Dodatni F-16 za Bugarsku i Rumunjsku

 

Dok Republika Hrvatska tek čeka svoje borbene avione Rafale, zanimljivo je uočiti razvoj događaja po pitanju borbenih aviona u široj regiji. Naime, ni Bugarska, koja je odlučila kupiti nove avione F-16 Block 70, ali ni Rumunjska (koja se odlučila za rabljene F-16) najednom se ne osjećaju sigurne s brojem letjelica koje su si do sada priuštile. I dok je nakon dokupa borbenih aviona iz Portugala Rumunjska odlučila bitno povećati brojnost F-16 daljnjom masivnom kupovinom rabljenih letjelica iz Norveške, Bugarska je ovog petka, 4. studenog, kroz svoju parlamentarnu proceduru provela udvostručenje svoje buduće flote novih aviona F-16.

Bugarska – duplo novih F-16

Naime, Narodna skupština u Sofiji odlučila je velikom većinom glasova dati privolu Vladi Republike Bugarske da krene u pribavljanje ukupno drugog paketa od 8 novih borbenih zrakoplova F-16 Block 70. Ukupno 162 glasa “za” stigla su iz redova GERB-SDS, DPS, “Demokratske Bugarske” i “Bugarskog uspona”, uz još 33 glasa “za” od ukupno 44 iz redova stranke “Mi nastavljamo promjenu”. Time je podržan projekt ovog dodatnog investiranja teškog 2,2 milijarde BGN (oko 1.278.874.014 eura), podijeljeno na rate kroz 10 godina.

U potpori ove odluke, parlamentarne skupine koje podržavaju Vladu davale su izjave u stilu da ovo garantira opremanje kompletne zrakoplovne eskadrile višenamjenskim borbenim avionima F-16 i osigurava suverenost te sigurnost za njihovu državu. Za razliku od toga, “Vazrazhdane” i BSP su glasovale protiv ove odluke. Po njihovom mišljenju, i oni su naglasili potrebu modernizacije Ratnog zrakoplovstva, ali su ujedno istakli i da još nije isporučen ni jedan od ukupno 8 takvih aviona koji su već kupljeni i plaćeni unaprijed. Konkretno, parlamentarni zastupnik stranke “Vazrazhdane” Nikolaj Drenchev je to sažeo riječima: “U ovom trenutku nam nude kupiti još mačaka u vreći, prije nego li smo vidjeli i neke od onih prvih mačaka u vreći“. Ponešto umjerenije izraženo, takvu se argumentaciju moglo čuti i od zastupnika Rumen Gecheva, koji je zapazio: “Danas je tu došlo do određene koincidencije. Mi raspravljamo o papirnatom glasovanju i o papirnatim avionima, koji još nisu stigli, i nije jasno kada će stići, odnosno, ne mora tu biti riječ o 2 milijarde i 300 milijuna i o dodatnih 2 i pol milijarde BGN, a moglo bi tu biti u pitanju i još puno milijardi, budući da isporučitelj od nas želi da potpišemo bjanko ček po već drugi put“.

Većinski stav izrazio je Ivaylo Mirchev iz “Demokratske Bugarske” – koji je naglasio da su vojni zrakoplovi nužni za funkcioniranje bugarskog Ratnog zrakoplovstva, te je istaknuo: “Nikad kad država naruči zrakoplove, oni ne čekaju gotovi u nekom skladištu, negdje. Ne postoje takva skladišta novih zrakoplova. Avione se naruči, da, oni su u nacrtima, ali zapravo, Block 70 ima najmoderniju moguću avioniku koja postoji na tržištu. Mi imamo obvezu ne samo prema društvu i prema sigurnosti naše države, mi imamo i obvezu prema ljudima koji su u bugarskim Oružanim snagama, da im pružimo te zrakoplove, budući su oni sada i ispod onog minimuma koji je potreban za normalno funkcioniranje Ratnog zrakoplovstva“.

Na kraju rasprave, vršitelj dužnosti ministra obrane Dimitar Stoyanov je zahvalio za podršku, ali je i upozorio da se prvih 8 borbenih aviona F-16 očekuje u 2025. godini, a da se druge očekuje 2029. godine – “Životni ciklus aviona MiG-29 neće potrajati do 2029. i on će najvjerojatnije dovršiti krajem 2023. godine. Ovo je trenutak da se narodne zastupnike ponovo pozove – kad govorimo o modernizaciji, kad spominjemo pregovore sa saveznicima, da i tijekom prijelaznih perioda trebamo platforme. Bez njih, Bugarska neće biti u stanju štititi svoj zračni prostor“.

