Kad se male ruke slože ili njemački dronovi za Ukrajinu

 

Kako se prilično neočekivano prošloga tjedna čulo iz ukrajinskih izvora, na tamošnjim bojištima osvanule su i napredne njemačke bespilotne letjelice, i to bez da su u njihovome dolasku ikakvu ulogu igrale njemačke vlasti. Naime, tehnološki napredna oprema start-up poduzeća iz Münchena kupljena je privatnim novcem jednog od milijunera iz Ukrajine, ne bi li letjelice što prije osvanule na fronti. Pri tome se bavarska tvrtka nada da će im time privučena svjetska pažnja pružiti podršku u daljnjem poslovanju. Sve to dolazi u vrijeme kad se Saveznu Republiku Njemačku ne bez razloga proziva za otezanje pružanja ozbiljne vojne pomoći Ukrajini, kao i za vaganje oko uvođenja daljnjih sankcija Ruskoj Federaciji.

No, kako se prošloga tjedna moglo vidjeti u svjetskim medijima, slika tu i nije tako jednostavna. Naime, put Ukrajine su otišli napredni njemački dronovi pojedinačne cijene oko 200.000 eura po komadu, koji bi trebali pomoći u navođenju topničke paljbe. Zanimljivo je da o tom poslu njemačko Savezno ministarstvo obrane ne zna ništa, kao što nije znalo ništa ni o konkretnom tipu letjelica za koje su ih naglo krenuli ispitivati njemački i međunarodni mediji. Službeno su se u resoru ministrice obrane Christine Lambrecht (SPD) ogradili i od saznanja o ikakvim direktnim poslovnim odnosima bavarskog proizvođača s Ukrajinom i tamošnjim vlastima.

No, 42 godine stari Florian Seibel, izvršni direktor poduzeća Quantum Systems iz Münchena, izričito je potvrdio priču: „Naši prvi dronovi su stvarno već u Ukrajini“, ujedno najavivši i dodatne isporuke ove tehnike u nadolazećim danima. Ovaj stručnjak svoj je profesionalni razvoj i obrazovanje stekao u redovima Ratnog zrakoplovstva SR Njemačke prije nego je izašao iz sustava te krenuo u privatne poslovne vode. A do prvog ratnog angažiranja njegove besposadne tehnike došlo je naglo. Naime, trebalo je samo pet dana od prvih kontakata sa zainteresiranim kupcima pa do potpisivanja ugovora, a onda i još nekoliko dana da njihove letjelice osvanu na slikama ponosnih korisnika na bojištu. Kontakt između ukrajinskih branitelja i njemačkog proizvođača opreme uspostavio je Dmytro Shevchenko, ukrajinski konzul u Münchenu, a kako smo već spomenuli – troškove opreme pokrio je svojim privatnim novcem Hennadiy Olehovych Korban, lokalni poslovni čovjek i političar iz grada Dnipro na rijeci Dnjepar u središnjoj Ukrajini. Letjelice su potom završile kao dar, „donacija Teritorijalnom zapovjedništvu obrane grada Dnipro“.

Quantum Systems letjelice – “Vector” i “Scorpion”

Olakšavajuća okolnost pri provedbi ovog posla leži u činjenici da dronovi tvrtke Quantum Systems zapravo nisu registrirani kao vojna oprema, no korisnike iz sektora obrane itekako zanima njihova napredna tehnologija upravljanja letom te transfera vidio-snimaka ovog sustava koji nije predviđen za nošenje naoružanja. No, uz malo truda, ove letjelice svojim karakteristikama mogu itekako dobro poslužiti u vojne svrhe. Naime, za njihovo operativno sastavljanje ne treba poseban alat, a konstruirane su za vertikalno polijetanje i slijetanje s ukupno tri električno pokretana motora. Pri tome korisnici zapravo mogu birati između dvije varijante jedne te iste letjelice. Prva od njih, nazvana Quantum Vector, na tijelo letjelice dodaje krila ukupnog raspona od 2,8 metra, koja nose dva od ukupno tri motora u prekretnim ležištima. Kod takve konfiguracije, koja čitava ima načelnu formu aviona, sva tri motora stoje vertikalno tijekom polijetanja i slijetanja, a horizontalno tijekom samoga leta. Pri drugoj konfiguraciji, nazvanoj Quantum Scorpion, umjesto klasičnih krila na tijelo se montiraju nosači motora u stilu helikopterskih elisa, čemu se onda prilagođava i treći, repni motor, tako da čitav sustav postaje više bespilotni helikopter umjesto forme bespilotnog aviona s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (VTOL UAV).

Ovaj sustav prvotno konstruiran za poslove vatrogastva te traganja i spašavanja, može isporučivati video visoke rezolucije (5mb/s u standardu H264) na više od 15 kilometara, i biti u zraku preko dva sata. Pri tome, na izbor za ugradnju u takva modularna tijela ovih letjelica stoje ukupno tri jednostavno izmjenjiva senzorska paketa koji su svi stabilizirani, sposobni za enkriptirani rad, snimaju geolocirano, te mogu pratiti zadane objekte od interesa. Pri tome, dva od njih obuhvaćaju i IC kameru fokusa 4* i rezolucije 640*480 – model HD40-LV (optičko zumiranje 10* i digitalno 2* uz rezoluciju 1280*720) i model Nighthawk2-UZ (optičko zumiranje 20* i digitalno 4* uz rezoluciju 1280*720), dok je treći – model HD40-XV (optičko zumiranje 30* i digitalno 2* uz rezoluciju 1280*720) dostupan samo za letjelice varijante Quantum Scorpion i nema IC opciju. Uz to, vojno su značajne i tri dodatne karakteristike čitavog ovog sklopa – (1) ugrađen kvalitetni laserski daljinomjer, (2) mogućnost kriptiranja čitave komunikacije s korisnicima, te (3) izuzetno tihi horizontalni let kojeg omogućava opcija „engine shutdown mode“. Kako se saznaje, u Ukrajinu su konkretno isporučene letjelice konfiguracije krila „Quantum Vector“, uz senzorski paket HD-40LV.

Neuobičajeni slijed sklapanja ovoga posla dao je sustavu Quantum Vector dodatnu pažnju zainteresirane javnosti, a njegovi njemački proizvođači potražnju objašnjavaju i kvalitetom sustava kojeg je razvilo poduzeće od oko 120 zaposlenih. Zato i ne čudi da su uz Ukrajinu tu zainteresirani kupci iz SAD – čije su specijalne snage navodno naručile Quantum Vector dronova u vrijednosti oko 7 milijuna eura. Jednako tako, zadnjih tjedana su onda među kupcima osvanule i domaće oružane snaga – Bundeswehr je navodno također naručio 8 komada dronova Quantum Vector. Doduše, time barem dijelom pada u vodu službena tvrdnja kako za to poduzeće iz Bavarske nikad nisu čuli, iako je jasno da se tu tržište organiziralo itekako brže od spore državne obrambene birokracije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.