenamjensku uporabu (Multi-Purpose – MP). U te se svrhe planira i dodatna obuka mađarskih pilota – dok su prva dva pilota već obučena u inozemstvu, oni bi trebali biti instruktori za daljnje cikluse obuke u Mađarskoj.

Svih 20 mađarskih Airbus H145M helikoptera trebalo bi biti ožičeno za vojnu namjenu – dakle, opremljeno sustavom HForce0 – dok je Mađarska kupila samo 5 kompleta oružne opreme HForce3 (balističko i vođeno naoružanje, ciljano korištenjem elektrooptičkih senzora i head-up opreme pilota), a koje misli izmjenjivati među letjelicama, po potrebi. Ujedno, od ovih se letjelica očekuje i da tijekom iduće godine preuzmu zadaće traganja i spašavanja iz zraka – posao koji se danas u Mađarskoj radi pomoću dva helikoptera Mi-8/17, stacionirana po jedan u bazi Pápa i u Szolnoku.

 

* Ovaj je članak sastavljen uz pomoć Leventea Benedeka, glavnog urednika mađarske stranice “Vojna tehnika na vodi, kopnu i u zraku” (“Haditechnika, földön, vízen, levegőben”), čije su i slike koje ovdje uz dozvolu prenosimo. Njegov članak “Dolazak Airbus H145M – sa stajanjem u Budimpešti” dostupan je u originalu na internetskoj adresi: https://combatant.blog.hu/2019/11/18/airbus_h145m_budapesti_megallo

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.