Rumunjska – brojnije i jeftinije, ali rabljeno

Tog istog petka, 4. studenog ove godine, svoj ugovor o borbenim avionima je potpisala i Rumunjska, s Norveškom Agencijom za materijalne resurse u obrani (Norwegian Defence Materiel Agency – NDMA). Naime, još 2019. je norveško Ministarstvo obrane zadužilo NDMA da provede prodaju i isporuku norveške F-16 flote nakon njihovog povlačenja iz službe 6. siječnja ove godine, kada su ih na norveškome nebu zamijenili novi borbeni avioni Lockheed Martin F-35 Lightning II. Njihovih se ukupno 57 aviona F-16AM/BM od 2015. do danas nadomješta novim F-35, čiju se punu operativnu spremnost očekuje najkasnije 2025. godine.

Tim temeljem se Kraljevina Norveška krenula rješavati borbenih aviona F-16, kojih je 1975. bilo naručeno 74 komada (F-16A/B), da bi se njihove isporuke dovršilo do 1989. godine. Od toga je 56 letjelica do kraja 2001. prošlo i MLU unapređivanje (45 F-16A i 11F-16B). Prodaja glavnine te flote sad je utanačena norveškim odazivom na rumunjski RFI, koji je bio dobiven 2020. godine, i kojim se onda postupno usuglasilo prodaju dvije eskadrile rabljenih norveških borbenih aviona F-16, odnosno ukupno 32 letjelice. Konačni dogovor o tom poslu bio je potpisan u petak 4. studenog ove godine, nakon više mjeseci pregovaranja, a on obuhvaća 32 aviona zajedno s rezervnim dijelovima, opremom za potporu, te uslugama održavanja i tehničke obuke – za ukupno oko 388 milijuna eura. Kako je to sažeo norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram: “Sporazum koji je potpisala NDMA će pomoći jačanju snage Ratnog zrakoplovstva jednog od naših saveznika, a u isto vrijeme će stvoriti prihod kako za norvešku industriju, tako i za državu Norvešku“.

Iako je NDMA ranije potpisala i ugovor s poduzećem Draken International za prodaju do 12 aviona F-16, koji će biti korišteni prema njihovom sporazumu o obuci s Ratnim zrakoplovstvom SAD, o velikom poslu s Rumunjskom je ponešto informativnija bila Gro Jære, generalna direktorica Norveške agencije za materijalne resurse u obrani NDMA: “Jako mi je drago da smo uspjeli finalizirati ovaj sporazum, koji predstavlja najveću ikad prodaju norveške vojne opreme u državnom vlasništvu. Norveški F-16 su među najbolje održavanim avionima te vrste, uz ukupno poštovanje najviših tehničkih standarda. Čestitam timovima iz obje države koji su o tome pregovarali na njihovome trudu. Kroz ovaj sporazum će naši F-16 nastaviti služiti jednoj od naših NATO saveznica tijekom još mnogo godina“. Pri tome, u poslu je predviđena i bitna uloga za norvešku obrambenu industriju.

Prema odredbama sporazuma, svi avioni će prije isporuke proći potrebno održavanje te prilagodbu na rumunjsku konfiguraciju M6.5.2 uz potporu iz SAD, što je za sada planirano obaviti tijekom 2023. i 2024. godine. Taj posao će biti izveden u norveškoj industriji, koja će također pružiti i obuku te ostale logističke usluge u potpori dugoročne raspoloživosti ovih aviona. “Kod prodaje flote F-16, mi smo postigli i da osiguramo prilike za norvešku industriju. U ovom konkretnom slučaju, ne bi li dopunili našu prodaju aviona i opreme, Kongsberg Aviation Maintenance Services je bio odabran kao strateški partner, koji isporučuje podršku, održavanje i  obuku za rumunjsko tehničko osoblje“, objasnila je gđa. Jære. Prva isporuka u Rumunjsku je trenutno planirana za kasnu 2023., dok je druga pošiljka letjelica planirana za 2024. godinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.