Kosovske snage sigurnosti dostigle punu operativnu sposobnost

 

Pune četiri godine nakon osnivanja, Kosovske snage sigurnosti dobile su priznanje od NATO-a da su sposobne izvršavati zadaće u skladu sa svojim mandatom. Danas je Sjevernoatlantsko vijeće objavilo da su „Kosovske snage sigurnosti (KSS) dostigle punu operativnu sposobnost i u potpunosti su sposobne izvršavati zadaće povjerene im u okviru njihovog mandata i standarda NATO-a“. No misija KSS-a ostaje ista kao i do sada: obavljanje operacija civilne zaštite i pomoć civilnim vlastima u odgovoru na prirodne katastrofe te ostala izvanredna stanja. To konkretno znači da će se KSS, koje otprilike broje oko 2200 ljudi, nastaviti baviti operacijama traganja i spašavanja, uklanjanjem eksplozivnih naprava, nadzorom i uklanjanjem opasnih materija, te protupožarnim i drugim oblicima humanitarne pomoći.

NATO-savez će nastaviti pomagati i savjetovati KSS kroz NATO-ov Tim za vezu i savjetovanje (NATO Liaison and Advisory Team – NLAT). NLAT se sastoji od 30-ak vojnog i civilnog osoblja koje će pomagati u daljnjem profesionalnom razvoju KSS-a, putem savjetovanja i podrške u raznim područjima kao što su osposobljavanje, obuka i vodstvo.

Naglašavajući da „budućnost zapadnog Balkana leži u dijalogu i pomirenju“, NATO na kraju svog priopćenja kaže kako „potiče pripadnike svih zajednica na Kosovu da razmisle o pridruživanju Kosovskim snagama sigurnosti, kako bi se osigurao nastavak napora da KSS postanu istinska multietnička i reprezentativna snaga“.

Sjevernoatlantsko vijeće u KFOR formatu posjetilo je misiju KFOR - Glavni tajnik NATO Rasmussen i general Halbauer

Sjevernoatlantsko vijeće u KFOR formatu posjetilo je misiju KFOR – Glavni tajnik NATO Rasmussen i general Halbauer

NATO-ova izjava o operativnim sposobnostima KSS-a došla je nepunih tjedan dana nakon što je glavni tajnik Saveza, Anders Fogh Rasmussen, posjetio Kosovo i tamo stacionirane NATO-snage u okviru misije KFOR. Prošle srijede, 3. srpnja, Rasmussen je u razgovorima sa zapovjednikom KFOR-a, generalom Halbauerom, i s premijerom Vlade Kosova Hashimom Thaçijem naglasio kako će NATO i KFOR nastaviti biti jamac sigurnosti na Kosovu, ali će i nastaviti borbu s bilo kakvim pokušajima potkopavanja do sada postignutog napretka. Zato ne čudi da se u najnovijoj izjavi iz Bruxellesa posebno naglašava da će misija KFOR-a također ostati nepromijenjena, te da će nastaviti pružati sigurno okruženje za sve ljude i zajednice na Kosovu.

Dok je, s jedne strane, NATO pohvalio KSS, s druge je strane pomalo odmaknuo mogućnost skorašnje transformacije KSS-a u Vojsku Kosova. To je cilj koji je do sada u nekoliko navrata najavljivao kosovski ministar za snage sigurnosti Agim Çeku, s drugom polovicom 2013. godine kao (za sada) posljednjim rokom. NATO-vo insistiranje na nastavku dosadašnjih civilnih zadaća KSS-a tu Çekua sasvim sigurno nije razveselilo.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.