Izazovna jesen za HRM

 

Nepunih mjesec dana nakon što je u splitskom brodogradilištu „Brodosplit“ položena kobilica za prvi od 5 budućih OOB-ova za potrebe HRM-a,  iz Lore danas ponovno stižu neuobičajene vijesti.

Jutros su se, naime, put Španjolske (odredište – luka Sagunto nedaleko Valencije) otputila dva broda HRM-a, DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“, radi sudjelovanja na NATO vježbi „Trident Juncture 15“ (TJ 15). Uz standardnu posadu, na ova dva desantna minopolagača ukrcana su još 4 BOV „Patria“, 2 kamiona, jedno terensko vozilo i oprema za potrebe pripadnika HKoV-a koji će sudjelovati na vježbi, te 14 pripadnika HKoV-a od ukupno 50 „kopnenjaka“ koliko će ih sudjelovati na TJ 15. Ovo je prvi puta da se hrvatske kopnene snage na vježbu prevoze brodovima HRM-a, ili barem dio njih, budući će oni koji se jutros nisu ukrcali na „Cetinu“ i „Krku“ do Španjolske doći zračnim putem.

„Planirano je putovanje 5 dana u jednom smjeru, a onda vježba traje 20-ak dana nakon čega slijedi povratak, tako da će cijeli put i odsutnost trajati više od mjesec dana“,

rekao je na ispraćaju direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj, dodajući kako je ovo dodatna potvrda sposobnosti HRM-a, budući je Sredozemno more – more izazova, a putovanje je dugo.

Trident Juncture 15

Međunarodna vojna vježba „Trident Juncture 15“ je najveća NATO vježba od 2002. godine, s gotovo 36.000 sudionika iz više od 30 država, a glavni joj je cilj – provjera spremnosti NATO snaga brzog odgovora. To je ujedno do sada jedna od rijetkih vježbi u kojima OS RH sudjeluju u velikom broju s pripadnicima i tehnikom – koji će do Španjolske navodno doći „kopnom, morem i zrakom“. Što se tiče Gardijske motorizirane brigade, čija su sredstva jutros krenula morskim putem, ona će na vježbi „Trident Juncture 15“ sudjelovati s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne „Gromovi“ (4 BOV Patria i 40 pripadnika OS RH), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s 2 motorna vozila i 6 pripadnika OS RH, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom, te časnikom za nadzor štete.

Vježba TJ 15 provodi se na 3 lokacije (Italija, Španjolska i Portugal), od čega bi u Španjolskoj trebalo sudjelovati oko 15.000 pripadnika OS država sudionica vježbe. Na poligonu San Gregorio, nedaleko Zaragoze, na kojem će djelovati hrvatski vod, bit će okupljeno ukupno oko 8.100 pripadnika, i uvježbavat će se, kako je najavio brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade,  „taktike, tehnike i procedure, odnosno napadaji, obrane i borbe u naseljenim mjestima“. Pomorske će pak snage vježbati na području zapadnog Mediterana.

Iako se vježba TJ 15 provodi od 03. listopada do 06. studenog, ona je zapravo podijeljena u dva dijela, od čega će jedan, „Trident Juncture – CPX (Command Post Exercise)/CAX“, završiti ovoga petka, 16. listopada. Drugi dio vježbe, „Trident Juncture – Livex 15“, počet će 21. listopada, i trajat će do 06. studenog ove godine. Napomenimo još i kako je sama vježba „Trident Juncture 2015“ uklopljena u provedbu šireg Akcijskog plana spremnosti NATO saveza, budući se njome praktično ispituje operativnost Snaga vrlo visoke razine spremnosti (VJTF), za čije su moguće slanje na istok Europe posljednjih mjeseci osposobljavane zapovjedno-koordinacijske točke nazvane NFIU (NATO Force Integration Unit).

