“Krka” i “Cetina” doplovile u Španjolsku

 

KartaU ranim jutarnjim satima ove nedjelje oba broda HRM-a, DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“, uplovile su u španjolsku luku Sagunto i time odradile prvi dio jednomjesečne ispomoći Oružanim snagama RH u vježbi „Trident Juncture 15“. Prema podacima s Marine Traffica, prva je u luku sjeverno od Valencije uplovila „Cetina“ – negdje oko 06:06 sati, da bi nepuna dva sata kasnije, oko 07:48, pristigla i „Krka“. Time su u vodu pale najave direktora GS OS RH kontraadmirala Roberta Hranja, koji je na prošlonedjeljnom ispraćaju ta dva broda iz ratne luke Lora najavio da se „planira putovanje 5 dana u jednom smjeru“. Od jutros je očito da je putovanje trajalo punih 7 dana, uz dva duža, gotovo jednodnevna stajanja – s jednim u luci Catania na Siciliji, i drugim u luci Cagliari na Sardiniji.

Hrvatska flotila u Italiji

Hrvatska flotila okupljena u Cataniji, utorak 13. listopada 2015. godine

Hrvatska flotila okupljena u Cataniji, utorak 13. listopada 2015. godine

Tako se u utorak, 13. listopada, u Cataniji mogao vidjeti gotovo nadrealan prizor – na jednom inozemnom gatu privezana čak tri hrvatska ratna broda – „Krka“, „Cetina“ i „Andrija Mohorovičić“! Prizor je to za koji ne vjerujemo da će se tako uskoro ponoviti, tim više što bi BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ trebao okončati svoj angažman u EU-operaciji „TRITON“ prije povratka „Krke“ i „Cetine“ u RH. “Mohorovičiću” je, naime, ostalo još desetak dana do kraja sudjelovanja u operaciji Europske unije na Mediteranu, koje bi, prema planu, trebalo biti okončano ili posljednjih dana listopada ili u prvim danima studenog.

Hrvatski desantni brodovi u španjolskoj luci Sagundo jutros

Hrvatski desantni brodovi u španjolskoj luci Sagundo jutros

No štošta je u ovoj storiji povijesno i nevjerojatno. Već i sam put brodova koji nisu predviđeni za ovakva daleka putovanja bio je ravan nevjerojatnom. Iako su se „Krka“ i „Cetina“ na putu od Splita do Sagunta držale zajedno, i plovile uz obalu, bilo je mjesta na kojima to nije bilo moguće – npr. pri prelasku sa Sicilije do Sardinije, ili možda čak i najzahtjevniji dio puta – od Sardinije do Mallorce. Ovaj posljednji prijelaz zahtijevao je više od jednoga dana plovidbe otvorenim morem. Malo je tko vjerovao da ova dva desantna broda to mogu izvesti, uključujući i samu njihovu posadu. Tu činjenicu dobro ilustrira navod ugledne britanske kompanije „Janes Information Group“, koja je u svojim pregledima pojedinih nacionalnih sposobnosti hrvatske amfibijske kapacitete ocijenila riječima:

Hrvatske ukupne sposobnosti pomorskog prijevoza su u razini od 680 vojnika te do 112 tenkova. Ipak, država ne posjeduje namjenska plovila za desantiranje pješaštva, kao ni brodove s letnim palubama. Postojeća desantna plovila/brodovi u službi, stariji su i nepodobni za operacije van Jadrana“.

Združeno vojno djelovanje u praksi

Desantni brodovi na putu u Španjolsku, pogled s DBM-81 “Cetina”

DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“ u Španjolsku su prevezle dio pripadnika OS RH – sudionike jednog od segmenata velike NATO-vježbe „Trident Juncture 15“, koji će početi u srijedu, 21. listopada. Na brodove su, uz posadu, bila ukrcana i 14-orica pripadnika HKoV-a, 4 BOV „Patria“, 2 kamiona, jedno terensko vozilo i sva potrebna oprema. Nakon iskrcavanja, svi će (osim posada „Krke“ i „Cetine“, koje ne sudjeluju u vježbi TJ 15) biti prebačeni u Zaragozu, gdje će se na vojnom poligonu San Gregorio održati kopneni dio vježbe „Trident Juncture 15“. Vježba će završiti 06. studenog, nakon čega se ljudi i oprema ponovno ukrcavaju na DBM-81 i DBM-82 i kreću natrag put Hrvatske.

Izvor: MORH

Borbena vozila Patria na putu prema NATO-vježbalištima

Na „Trident Juncture 15“ sudjeluju i naši zapadni susjedi Slovenci. Slovenska vojska na TJ 15 šalje 46 pripadnika, razmještenih malo u Italiji, a malo u Španjolskoj. Tako jedinica za specijalno djelovanje s bojnom skupinom sudjeluje u češkom zapovjedništvu u Španjolskoj, 15. pukovnija vojnog zrakoplovstva s helikopterom za medicinsku evakuaciju u Italiji, logistička brigada sa skupinom u združenoj skupini za logističku potporu u Španjolskoj, i element NBKO u poljskoj NBKO-bojni u Italiji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.