Helikopteri Airbus H145M i za Mađarsku

 

Nakon Republike Srbije, i susjedna Mađarska je za svoje Oružane snage kupila helikoptere u Njemačkoj. Kako se u petak, 29. lipnja 2018. godine, saznalo od proizvođača Airbus Helicopters iz Donauwörtha, mađarsko Ministarstvo obrane je u okviru svog programa modernizacije nazvanog “Zrinyi 2026” naručilo 20 lakih vojnih helikoptera H145M. Njima bi Mađarska željela nadomjestiti postojeće stare helikoptere Mi-8 i Mi-17, a ona će nakon Srbije, biti ukupno drugi korisnik oružnog paketa za helikoptere Airbus H145M. Uz same letjelice ugovoren je i opsežan paket podrške novom borbenom sustavu te program obuke neophodnih mađarskih zrakoplovnih kadrova.

Helikopteri H145M operativno se koriste u Saveznoj Republici Njemačkoj od 2015. godine, a od tada su prodani u Tajland, Srbiju i sada Mađarsku. S maksimalnom težinom pri polijetanju od 3,7 tona, H145M može služiti za prijevoz trupa, izviđanje i nadzor, spašavanje iz zraka, te medicinski prijevoz. Letjelice koje je kupila Mađarska bit će opremljene opremom za brzo iskrcavanje putem užadi (fast roping), imat će kamere visoke rezolucije, balističku zaštitu, lepezu opreme za vatrenu podršku, te sustav elektroničkih protumjera sposoban osigurati djelovanja i u zahtjevnim operativnim okolišima. Ujedno, Mađarska je druga država po redu (nakon Republike Srbije) koja je kupila naoružanu verziju ovog lakog višenamjenskog helikoptera – gdje sustav za upravljanje naoružanjem nazvan HForce omogućava integriranje široke lepeze raznolikog naoružanja zrak-zemlja i zrak-zrak.

U okviru spomenutog vojnog programa modernizacije “Zrinyi 2026”, Mađarska je već nabavila školske avione Zlin-143 i Zlin-242, kao i dva putnička aviona Airbus A319. Time je kupovina helikoptera H145M treći korak ovoga plana, u čijem se okviru spominju još i planovi nabave dva vojna transportna aviona srednje kategorije. Novi mađarski vojni helikopteri H145M imaju ugrađen digitalni sustav avionike Helionix, u čijem je sklopu i napredni autopilot sa 4 osi. Letjelice pokreću dva motora Safran Arriel 2E, s punim digitalnim sustavom kontrole pogona (FADEC) i vrlo niskim akustičkim potpisom (navodno najtiši u klasi). U poduzeću Airbus Helicopters navode i da je riječ o zrakoplovnom sustavu koji u postojećih korisnika održava operativnu spremnost iznad 95 posto.

Kako je rekao Tom Enders, čelnik poduzeća Airbus: “Čast nam je još jednom biti na usluzi mađarskom Ministarstvu obrane, koje danas pozdravljamo u svojstvu novog kupca naših helikoptera H145M. S ovom novom narudžbom unapređujemo naše izvrsne odnose punog povjerenja s Oružanim snagama Mađarske, postojeće još od prošlogodišnje kupovine naša dva transportna zrakoplova A319. Tim iz poduzeća Airbus zahvalan je na nastavku ukazivanja povjerenja koje je Vlada Mađarske ukazala našim proizvodima“. Za kraj napomenimo i da su helikopteri Airbus H145M u načelu srodni vojnim helikopterima UH-72A Lakota, kojima su Airbus Helicopters opremili Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država.

 

Photo: Airbus

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.