Hrvatska flotila na Mediteranu

Nesretni DBM-241 Krk u Kumboru 2007. godine (Izvor: Paluba.info)

Nesretni DBM-241 “Krk” u Kumboru 2007. godine (Izvor: Paluba.info)

Dva desantna broda-minopolagača (DBM), koja je Hrvatska danas otposlala put Španjolske, zapravo su dio klase od ukupno tri takva broda, čija je gradnja započeta u zadnjim godinama bivše SFR Jugoslavije. Ta klasa originalno nazvana Silba projektirana je u zagrebačkom Brodarskom institutu i građena u Splitu, na navozima Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO) tvrtke Brodosplit. Prvi brod u klasi, nazvan DBM-241 „Krk“ sagrađen je, porinut i primljen u službu prije Domovinskog rata, da bi onda s ostatkom Jugoslavenske ratne mornarice završio u Boki Kotorskoj – gdje čami i danas (nakon povlačenja iz aktivne službe, neuspjele prodaje Egiptu i više krugova devastiranja). Za idući brod u klasi, koji je trebao biti nazvan DBM-242 „Rab“, kobilica je položena predratne 1990. godine, da bi dovršetak dočekao u političkome okviru samostalne Hrvatske. Tu je dovršen te primljen u službu ratne 1992. godine, kada je njime zapovijedao Ivo Raffanelli (sadašnji zapovjednik Obalne straže RH), sada pod novim nazivom – DBM-81 „Cetina“. Treći brod u klasi „Silba“ (ili klasi „Cetina“, kako je još postala poznata) je DBM-82 „Krka“ – plovilo sagrađeno u Republici Hrvatskoj, kojem je kobilica položena u veljači 1992. godine, da bi brod bio porinut sredinom rujna 1994. i primljen u službu 9. ožujka 1995. godine.

Ruski CIWS AK-230 na brodu DBM-81 "Cetina"

Ruski CIWS AK-230 na brodu DBM-81 “Cetina”

Desantna plovila „Cetina“ i „Krka“ vrlo su malena za današnje pojmove desantnih brodova koje se sreće na Mediteranu. Riječ je o brodovima dužine oko 50 metara, širine 10 metara i gaza od samo 2,6 metara – koji su bili planirani za prijevoz do 6 tenkova M-84 ili maksimalno 300 ljudi s opremom. Načelno građena prema RO-RO principu (Roll-on/roll-off), s mnogo projektnih elemenata svojstvenih trgovačkim brodovima, ova plovila sa svoja dva Burmeister & Wain Alpha Diesel 10V 23L VO stroja (pojedinačne snage od po 1,140 kW, spojena na dvije pogonske osovine), navodno imaju maksimalnu brzinu plovidbe od oko 12,5 čvorova. Dok je DBM-81 „Cetina“ bila naoružana u standardu s prvim brodom u klasi, nesretnim DBM-241 „Krk“ – pa naprijed ima dvije ruske instalacije topova AK-230 (dvocjevni CIWS sustav kalibra 30 mm), i na krmi još jednu četverocijevnu instalaciju topova od 20 mm, uz mogućnost protuzračne obrane ručnim raketnim sustavima Strela 2-M, u okviru četverostrukog lansera MTU-4. Zadnji brod u klasi, DBM-82 „Krka“, naoružan je ponešto drugačije – na mjesto ruskih topova na nadgrađu, on ima naprijed na bokovima po jedan top M-71 kalibra 20 mm, te još jedan Bofors D70 kalibra 40 mm na pramcu.

Metodsko-pokazna vježba ukrcaja BOV Patria 26. ožujka 2015. godine

Iako su oba ova desantna broda do sada bila više poznata kao ugodna plovila za službu po Jadrannu, gdje je Krka bila prilagođena i za ulogu vodonosca, njihova je sposobnost ukrcaja borbenih vozila Patria praktično isprobana u ožujku ove godine – upravo u svrhu priprema za vježbu „Trident Juncture 2015“. Za tu su priliku 26. ožujka ove godine metodsko-pokaznu vježbu ukrcaja i iskrcaja BOV Patria proveli pripadnici 1. mehanizirane satnije Gromova, postrojbe koja je još od 2014. u ciklusu intenzivne obuke za NATO-ove snage brzog odgovora (NRF), za što je u svibnju 2015. bila i ocjenjivana u okviru vježbe „Spremnost 15“.

