Slovenac u samom vrhu KFOR-a

Brigadir Bojan Pograjc - drugi čovjek NATO-snaga na Kosovu

Od danas je i službeno – slovenski brigadir Bojan Pograjc imenovan je za zamjenika zapovjednika misije KFOR na Kosovu, i time je postao najviše rangirani slovenski časnik u NATO-savezu ikada. Višetjedna nagađanja o tom mogućem postavljenju potvrdio je slovenski ministar obrane Aleš Hojs prilikom današnjeg obilaska slovenskih vojnika u BiH. Brigadir Pograjc, koji je dosad bio zapovjednik Zapovjedništva za doktrinu, razvoj, izobrazbu i obuku Vojske Slovenije u Vojnome učilištu Maribor (Kadetnica), dužnost u KFOR-u preuzet će u listopadu. Za istu dužnost kandidirale su se i Austrija i Italija, ali su od kandidature odustale.

Odluka o tome tko će biti imenovan na tako visoki položaj dobrim dijelom obično ovisi o tome koliko države, koje se kandidiraju za takvo mjesto, sudjeluju u operacijama savezničkih snaga. U odnosu na svoje protukandidatkinje, Slovenija tu nije bila u prednosti – 351 slovenski vojnik teško se može mjeriti s austrijskim 591, ili pak s talijanska 1032 vojnika. No, osim njihovog odustajanja, Deželi je vjerojatno pomoglo Hojsovo obećanje dano glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu 22. ožujka ove godine – o nadogradnji sudjelovanja Slovenije u KFOR-u, ali i u civilnoj misiji EULEX. Hojs je tom prilikom izrazio i želju Slovenije da u razdoblju 2013-2014 vodi veleposlanstvo kontakt-zemlje NATO-saveza u Podgorici. Zanimljivo je da su u lipnju 2011. Slovenija i Crna Gora potpisale Memorandum o školovanju u Vojnome učilištu Maribor (Kadetnica), a potpisnik sa slovenske strane bio je upravo brigadir Bojan Pograjc. Osim toga, Slovenija je odlučila pojačati i sudjelovanje u misiji EUFOR ALTHEA u BiH i to, kako smo već pisali, pripremom jedne rezervne motorizirane jedinice.

Unatoč sve jačem prisustvu Slovenije u vojnim i civilnim misijama u regiji, čini se da joj je najviše srcu priraslo baš Kosovo. Slovenija tamo drži 3 moćne pozicije – vojnu (visokim zapovjednim mjestom u KFOR-u), političku (imenovanjem Samuela Žbogara predstavnikom EU) i gospodarsku (preko Gorenje grupe i Telekoma Slovenije što, zajedno s još nekoliko tvrtki, čini jednu od većih slovenskih investicija u inozemstvu). Iako već 8 godina članica Europske unije, Slovenija je očito shvatila da joj okretanje zemljama regije, s naglaskom na one koje su van EU-granica, može samo koristiti. Hrvatska bi tako nešto tek trebala shvatiti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.