I OS RH na najvećoj ovogodišnjoj NATO-vježbi “Steadfast Jazz 2013”

 

25 zemalja-članica NATO-a i 6 tisuća vojnika od jučer sudjeluje na najvećoj ovogodišnjoj NATO-vježbi pod nazivom „STEADFAST JAZZ 2013“. Među sudionicima vježbe, koja se do 9. studenog održava u Poljskoj, Litvi te Latviji, nalaze se i pripadnici Hrvatske kopnene vojske (HKoV-a) , kao i vojnici nekoliko zemalja koje nisu u Savezu – Finska, Švedska i Ukrajina. Oko 3 tisuće vojnika sudjeluje u samoj terenskoj vježbi, dok preostale 3 tisuće ljudi sudjeluju kao stožerno osoblje uključeno u zapovjedni dio vježbe. Vježba uključuje dijelove zračnih, kopnenih i pomorskih snaga, kao i dijelove specijalnih jedinica, te zapovjedno osoblje iz Zajedničkog zapovjedništva snaga u Brunssumu (Allied Joint Force Command Brunssum), koje će voditi bilo koju združenu operaciju NATO-a u 2014. godine. Poljska kao glavna zemlja-domaćin sudjeluje s ukupno 3 tisuće ljudi, 300 vojnih vozila, 30 zrakoplova i helikoptera, te 10 brodova, dok su SAD poslale tek oko 200 vojnika, u skladu s Obaminom politikom smanjenja američkih vojnih snaga u Europi. Koliko pripadnika OS RH sudjeluje na ovoj vježbi – nije poznato.

Cilj vježbe je završno ocjenjivanje zapovjednih i kontrolnih elemenata NATO snaga za odgovor (NATO Response Force – NRF) u rotaciji u 2014. godini, kao svojevrsni test spremnosti NATO-a u kolektivnoj obrani od napada na jednu svoju članicu prema članku 5 Washingtonskog sporazuma. Prema scenariju, neimenovana izmišljena država izvan NATO-a pripoji dio teritorija Estonije, zbog čega NATO šalje snage brzog odgovora u ograničen oružani sukob. Ideja je pokazati da će NATO i nakon misije u Afganistanu, kao i  u vrijeme radikalnog smanjivanja obrambenih proračuna, biti sposoban za vojnu operaciju u koju su uključeni razni rodovi i grane multinacionalnih snaga Saveza.

Vježba se po prvi puta u ovom dijelu Europe, na granici s Rusijom i Bjelorusijom, što je zahtijevalo detaljno objašnjenje svih aspekata vježbe službenoj Moskvi. To je i napravljeno na nedavnom sastanku NATO-Rusija u Bruxellesu, 23. listopada ove godine – iako ta konkretna tema nije tada bila posebno spominjana u javnim priopćenjima vezanim uz ovaj skup održan u okviru ministarskog sastanka Sjevernoatlantskoga vijeća.

————————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.