Kosovo u međunarodne misije?!

 

Kosovske snage sigurnosti tijekom ove godine očekuje novi preustroj, koji bi u konačnici trebao rezultirati postojanjem Vojske Kosova od 01. siječnja 2013. Taj proces događat će se paralelno s političkom procjenom opravdanosti međunarodne prisutnosti na Kosovu, koja bi u nekom boljem scenariju mogla dovesti i do okončanja nadzirane neovisnosti.

U sklopu preustroja, KSS bi se trebale osposobiti i za sudjelovanje u mirovnim te humanitarnim misijama u inozemstvu, budući da su i SAD i još neke članice NATO-saveza zatražile od Kosova takvu vrstu angažmana. Novi zapovjednik Kosovskih sigurnosnih snaga, general pukovnik Kadri Kastrati, volju i želju za sudjelovanje u međunarodnim misijama najavio je još u siječnju ove godine. U Ministarstvu za KSS, na čelu s nekadašnjim brigadirom Hrvatske vojske Agimom Çekuom, užurbano pišu novi zakon i popratne propise koji bi omogućili sudjelovanje u mirovnim misijama, no dodatni je problem ovdje i tek djelomično priznanje Kosova kao samostalne države. To bi se trebalo riješiti tako da KSS svoje pripadnike šalje kao dio kontingenta neke druge zemlje, poput SAD-a, Velike Britanije ili Turske. Upravo je u Tursku 22. ožujka otišao vod od 33 pripadnika KSS-a na obuku za Operacije potpore miru (Peace Support Operations). Budući da Kosovo nije članica Ujedinjenih naroda, pripadnici KSS-a sudjelovat će samo u EU ili NATO-misijama, i to u onim dijelovima koji uključuju razminiranje, traganje i spašavanje, osiguranje kampova, i sl.

22. studenog prošle godine zapovjednik KFOR-a Erhard Drews NATO-u je potvrdio da su KSS ostvarile punu operativnu sposobnost, odnosno da od 132 kriterija (koja je odredio NATO) nije bilo ispunjeno njih tek pet. Do kraja ove godine pred KSS-om je još jedna faza novačenja, gdje prema Ahtisaarijevom planu KSS smiju imati najviše 2500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika. Vlada u Prištini očekuje da će pomoć u izgradnji oružanih snaga te približavanje članstvu u NATO-u Kosovo dobiti i primjenom Sporazuma o statusu snaga (SOFA), potpisanim 18. veljače s predstavnikom SAD-a u Prištini. No, dok SOFA ipak prvenstveno definira pravni status vojske SAD-a na teritoriju zemlje-potpisnice, do sada je za kosovsku stranu jedina korist od ovoga sporazuma bila slanje njihovog prvog vojnog izaslanika u inozemstvo – prvi pa odmah u Washington, DC.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.