Završila vježba COBRA-13

 

U Poljskoj je u subotu, 30. studenog, završila vojna vježba COBRA-13, ujedno prva i jedina ovogodišnja međunarodna vježba na kojoj su zasebno sudjelovali pripadnici Bojne za specijalna djelovanja OS RH. Na FTX (Field Training Exercise) vježbi COBRA-13 sudjelovalo je 13 NATO i EU zemalja (Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka, Velika Britanija i SAD), a 3 zemlje poslale su svoje vojne promatrače (Rumunjska, Švedska i Turska). Sve tri planske konferencije za ovu vježbu održane su u poljskome Krakovu – Inicijalna planska konferencija (IPC) krajem ožujka, Glavna planska konferencija (MPC) početkom lipnja, te Završna planska konferencija (FPC) na sam početak listopada ove godine.

Specijalci u okviru NATO Response Force (NRF)

COBRA-13 ujedno je najveća terenska NATO vježba specijalnih snaga u 2013. godini, i trajala je gotovo 3 tjedna – od 4. do 30 studenog ove godine. Tijekom tog razdoblja uvježbavalo se djelovanja na kopnu, moru, rijekama i u urbanim prostorima. Uz to, od 25. do 29. studenog, održan je i dio vježbe izvođen bojevim streljivom (LIVEX) na vojnim poligonima Poljske i drugih zemalja sudionica. Od aktivnosti, uvježbavalo se izviđanje specijalnim snagama (Special Reconnaissance – SR), direktno djelovanje (Direct Action – DA) i pružanje vojne pomoći lokalnim strukturama (Military Assistance – MA).

Glavni cilj vježbe COBRA-13 bio je nacionalna evaluacija i certificiranje NRF Zapovjedništva komponente za specijalne operacije (Special Operations Component Command – SOCC). Osnovu za ovu komponentu daje poljsko Zapovjedništvo specijalnih snaga (POLSOFCOM), koje tu nastoji steći sposobnosti planiranja i izvođenja specijalnih operacija u okviru međunarodnih stabilizacijskih aktivnosti. Pri tome je COBRA-13 i svojevrsni pokazatelj napretka na putu izgradnje sposobnosti snaga za specijalne operacije unutar NATO-snaga za brzo djelovanje (NRF). Puna međunarodna NATO procjena i ceritificiranje ovih snaga provest će se sljedeće godine, tijekom vježbe NOBLE SWORD.

————————————

————————————

Scenarij vježbe i snage

Scenarij vježbe COBRA-13 temelji se na događanjima u zamišljenoj istočnoeuropskoj zemlji imenom Freedonia, u kojoj je eskaliralo etničko nasilje, zbog čega su vlasti te zemlje zatražile pomoć od UN-a. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju kojom podupire vladu Freedonije u uspostavljanju reda i mira u zemlji, a NATO-savezu daje mandat da u Freedoniju pošalje stabilizacijske snage, s kopnenom, pomorskom i zračnom komponentnom. Zapovjedništvo komponente za specijalne operacije (SOCC) bilo je pod zapovjedništvom susjedne Wislandije, a djelovalo je na prostoru Freedonije.

U vježbama na kopnu, moru i zraku sudjelovalo je gotovo 2 500 specijalaca, od čega je njih 1500 djelovalo i u borbenim dijelovima vježbe – podijeljeni u 7 multinacionalnih Namjenskih skupina snaga za specijalne operacije (Special Operations Task Groups – SOTG). Multinacionalno Zapovjedništvo komponente za specijalne operacije (SOCC) je skupinama SOTG zapovjedalo iz zasebnog mobilnog modularnog zapovjednog mjesta smještenog u gradu Kielce, na jugu Poljske. Uz to, većina aktivnosti vježbe COBRA-13 održavala se simultano u Poljskoj (Żagań, Wędrzyn, zaljev Gdańska), te manjim dijelom u Slovačkoj (Lest), Litvi (Kaunas/Rukla) i Češkoj (Libava).

Vježba COBRA-13 bila je podržana od strane poljske Ratne mornarice (mješovitom flotilom sastavljenom od školskog broda ORP “Wodnik”, spasilačkog broda ORP “Zbyszko”, te hidrografskog broda ORP “Arctowski”) i Ratnog zrakoplovstva (helikopterima Mi-17, te transportnim zrakoplovima CASA i Hercules), a svoj doprinos dali su i norveški Bell 412, finski NH90 helikopteri, kao i jurišni čamci na napuhavanje s čvrstim trupom (ARIB) norveških i finskih komandosa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.