Vježbati, vježbati i samo vježbati

 

Ionako podužem popisu ovogodišnjih vježbi Vlada RH jučer je, na svojoj 228. sjednici održanoj u Gunji, dodala još dvije – „Trident Joust 15“ i „Ample Strike 15“. Ujedno je za potrebe ovih vježbi i odobrila Oružanim snagama prelazak granice RH i oko toga, za promjenu, nije bilo nikakvog spora s predsjednicom države, koja je tu dala svoju prethodnu suglasnost. Kako je većinu Vladine sjednice „pojeo“ izvještaj ministara o napravljenom na poplavljenim područjima istočne Hrvatske, ministar obrane Kotromanović nije imao puno vremena za objašnjenje o kakvim se vježbama radi. Rekao je tek osnovno:

„Dopuna odluke iz 2015. godine – tada smo donijeli odluku o 34 vježbe koje ćemo odraditi u inozemstvu. Sada smo se dogovorili još o dvije vježbe koje ćemo realizirati i provesti tijekom ove godine, u lipnju i rujnu. Prva u Talijanskoj Republici i Bugarskoj, a druga u Češkoj Republici.“

Tako su ministri složno podigli ruke za sudjelovanje OS RH na vježbama „TRIDENT JOUST 15“ i „AMPLE STRIKE 15“.

TRIDENT JOUST 15“ održat će se već sljedećeg mjeseca, dakle u lipnju, i to u Italiji i Bugarskoj. Ta se vježba održava radi uvježbavanja sposobnosti i upravljanja Združenog zapovjedništva namjenskih snaga u funkciji razmjestivog združenog stožera u planiranju i provedbi operacija zajedničke obrane.

AMPLE STRIKE 15“ održat će se u rujnu u Češkoj, u cilju integracije kopnenih i zračnih snaga za buduće NATO operacije. Ujedno će se u realističnom taktičkom i višenacionalnom okruženju uvježbavati i sposobnosti otposlane primarne obučne skupine.

Kako ubuduće, tako i sada…

OS RH trenutno sudjeluju u vježbi „COMBINED RESOLVE IV“, koja se tijekom svibnja i lipnja (točnije, od 01. svibnja do 26. lipnja 2015. godine) održava na poligonima Grafenwöhr (najveći NATO poligon u Europi, u kontinuiranoj uporabi još od 1907. godine) i Hohenfels (poligon zasnovan 1938. i od 1951. godine u aktivnoj službi snaga SAD i NATO), oboje na oko 60 kilometara istočno i jugoistočno od grada Nürnberga, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Vježba je popraćena s dvije zanimljive fotografije koje je prije 2 dana, 12. svibnja, objavilo Veleposlanstvo SAD-a na svojoj službenoj Facebook stranici. Fotografije koje prikazuju ukrcavanje većeg broja vozila AMV Patrija na vlak popraćene su tekstom: „Hrvatska igra ogromnu vodeću ulogu u vježbi ‘Combined Resolve’, poslavši najveću skupinu od svih NATO saveznika“. U vježbi ukupno sudjeluje 4.700 sudionika iz 13 zemalja, od čega je 10 članica NATO saveza (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Italija, Latvija, Rumunjska, Slovenija i SAD) i 3 zemlje-partnera (Moldova, Crna Gora i Srbija). Prva faza vježbe, fokusirana na manevarske vježbe, održava se u Hohenfelsu, da bi se poslije preselila na poligon Grafenwöhr radi vježbovnih aktivnosti bojevog gađanja.

Vježbi ne manjka ni na domaćem terenu. Upravo je jučer, 13. svibnja, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju završena vježba „SPREMNOST 2015“, u sklopu koje je provedeno i nacionalno ocjenjivanje postrojbe deklarirane za NATO snage brzog odgovora (NATO Response Forces – NRF). Sastavnice namjenskih organiziranih snaga (NOS) hrvatskog doprinosa u NRF su: 1. mehanizirana satnija 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ GMTBR HKoV-a, kojoj su pridodani logistički elementi, odnosno skupina za potporu, mobilni medicinski tim i tim za održavanje, te nacionalni element potpore iz sastava Zapovjedništva za potporu. Ova će postojba u sustavu NATO NRF biti u statusu spremnosti u 2016. godini.

Uz snage NOS NRF 16, na vježbi „SPREMNOST 15“ ocjenjivao se i vod vojne policije i krim-tim deklariran za MNMP BAT, odn. Međunarodnu bojnu Vojne policije (NATO Multinational Military Police Battalion).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.