OS RH simbolično na vježbi “Ample Strike 2016”

 

U utorak, 30. kolovoza, u Češkoj Republici počela je vježba „Ample Strike 2016“ (AMSE16), u kojoj ukupno sudjeluje oko 1500 vojnika iz 17 NATO članica, od čega je njih oko 300 iz savezničkih te partnerskih zemalja. Ovo je treća vježba prednjih zračnih motritelja (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) pod češkim vodstvom, pa nije čudno da domaćini daju i glavninu sudionika, oko 1.000 pripadnika nacionalnih OS, te još 2 rotacije od ukupno 180 pripadnika aktivne pričuve – što je prvi puta da u jednoj ovakvoj vježbi sudjeluje pričuvni sastav. Cilj vježbe je uvježbavanje i zajedničko djelovanja JTAC, zračnog osoblja i zapovjedništava jedinica u realističnom, kompleksnom i zahtjevnom scenariju, s posebnim naglaskom na obuku i uvježbavanje prednjih zračnih motritelja – ukupno 27 JTAC ekipa koje zajedno broje 150 vojnika-sudionika vježbe.

U vježbi „Ample Strike 2016“ sudjeluju, osim Češke kao domaćina, Belgija, Kanada, Hrvatska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Vježba je raspršena širom Češke – osoblje vježbe smješteno je u vojnoj bazi u Náměšť nad Oslavou, odakle će se voditi i zračna komponenta vježbe, koristit će se vojni aerodromi u gradovima Caslav (središnja Češka) i Pardubice (istočna Češka), dok će se za potrebe helikoptera koristiti vojne instalacije u mjestima Boletice (južna Češka) i Libava (sjeverna Moravska). Zajednička taktička obuka održavat će se na vojnim poligonima u mjestima Boletice, Bechyne (južna Češka), Náměšť nad Oslavou i Libava. Vježba „Ample Strike 16“ trajat će do 20. rujna.

Zone zračnog prostora vježbe

Za razliku od dosadašnjih „Ample Strike“ vježbi, ove godine je podignuta razina vježbe i uslugom dopune gorivom u zraku tijekom sudjelovanja taktičkih zrakoplova i bombardera u programu aktivnosti.

„Tanker KC-135R iz sastava Zračnih snaga SAD-a neće dopunjavati gorivom isključivo njemačke zrakoplove Tornado, češke i mađarske Gripene, već također i američke strateške bombardere,“

najavio je zapovjednik Čeških zračnih snaga, brigadni general Jaromir Sebesta.

Upravo je zrakoplovni dio vježbe započeo jučer, u ponedjeljak 05. rujna, i trajat će do petka, 16. rujna. U vježbi sudjeluje oko 30 zrakoplova: L-159 ALCA, L-39 Albatros, JAS-39 Gripen, te helikopteri Mil Mi-24/35 iz sastava Čeških zračnih snaga, L-39 Albatros iz sastava Litvanskih zračnih snaga, PC-9, Pilatus PC-9M, Learjet i Tornado – njemačke Luftwaffe, Su-22M4 iz sastava Poljskih zračnih snaga, mađarski JAS-39 Gripen, slovenski PC-9, te američki helikopteri AH-64 Apache, bombarderi B-1 i B-52, te tanker za dopunjavanje gorivom KC-135R.

Photo: Jan Cadil

Američki strateški bombarder B-1 – “zvijezda” AMSE16

Zračna baza-„domaćin“ AMSE16 je 22. Zračna baza (inače helikopterska baza) Čeških zračnih snaga u gradu Náměšť nad Oslavou (40 km zapadno od Brna), odakle će djelovati većina zrakoplova iz Njemačke, Litve, Poljske i Slovenije. No njemački Tornado polijetat će prema Češkoj iz svoje matične baze u Neuburgu, mađarski Gripen iz matične baze u Kecskemétu, a američki B-1 i B-52 iz baze Fairford u Velikoj Britaniji, dok je tanker KC-135R smješten u češkoj zračnoj bazi Pardubice na istoku zemlje.

Što se naših susjeda Slovenaca tiče, oni u vježbi „Ample Strike 2016“ sudjeluju s 15 pripadnika Slovenske vojske iz sastava 15. puka vojnog zrakoplovstva, te s jednim parom zrakoplova Pilatus PC-9M Hudournik – koji su u petak, 02. rujna, poletjeli prema svojoj privremenoj zračnoj bazi, Náměšť nad Oslavou. Osim vojnika iz 15. puka, u vježbi sudjeluju i logističari iz sastava 670. logističkog puka i 107. letačke baze Slovenske vojske.

Osim zračnih, u AMSE16 sudjeluju i kopnene snage

Osim zračnih, u AMSE16 sudjeluju i kopnene snage

Kad su u pitanju OS RH, njihovo je sudjelovanje u AMSE16 minimalno i simbolično – u vježbi s ukupno 1500 sudionika OS RH sudjeluju s 3 pripadnika i to, kako nam je potvrdio MORH, 2 pripadnika Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade, te s jednim pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga. „OS RH ne sudjeluje na vježbi s letjelicama, ni s drugom opremom. Na vježbi ne sudjeluju pripadnici pričuvnog sastava,“ odgovorili su nam iz Samostalne službe za odnose s javnošću MORH-a. U Planu vježbi OS RH za ovu godinu uvršten je „Ample Strike 16“, te je kao cilj navedeno „osiguranje punog spektra operacija i integracija zračnih i kopnenih snaga u cilju osiguranja povećanja učinkovitosti, standardizacije i interoperabilnosti“, pri čemu su se OS RH očito odlučile sudjelovati isključivo u uvježbavanju svog kopnenog dijela.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.