UK nabavlja rojeve autonomnih letjelica od Elbita

 

Kako prenose britanski mediji, Ministarstvo obrane Ujedinjene Kraljevine odlučilo se za izraelsku tvrtku Elbit Systems UK kao dobavljača njihovih novih autonomnih rojeva bespilotnih letjelica. Ovo novo vojno sredstvo obrambeni sustav Velike Britanije trebao bi prvenstveno koristiti za nadzor prostora i izviđanje, koristeći sposobnost njegovih letjelica da budu neprekidno u zraku do osam sati.

Specijalizirana skupina Ministarstva obrane UK, nazvana Grupa za buduće sposobnosti (Future Capability Group), odabrala je poduzeće Elbit Systems UK za isporuku autonomnih rojeva bespilotnih letjelica sposobnih za vertikalno polijetanje i slijetanje (VTOL UAS) u okviru projekta Robotika i autonomni sustavi (Robotics and Autonomous Systems – RAS) britanskih Kopnenih snaga (British Army). Pri tome, Elbit će isporučiti ukupno pet rojeva, po šest bespilotnih letjelica u svakome, koji u svom djelovanju koriste Torch-X RAS tehnološko rješenje za provedbu C4ISR zadaća, koje će omogućiti automatsko upravljanje misijama za takve bespilotne letjelice. Riječ je tu o vlastitom modularnom tehnološkom rješenju iz Elbita, čija bi otvorena arhitektura trebala podizati efikasnosti suradnje sustava sa i bez posada (Manned/Unmanned Teaming – MUM-T). Tim sučeljem se ujedno sinhroniziraju i autonomna djelovanja heterogenih sastava besposadnih platformi na kopnu i u zraku, a takvo se automatsko upravljanje misijama oslanja na aktivnu primjenu umjetne inteligencije i metoda strojnoga učenja. Razni podržani standardi interoperabilnosti robotičkih rješenja ujedno bi trebali voditi računa i o maksimiziranju vjerojatnosti preživljavanja prijateljskih ljudskih snaga.

———————–

———————–

Kako se čulo od Martina Fausseta, čelnika poduzeća Elbit Systems UK, upravo njegova tvrtka ima dugu povijest stvaranja inovativnih bespilotnih sustava. On je to objasnio: “Napredna integracija i autonomne sposobnosti koje pruža Torch-X RAS biti će u potpori britanskim Kopnenim snagama pri njihovom korištenju napredne metode prikupljanja informacija u svrhu zaštite njihovih pripadnika i pripadnica na crtama bojišta“. Naime, tako prikupljene informacije mogu biti razmjenjivane među letjelicama u roju ili mogu biti proslijeđene u njihovu kopnenu kontrolnu stanicu. Kako opisuju iz poduzeća Elbit, sve promjene u nadziranom okolišu i terenu bile bi jasno istaknute na kontrolnoj stanici, te dokumentirane kroz mješavinu slika, video-zapisa, kao i u sustavu integriranih sposobnosti za prostorno mapiranje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.