Rumunjska kupuje Bayraktare

 

Ministarstvo nacionalne obrane Rumunjske danas je objavilo namjeru za kupovinu turskih bespilotnih letjelica TB2 Bayraktar. Početkom kolovoza rumunjsko Ministarstvo zatražilo je prethodnu suglasnost od parlamenta za pokretanje ugovaranja kupovine bespilotnih letjelica Bayraktar u vrijednosti od 300 milijuna USD, bez PDV-a. U skladu s rebalansom proračuna, sredstva za ovu kupovinu su osigurana, a nabava se pokreće već ove jeseni, čim parlament da zeleno svjetlo.

Za potrebe svojih kopnenih snaga Rumunjska namjerava kupiti ukupno 18 letjelica TB2, s pripadajućim početnim paketom logističke podrške, te obuku i opremu za obuku. Rumunjske Oružane snage ne podsjeduju iole sofisticiranije bespilotne letjelice, tako da će ovom kupovinom postići nekoliko ciljeva. Prvi je ispunjavanje NATO ciljeva sposobnosti koje je Rumunjska svojedobno preuzela, a drugi cilj tiče se Programa transformacije rumunjske vojske do 2040. godine. Programom se predviđa opremanje postrojbi i zapovjedništava vojnom opremom i sustavima naoružanja potrebnih za stvaranje fleksibilnih snaga, sa širokom spektrom sposobnosti specifičnih za 21. stoljeće, uključujući i proširenu svijest o situaciji na bojištu, kao i povećanu vatrenu moć. Rumunjska je u proljeće ove godine raspisala natječaj za kupovinu bespilotnih letjelica, na koji su se kao jedini ponuđači javili izraelski Elbit i Thales UK sa svojim zajedničkim dronom Watchkeeper. Elbit je čak Rumunjskoj nudio i izgradnju tvornice za pojedine komponente ove bespilotne letjelice, no sredinom srpnja rumunjsko Ministarstvo obrane opozvalo je ovaj javni natječaj. Nema sumnje da su u tom trenutku već jako napredovali razgovori između turskog Baykara i rumunjskog Ministarstva obrane za kupovinu Bayraktara TB2.

Proizvođač Bayraktara, turska kompanija Baykar, trenutno ima potpisane ugovore s 23 zemlje, uključujući Ukrajinu, Qatar, Azerbajdžan i Poljsku, a interes za turske bespilotne letjelice drastično se povećao tijekom proteklih 6 mjeseci rata u Ukrajini, gdje su se Bayraktari pokazali izuzetno uspješni u realnim, borbenim uvjetima. Prošlogodišnji Baykarov izvoz u vrijednosti od 664 milijuna USD ove će godine zasigurno biti premašen, čemu u prilog ide i današnja izjava Haruka Bayraktara, izvršnog direktora Baykara, na turskom Technofestu o tome da izvoz u prihodima kompanije za ovu godinu čini čak 98 posto. Među onima koji su izrazili želju kupiti Bayraktare su i Srbija i Rusija. Braća Bayraktar, Haluk and Selçuk, prije nekoliko dana u razgovoru za BBC rekli su kako nema tih novaca za koje bi Rusiji prodali svoje bespilotne letjelice, te da njihovo prijateljstvo i suradnja s Ukrajinom traje već niz godina. Štoviše, tvrtka Baykar nedavno je najavila gradnju nove tvornice upravo u Ukrajini, a njihov prekjučer predstavljeni borbeni dron Bayraktar Kizilelma pokreću ukrajinski motori AI-25TLT, odnosno AI-322F. Da je odnos između kompanije Baykar i Ukrajine više od čistog posla, pokazuju i nedavni primjeri kada su građani Litve i Poljske prikupili novac za kupovinu Bayraktara za Ukrajinu, a turska kompanija potom je same letjelice dala besplatno i naplatila tek naoružanje za njih.

Godišnji kapacitet za proizvodnju Bayraktar TB2 je 200 komada, a do sada ih je proizvedeno više od 400, izjavio je Haluk Bayraktar, najavivši da se intenzivno radi na planovima za povećanje proizvodnje u 2023. godini na ukupno 500 Bayraktara TB2 i 40 Bayraktara Akinci, kojih je do sada proizvedeno tek 20.

*Photo: Baykar

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.