Zapovjednik Šeste flote US Navy u RH

 

Američki admiral Gene Black, zapovjednik 6. flote Ratne mornarice SAD-a, posjetio je jučer, 27. travnja, grad Rijeku i brodogradilište „Viktor Lenac“, ne bi li tamo razgovarao s hrvatskim vojnim vrhom, te se susreo i s posadama 3 ratna broda US Navy koji se trenutno nalaze na održavanju u riječkom remontnom brodogradilištu. Sugovornici admiralu Blacku s hrvatske strane bili su generali Siniša Jurković (zamjenik načelnika  GS OS RH) i Ivica Kinder (ravnatelj VSOA-e), te kontraadmiral Ivo Raffanelli (zapovjednik Hrvatske ratne mornarice).

Domaćini s visokim gostom (Photo: U.S. Embassy, Croatia)

Razgovori su se vodili o obrambenoj suradnji SAD i Hrvatske kao temelju bilateralnih odnosa, te je istaknuto da Hrvatska bitno doprinosi regionalnoj stabilnosti i međunarodnoj sigurnosti kao zemlja-članica NATO saveza. „Hrvatska je predivna zemlja, izvrsna NATO saveznica, i pouzdan prijatelj američke Šeste flote“, rekao je admiral Black, i nastavio: „Naši brodovi i mornari uživaju srdačnu dobrodošlicu kad god dođu, i ja se nadam još mnogim narednim godinama intenzivne suradnje u budućnosti“. Otpravnica poslova Veleposlanstva SAD u Zagrebu Victoria Taylor pozdravila je snažno obrambeno partnerstvo između SAD i Hrvatske, kao i  dugu povijest suradnje. „Programi vojne pomoći SAD-a direktno podupiru lokalne zajednice širom Hrvatske“, istaknula je Taylor podsjetivši: „SAD su investirale 4,5 milijardi kuna u Hrvatsku tijekom proteklgo desetljeća, u civilne i vojne projekte, uključujući tu i zajedničke vježbe, te profesionalno obrazovanje“. General-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika GS OS RH, izjavio je: „Naša obrambena suradnja traje već godinama i mi smo iznimno zahvalni za svu potporu i pomoć koju je Vlada SAD pružila razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Zajednička obuka, vježbe i sudjelovanje u operacijama podižu našu operativnu spremnost i interoperabilnost. Hrvatske Oružane snage u potpunosti su posvećene jačanju međunarodne stabilnosti i sigurnosti, te unapređivanju naše obrambene suradnje“.

Otkad se Hrvatska pridružila NATO savezu prije 12 godina, američko i hrvatsko vojno osoblje služilo je zajedno od Afganistana pa sve do Iraka i Kosova. Partnerstvo SAD i Hrvatske na kopnu i moru bitno je za NATO vojnu suradnju obje države, i zajedničku sigurnost, istaknuto je u priopćenju američke Šeste flote.

Tura po brodu USNS “Carson City” (Photo: U.S. Embassy, Croatia)

Uz susrete s hrvatskim vojnim i civilnim dužnosnicima, admiral Black posjetio je i 3 broda Ratne mornarice SAD koja se trenutno nalaze u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“: mobilnu ekspedicijsku bazu USS Hershel „Woody“ Williams (ESB-4), te brze ekspedicijske tranportne brodove iz sastava američkog Millitary Sealift Command USNS Carson City (T-EPF-7) i USNS Trenton (T-EPF-5). Kako smo već pisali, na Trentonu bi ovih dana trebali završiti radovi remonta, dok Carson City i Hershel „Woody“ Williams ostaju u brodogradilištu „Viktor Lenac“ do kraja lipnja, odnosno do sredine svibnja. USS Hershel „Woody“ Williams (ESB 4) je brod čija je matična baza Souda Bay u Grčkoj, i koji provodi sigurnosne operacije na Mediteranu  i morima oko Afrike pod okriljem američkog Zapovjedništva za Afriku (AFRICOM). Brodovi Carson City i Trenton dodani su u sastav Šeste flote gdje provode sigurnosne i logističke operacije u njenom području nadležnosti.

Kako svjedočimo posljednjih godina, brodovi Ratne mornarice SAD često dolaze u Hrvatsku radi poslova održavanja i zajedničkih sigurnosnih operacija. Rijeka je čvorište za suradnju SAD i Hrvatske, gdje taj lučki grad osjeća ekonomske koristi od gotovo 900 milijuna kuna, koliko su vrijedili poslovi ugovoreni s US Navy od 20211. godine do danas. Inače, snage Šeste flote Ratne mornarice SAD redovito surađuju sa svojim hrvatskim partnerima, razvijajući sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga, uključujući tu i zajedničko uvježbavanje u vojnom ronjenju, i djelovanje rame-uz-rame širom područja operacija u Europi i Africi. Čitava ova aktivnost događa se nedugo nakon ceremonije postavljanja kamena temeljca za projekt izgradnje pod okriljem OS RH, kojem je 15. travnja prisustvovao komodor Cameron Chen iz američke Commodore Task Force 68 (CTF-68) u hrvatskoj pomorskoj bazi Lora u Splitu.

Admiral Hranj i general Harrigian (Photo: MORH/M. Čobanović)

Admiral Black drugi je visoki američki časnik koji je u posljednjih tjedan dana posjetio Hrvatsku. Prošlog četvrtka, 22. travnja, u službeni posjet Zagrebu stigao je zapovjednik Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (US Air Forces in Europe ad Air Forces Africa – USAFE-AFAFRICA) i zapovjednik Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva (NATO Allied Air Command) general zbora Jeffreya Harrigian. Njega su primili načelnik GS OS RH, admiral Hranj, direktor GS OS RH, general Olujić, i zapovjednik HRZ-a, general Križanac, te državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop. Razgovaralo se o daljnjem razvoju bilateralne obrambene suradnje,  kao i o razvoju operativnog koncepta zračnih snaga (Agile Combat Employment – ACE) koji se temelji na načelu interoperabilnosti te sporazumima i ugovorima koji reguliraju pristup savezničkoj infrastrukturi i zračnom prostoru. „Posebno nas veseli što ćemo zajednički sudjelovati u vježbi ‘Astral Knight koja se provodi i u Hrvatskoj, a koja pruža izuzetnu priliku za uvježbavanje s nekim od naših najjačih saveznika“, zaključio je na kraju posjeta general Harrigian.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.