Počinje hrvatsko povlačenje iz Afganistana

 

Prije nešto više od mjesec dana, točnije 27. svibnja ove godine, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj potvrdio je da Hrvatska definitivno odlazi iz NATO misije „Resolute Support“ u Afganistanu.

„Donijet je politički konsenzus na najvišem vrhu da se ipak povučemo iz Afganistana, i to praktički s krajem ove rotacije prestaje naše sudjelovanje u Afganistanu. Razmišljamo, analiziramo i pretpostavljamo da će se određeni dio snaga u brojčanom smislu reinvestirati, kako to kažu u NATO-u, u neke nama bliže operacije. Prije svega govorim o operaciji na Kosovu. Tamo bi otišao kontingent – sljedeći kontingent – koji bi bio ipak malo veći nego ovaj sadašnji. Možda preuzmemo jednu veću zadaću tipa satnije, koja je tamo u ustroju operacije“,

najavio je admiral Hranj povodom Dana OS RH na Dnevniku Nove TV.

No, tek je danas odlukom Vlade zapravo i postavljen praktički okvir povlačenja, odnosno preduvjeti pakiranja pripadnika OS RH iz misije „Resolute support“. Naime, na jutrošnjoj 239. sjednici Vlada je usvojila „Prijedlog odluke o postupanju s materijalnim sredstvima u misiji potpore miru ‘Resolute Support’ u Afganistanu“. Obrazlagatelj ovog prijedloga bio je obnašatelj dužnosti ministra obrane Tomislav Ivić:

„Materijalna sredstva koja su pripadnici Hrvatske vojske koristili, odnosno koriste za vrijeme sudjelovanja u misiji potpore miru ‘Resolute Support’ u Afganistanu, a čije vraćanje u Republiku Hrvatsku nije moguće, odnosno nije isplativo, zbrinut će se donacijom, prodajom ili uništenjem u području te misije. A knjigovodstvena vrijednost te imovine iznosi oko 38,5 milijuna kuna. Pri zbrinjavanju materijalnih sredstava vodit će se računa o tome da se zbrinjavanje provede tako da se omogući daljnje korištenje tih sredstava, odnosno da se zbrinjavanje provede sa što manje troškova. Za provedbu predložene odluke zadužuje se Ministarstvo obrane, koje će Vladi RH dostaviti izvješće o provedbi ove odluke u roku od 15 dana od njezine provedbe“.

Ministri su jednoglasno prihvatili ovaj prijedlog, i tako je Vlada sam kraj svog mandata okončala i formalnim povlačenjem iz naše najdugovječnije NATO misije. No, nije to prvi put da se rješavaju robna pitanja vezanu uz boravak i djelovanje OS RH u Afganistanu. Naime, i od sredine 2013. do prvih mjeseci 2014. godine – kada je Hrvatska reducirala svoje djelovanje u tadašnjoj UN/NATO misiji ISAF – također se nametnuo posao pakiranja dijela vojnog materijala za prijevoz u RH, te otpisa (a onda i prodaje, doniranja ili uništavanja) ostatka. Time ova praksa nije ništa nova.

Puna knjigovodstvena vrijednost robe koja će se sada, 2020. godine, uništiti ili dalje prodati, odnosno darovati, iznosi  38.448.278,40 kuna. Za to vrijeme, vrijednost onog dijela materijalnih sredstava koje će se vratiti u RH upola je manja. Naime, osobna oprema vojnika, komunikacijska oprema, dio informatičke opreme i ostala elektronička oprema koja sva stiže natrag u Republiku Hrvatsku, ima knjigovodstvenu vrijednost od 19.580.194,20 kuna.

U hrvatskom javnom prostoru priču o povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misije u Afganistanu otvorio je predsjednik RH Zoran Milanović, i to još u predizbornoj kampanji, a po njegovoj službenoj inauguraciji na mjesto predsjednika RH brzo je postignut i dogovor o okončanju hrvatskog angažmana u „Resolute Supportu“. Kada je početkom ožujka ove godine ispraćen 12. HRVCON put Afganistana, moglo se iščitati kako će to ujedno biti i posljednji kontingent OS RH u toj misiji. Već nakon samo mjesec dana, u Hrvatsku se vratio dio kontingenta – 32 pripadnika od 107 koliko ih je originalno otišlo. MORH je tada u priopćenju obrazložio da je „njihov povratak izvršen planski, sukladno planu generalnog smanjenja snaga“, te da će ostatak 12. HRVCON-a biti vraćen u RH najkasnije do završetka mandata. Ne bude li ranijeg povratka, ti hrvatski vojnici broje posljednja dva mjeseca u Afganistanu.

Od 2003. pa do danas, Hrvatska je sa svojim Oružanim snagama sudjelovala u 2 NATO misije na tom području. Prvo u misiji ISAF, u kojoj je od 2003. pa do kraja 2014. sudjelovalo ukupno 4.523 pripadnika OS RH, te potom u misiji „Resolute Support“, kroz koju je od 01. siječnja 2015. pa do rujna ove godine prošlo 1.157 pripadnika OS RH. Nažalost, u srpnju prošle godine Hrvatska je ušla i na listu zemalja koje su zabilježila smrt svojih vojnika u Afganistanu – 24. srpnja 2019. u bombaškom napadu poginuo je skupnik Josip Briški, dok su dvojica njegovih kolega iz Zapovjedništva specijalnih snaga bila teže, odnosno lakše ranjena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.