DCM se vratio iz Afganistana

 

Nakon izvršene četveromjesečne rotacije u NATO misiji „Resolute Support“, pripadnici Razmjestivog komunikacijskog modula (Deployable Communication Module – DCM) vratili su se iz Afganistana u večernjim satima utorka 25. kolovoza 2020. godine. Kako napominju iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, to sudjelovanje u misiji „Resolute Support“, upravo okončano „strateškim zračnim prijevozom“, bilo je za ovu postrojbu treće takvo djelovanje u Afganistanu ikada.

Tijekom sudjelovanja u misiji, tridesetak pripadnika Razmjestivog komunikacijskog modula (RMK) pružalo je komunikacijsko informatičku potporu postrojbama i zapovjedništvima NATO misije. Bili su bazirani u Kabulu, a zadaće održavanja, provjere i popravaka dijelova komunikacijsko informatičkih sustava izvršavali su i širom koalicijskih kampova u glavnom afganistanskom gradu te u koalicijskim kampovima sjevernog i zapadnog dijela Afganistana, unutar zona odgovornosti tamošnje NATO obučne misije (Training, Advise and Assist Command – TAAC ). odnosno njenog Zapovjedništva Sjever (TAAC-N) i Zapovjedništva Zapad (TAAC-W). Zapovjednik hrvatskog DCM-tima, satnik Mihovil Kranjčec, izrazio je zadovoljstvo uspješno izvršenim zadaćama u Afganistanu, istaknuvši kako su pripadnici ove godine djelovali u specifičnim uvjetima obzirom na uvedene mjere za borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Što je HRV DCM i kako radi?

Prezentacija planova DCM povodom otvaranja zgrade, 7. studenog 2017. godine

Tim Razmjestivog komunikacijskog modula dio je Satnije Razmjestivog komunikacijskog modula koja se nalazi u organskom sastavu Zapovjedništva za kibernetički prostor i pod operativnim zapovijedanjem NATO-a. Satnija je ustrojena u svibnju 2014. godine, a njena inicijalna individualna operativna sposobnost planirala se do kraja 2015. godine, kao jedan od preduvjeta za dostizanje pune operativne sposobnosti do kraja 2017. Sam ustroj Razmjestivog komunikacijskog modula propisala je NATO-ova CIS grupa, uz dopuštene male oscilacije. Prema njihovom standardu, DCM broji 56 djelatnika od kojih bi njih 55 trebalo biti dočasnika i jedan časnik. No, kao i većina drugih, i OS RH su se odlučile za pretvaranje mjesta zamjenika zapovjednika DCM-a iz dočasničke u časničku funkciju – tako da nacionalni HRV DCM broji dva časnika i 54 dočasnika. Od tih ukupno 56 pripadnika, njih 48 se popunjava iz roda veze, a ostale su pozicije logističke specijalnosti.

Početkom studenog 2017. na Plesu je svečano otvorena i namjenska zgrada za smještaj hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NATO Communication and Information Systems Group – NCISG) na kojoj su radovi započeli u veljači 2016. godine, da bi bili dovršeni krajem rujna 2017. godine uz ukupan financijski trošak od oko 3.729.513 eura kojeg je u potpunosti snosio NATO. Za vrijeme izgradnje ovog objekta, OS RH su se obvezale urediti privremeni smještaj za potrebe DCM-a, koji je nakon prelaska postrojbe u novi objekt prešao u posjed HKoV-a. Uz ove početne troškove, MORH svake godine za troškove obučavanja i uvježbavanja te rada pripadnika HRV DCM-a u NATO-ovim operacijama navodno izdvaja do dva milijuna kuna (dakle, oko 20 milijuna HRK u deset godina) – dok se istodobno u desetogodišnjem razdoblju planiralo od NATO saveza ubrati više od 80 milijuna HRK na ime troškova njihova stacioniranja, opremanja, obučavanja, uvježbavanja i sudjelovanja u operacijama. Kako HRV DCM može služiti i za domaće komunikacijsko-informacijske potrebe (u vojnim vježbama, nacionalnim planskim aktivnostima ili u situacijama prirodnih katastrofa), time onda i novac NATO saveza predstavlja ujedno i doprinos izgradnji domaćih KIS operativnih sposobnosti.

Ispraćaj pripadnika DCM u Afganistan i Tursku u svibnju 2018. godine

Do sada se moglo čuti i o sudjelovanju ove specijalizirane hrvatske postrojbe pod NATO zapovjedništvom u NATO vježbama „Trident Jaguar 16“ u Turskoj, „Brilliant Jump 16“ u Poljskoj, „Steadfast Cobalt 17“ i „Steadfast Interest 17“ u Rumunjskoj. Nakon toga, od ukupno pedesetak pripadnika DCM-a, njih petnaest (jedan časnik i 14 dočasnika) je 18. svibnja 2018. godine bilo upućeno u misiju „Odlučna potpora“ („Resolute Support“) u Afganistanu – što je za ovu postrojbu bila ukupno druga takva misija – dok je ukupno sedam dočasnika tada bilo otposlano i u NATO aktivnost „NATO SUPPORT TO TURKEY“ (NS2T) u Republici Turskoj. Te iste 2018. godine bio je zabilježen i rad 25 pripadnika DCM na velikoj NATO vježbi „Trident Juncture 18“ u Norveškoj, gdje su oni od 30. rujna do 13. studenog 2018. godine koristili razmjestive komunikacijsko-informacijske sustave LINC-E2, te satelitske sustave TSGT L, koji su bili smješteni u gradu Rorosu. No, o čitavom tom njihovom djelovanju u inozemstvu može se u Godišnjem izvješću o obranu za 2018. godinu (zadnjem koje je javno dostupno) pročitati tek:

Tijekom 2018. godine upućeni su pripadnici Razmjestivog komunikacijskog modula (Deployable Communications Module – DCM) u misiju Odlučna potpora u Islamsku Republiku Afganistan i u NATO-ovu aktivnost NATO Potpora Turskoj u Republici Turskoj. Hrvatski DCM jedan je od četiri nacionalna DCM-a u sklopu NATO-a. U NATO vježbi „Trident Juncture“, Republika Hrvatska je sudjelovala s pripadnicima DCM-a, a dodijeljena joj je važna uloga zapovjednika Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG)“.

Nažalost, kakvi su posljednjih godina standardi izvještavanja o aktivnostima OS RH u međunarodnim misijama, a u Afganistanu posebno, ove bi se tri rečenice moglo još i smatrati dobrim te opsežnim izviješćem – iako to nipošto nije tako. Tome dobro svjedoči i činjenica da, iako je aktualno okončano treće djelovanje hrvatskog DCM u Afganistanu izgleda bilo brojem angažiranih pripadnika bitno veće od onoga iz 2018. godine – točan broj ljudi koji su se jučer vratili nije objavljen.

 

Photo: OS RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.