Mađarska dobila prve remontirane “Hindove”

 

U ponedjeljak 10. rujna su se u Mađarsku s remonta u Rusiji vratila prva 4 borbena helikoptera Mi-24. U zračnu bazu „Szentgyörgyi Dezső“ u Kecskemétu sletio je transportni zrakoplov An-124-100 Ruslan iz sastava Ruskih zračnih snaga, vraćajući u domovinu 2 borbena helikoptera Mi-24P i još 2 Mi-24V Mađarskih zračnih snaga. Oni su u ruski Remontni zavod 419 (АО „419 Авиационный ремонтный завод“ – АРЗ 419) u Sankt Peterburgu poslani 22. studenog prošle godine u sklopu ugovora između Mađarskih zračnih snaga i tvrtke „Russian helicopters“ o remontu 12 mađarskih helikoptera Mi-24. Ugovor, koji uključuje remont ovih letjelica, rezervne dijelove i obuku osoblja vrijedan je oko 70 milijuna eura.

Promjena na prvim remontiranim helikopterima vidljiva je već na prvi pogled – umjesto dosadašnje „zemljane“ maskirne sheme tipične za mađarsko zrakoplovstvo, novoremontirani helikopteri dobili su homogenu tamno sivu boju, sličnu onoj koju koriste njihovi ruski kolege. Oznake Mađarskih zračnih snaga i evidencijske oznake ispisane su svjetlije sivom bojom. Očekuje se da nakon ovog remonta, mađarski borbeni helikopteri imaju još resurs od 1000 letnih sati ili 7 godina u službi Mađarskih zračnih snaga. Zbog sankcija Rusiji, na ovim helikopterima nije rađena modernizacija naoružanja i pripadajuće opreme. Prije svega nije ugrađen sustav FLIR za noćno izviđanje, za koji se očekuje ugovor s trećom stranom te naknadna ugradnja u skladu s NATO standardima.

Dva pristigla helikoptera već su istog dana cestovnim putem prebačena u Zračnu bazu Szolnok, gdje će tehničari Mađarskih zračnih snaga obaviti završne radove, što bi trebalo trajati par tjedana, nakon čega će biti primljeni u operativnu uporabu. Druga dva helikoptera trebaju za Szolnok krenuti u srijedu, 12. rujna 2018. godine.

Red za remont u ARZ 419 u Sankt Peterburgu čeka još 8 mađarskih helikoptera Mi-24, među kojima su i 4 preuzeta od DDR-a, koji nikada nisu poletjeli u sastavu Mađarskih zračnih snaga. Očekuje se da će se i oni, nakon remonta u Rusiji, napokon vinuti u zrak. Mađarska je svoje borbene Hindove zbog isteka resursa prizemljila prije 5 godina – posljednji je letio u ljeto 2013. godine Tijekom tog petogodišnjeg prizemljenja, njihova je daljnja sudbina bila prilično neizvjesna, a dio vojnih dužnosnika zalagao se da se ovi borbeni helikopteri proglase neperspektivnima. Tome je u prilog išla i odluka o remontu postojećih helikoptera Mi-17, koji je mađarsko Ministarstvo obrane dogovorilo s tvrtkom „Ruski helikopteri“ 2015. godine. No 2 godine kasnije, odnosno 2017. godine, „Ruski helikopteri“ dobili su od mađarskih vlasti dodatni ugovor za remont 12 borbenih helikoptera Mi-24 (6 Mi-24P i 6 Mi-24V), ukupne vrijednosti  69.345.428,00 eura. U ugovor je bila uključena i obuka tehničkog osoblja, kao i obuka te osvježavanje obuke za letačke posade, koja se provodi u Rusiji. To uključuje i obuku po principu „train-to-train“, odnosno obuku obučavatelja.

—————————-
10. rujna 2018. godine – Prvi remontirani Mi-24 stigli u Mađarsku

—————————-

*Photo/video: www.lhsn.hu/Benedek Levente

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.