Jučerašnje iskrcavanje u Cataniji

Na putu do Španjolske brodovi „Krka“ i „Cetina“ stat će na Siciliji radi nadopune gorivom, te kako bi se susreli s drugim brodom HRM-a, BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“, koji već 2 i pol mjeseca sudjeluje u FRONTEX-ovoj operaciji „Triton“ . „Mohorovičić“ je jučer, u subotu 10. listopada, uplovio u luku Catania, zajedno sa 134 spašena migranta, ponajviše žena. Predviđeno je da „Krka“ i „Cetina“ odrade neke aktivnosti zajedno s „Mohorovičićem“, te da se potom otpute prema Španjolskoj. Kako je jutros na ispraćaju u Lori izjavio zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ bi krajem ovoga mjeseca trebao završiti svoj angažman u „Tritonu“, te bi se sredinom studenog vratio u Hrvatsku.

Izazovi za nasljednike

Jutrošnjim odlaskom još dva broda HRM-a na prilično dugačak put po Mediteranu vjerojatno se zatvara nekoliko krugova u obrambenom sektoru.

Prvo – onaj koji pri kraju mandata i ministra obrane i načelnika GS u praksi i javno pokazuje njihove dosege u obrambenome sektoru. I dok Lovrić pred sobom ima koji mjesec više (mandat mu istječe krajem veljače 2016.), Kotromanović je ušao u posljednji mjesec kao ministar obrane u aktualnoj Milanovićevoj Vladi. Bez obzira što će donijeti predstojeći izbori, sada je krajnje vrijeme za prikazati rezultate i dosege posljednje 4 godine.

Drugo – pokazuje se da se proteklih godina radilo na napretku sve tri grane. Tako je HRZ dobio spremnu eksadrilu, HKoV niz novih borbenih vozila, a HRM, uz aktiviranu izgradnju novih OOB-ova i obnovu raketnih sposobnosti, zadaće koje po prvi puta ikad uključuju prelaženje državnih granica na moru.

Treće – treba konstatirati jednu neočekivanu stvar, koju teško da je itko očekivao još početkom ove godine. Naime, uz ponešto sreće, Hrvatska će vrlo skoro imati tri ratna broda na misijama u Mediteranu. Ne jedan – već TRI !!! I dok je slanje BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ bilo dobrodošla novost, to definitivno nije bila neočekivana vijest u rangu slanja na otvoreno more DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“. Pri tome, treba se nadati da se ovaj potez ne pokaže logističkom katastrofom kakvu si je Republika Hrvatska priuštila svojedobnim letovima transportnih aviona An-32 u Irak i Afganistan – kada su bez ikakve pametne svrhe ili dugoročne koristi najednom potrošeni resursi ovih letjelica, da bi one onda završile u beskrajnome čekanju ponovnog remonta, povlačenju iz službe i ponudi za prodaju.

Združeno djelovanje u praksi, danas u Lori (Izvor: društvene mreže)

Združeno djelovanje u praksi, danas u Lori (Izvor: društvene mreže)

I na kraju, četvrto – pokazuje se značenje nedavne najave načelnika GS Lovrića o izradi nove vojne doktrine – doktrine integrirane bitke. Dok je stvarno zanimljivo vidjeti ikakvo združeno djelovanje pojedinih grana OS RH (ovdje HRM i HKoV – ali ne i HRZ, kojem smo odrezali ionako slabe kapacitete strateškog transporta), pa makar i tek pri pripremi i sudjelovanju u TJ 15 – ovo je zapravo drugi put u nepunih tjedan dana da se ova nova doktrina ozbiljnije spominje (prvi puta je izrijekom prikazana na vježbi „Združena snaga 15“).

Sve su to veliki izazovi koje aktualno vodstvo obrambenog sustava Hrvatske stavlja pred novog ministra obrane i novog načelnika GS-a – koji će, osim toga, za prvu silu u nasljedstvo dobiti i čitav niz potrošenih resursa za koje će se morati pobrinuti. A, naravno, ne žele li ispasti lošiji od svojih prethodnika – ti će budući ljudi morati i, u najmanju ruku, održati postojeći ritam događanja i razvoja, ako ga već neće nastojati nadmašiti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.