Crowdfundingom do Bayraktara za Ukrajinu

 

Među raznim naporima da se pomogne u obrani Ukrajine, posebnu medijsku pažnju zaslužio je poduhvat litvanskog TV voditelja i poduzetnika Andrusa Tapinasa. On je 25. svibnja u Litvi pokrenuo akciju javnog skupljanja novaca za kupovinu turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 za potrebe ukrajinskih branitelja. Cilj tog crowdfunding poduhvata bio je skupiti 5 milijuna eura u pet dana, dok je paralelno provjerena i mogućnost da takav borbeni sustav bude prodan iz Turske u Litvu, uz namjeru kasnijeg slanja put Ukrajine. Do tada se čulo tek o ukrajinskoj kupovini oko 20 komada bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od turske kompanije Baykar, da bi onda 27. siječnja ove godine bila objavljena kupovina njih još 16 komada – koji su izgleda bili isporučeni već tijekom trajanja aktualnih ratnih sukob au Ukrajini, početkom ožujka ove godine.

Čitavom poduhvatu javnog prikupljanja novaca za Bayraktar TB2 vjerojatno je pomogla i činjenica da je svoju podršku dao i litvanski ministar obrane Arvidas Anushauskas, te niz prominentnih javnih osoba u Litvi. No, iako je početno bilo zamišljeno da to bude litvanski nacionalni poduhvat, uplate su brzo počele stizati i iz brojnih drugih država – pretežit dio im je bio u iznosima od 5 do 100 eura, a u pojedinim fazama skupljanja postizan je bio i ritam od oko 1.500 eura na minutu. Konačno, do 31. svibnja bilo je skupljeno ukupno 5.915.207 eura. Potom je svoju ulogu odigrala i država Litva, čiji je zamjenik ministra obrane Vilius Semeška tog istog utorka 31. svibnja otputovao u Tursku dogovarati provedbu posla. Tim su temeljem i samo dan kasnije, u srijedu 1. lipnja, zamjenik Semeška i predsjednik turkse Agencije za obrambenu industriju dr. Ismail Demir potpisali i poseban Sporazum o obrambenoj suradnji Litve i Turske, kojim se otvorilo put ostvarenju ove “građanske” kupovine. Kako je objavilo litvansko Ministarstvo obrane, ovaj “povijesni sporazum stvara temelj za bližu suradnju dviju zemalja u nabavi obrambenih resursa i obrambenoj industriji, na nabavi i/ili modernizaciji vojne opreme, uključujući i bespilotnu letjelicu.

No, najveća vijest na ovu temu ipak je došla danas, 2. lipnja, iz samog poduzeća Baykar, proizvođača borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, koje su se već itekako iskazale na bojištima Ukrajine. Oni su na svom Twitteru tada objavili da su počašćeni naporom građana Litve za pribavljanjem njihovog borbenog sredstva, te da će jednu letjelicu Bayraktar za Litvu osigurati bespalatno, dok bi sredstva skupljena za nju bila usmjerena za humaniterne potrebe Ukrajine. Tijekom današnjeg popodneva se i od organizatora akcije prikupljanja novaca čulo kako će letjeica biti poklon Turske državi Litvi, a da će od prikupljenih gotovo 6 milijuna eura suma od oko 1,5 milijuna eura biti transferirano Ministarstvu obrane Litve za podmirenje troškova dodatnog naoružanja za letjelicu Bayraktar, dok će preostalih oko 4,4 milijuna otići na projekte humanitarne i obrambene prirode te obnovu u Ukrajini. Od turskog proizvođača se čulo da će letjelica biti isporučena za oko 3 tjedna.

O svemu ovome organizator akcije Tapinas – zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane Litve – trebao bi sutra ujutro održati i konferenciju za medije u Vilniusu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.