USNS “Bruce C. Heezen” – Lenčev 40. projekt za US Navy

 

Od jutros se u riječkom remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“ nalazi još jedan brod iz sastava Ratne mornarice SAD-a, USNS „Bruce C. Heezen“ (T-AGS-64). Riječ je o specijaliziranom vojnom oceanografskom brodu, koji je nakon višetjednog boravka u akvatoriju ispred španjolskog Cadiza , te nakon par dana boravka u talijanskoj luci Augusta, po prvi puta došao do brodogradilišta u Martinšćici. Ovaj višenamjenski istraživački brod, koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice, ukupno je 5. brod iz klase Pathfinder T-AGS, ali je ujedno i prvi brod iz ove klase koji dolazi na remont u „Viktor Lenac“. Kako su za portal Obris.org odgovorili iz samog riječkog brodogradilišta, za potrebe remonta broda USNS „Bruce C. Heezen“ bit će potpuno uposleni svi pogoni – mehanika, motoristika, brodogradnja, elektro- i anti-korozivna zaštita. a planirani završetak radova je 25. prosinca. No prema postojećim planovima, brod bi – temeljem vlastitih potreba – na riječkom vezu trebao ostati nekoliko dana duže, i to vjerojatno zbog božićnih i novogodišnjih praznika koji padaju baš u vrijeme završetka remonta.

“USNS Bruce C. Heezen” (T-AGS-64), photo: US Navy

Dolazak američkog broda USNS „Bruce C. Heezen“ u brodogradilište na Martinšćici po mnogo čemu je jubilaran. To je, kako rekosmo, prvi puta da brod iz klase Pathfinder T-AGS dolazi na remont u „Lenac“, te je ujedno posljednji brod iz sastava US Navy koji bi trebao doći na remont u Rijeku do kraja ove godine. Remont ovog broda ujedno je jubilarni, 40. projekt kojeg „Viktor Lenac“ radi za američki Ratnu mornaricu, te 10. po redu tijekom 2019. godine. Trenutno se u „Lencu“ nalazi i američki logistički katamaran USNS „Trenton“ (T-EPF-5), koji je stigao prije mjesec dana (3. listopada) i ostaje još puna 3 mjeseca (odnosno 4 ukupno, tj. do veljače 2020.). Iako je USNS „Bruce C. Heezen“ posljednji ugovoreni američki vojni brod u ovoj godini, iz brodogradilišta „Viktor Lenac“ napominju da „postoji mogućnost da Brodogradilište odradi jedan manji projekt tijekom prosinca na Rodosu, na jednom od njihovih brodova”.

Kako je krajem prošloga tjedna objavio Novi list, „Viktor Lenac“ je zadnje tromjesečje završio s gubitkom od oko 6,7 milijuna kuna, i to ponajprije zbog problema pri realizaciji projekata ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda na dva tankera. No ipak, nakon prvih 9 mjeseci, brodogradilište ukupno posluje s minimalnom dobiti, koja se od 7,7, milijuna kuna s kraja prvog polugodišta ove godine istopila na 951.000 kuna. Dobre poslovne rezultate iz prve polovice godine “Lenac” zahvaljuje ponajprije poslovima odrađenima za Ratnu mornaricu SAD-a, zbog koje bi i poslovni rezultati na kraju godine trebali biti bolji nego što su danas. Prednosti projekata za US Navy su mnogostruke – kako su nam odgovorili iz samog brodogradilišta, ova je suradnja dovela do unapređenja u organizaciji poslovnih procesa i sustavu sigurnosti, kao i nova saznanja stručnom, komercijalnom i tehničkom osoblju, s obzirom da ti projekti imaju specifičnosti koje nisu svojstvene drugim komercijalnim poslovima. Kao i u drugim projektima, tako je i za projekte vezane za US Navy „Lenac“ koristio podugovarače kao dodatnu radnu snagu. „Zapošljavanje vlastitih radnika u većem broju nije povezana s američkim ili nekim drugim projektima, već ima opravdanje kada je zaposlenost dugoročno stabilna, jer u suprotnom vlastiti zaposlenici predstavljaju nepotrebni fiksni trošak. U svakom slučaju, suradnja s US Navy, posebno kada se radilo o opsežnijim projektima, značajno doprinosi stabilizaciji zaposlenosti i smanjenju oscilacija, što posljedično vodi boljem iskorištenju proizvodnih kapaciteta“, poručili su iz riječkog brodogradilišta za portal Obris.org.

USNS “Trenton” (T-EPF-5) trenutno također na remontu u “Lencu”

Osim toga, projekti za US Navy inicirali su i nabavu neke nove opreme, poput frekventnih pretvarača za opskrbu brodovima električnom energijom zahtijevanog napona, no uglavnom je tu riječ o opremi koja se i inače koristi u remontnoj djelatnosti, neovisno o tipu brodova koji su u radu. Pa ipak, i odluka o nabavi nove opreme donosi se uz puno veću razinu sigurnosti u procjenu njezine isplativosti i povrata ulaganja kada vodstvo brodogradilišta ima u vidu konkretne, uz to i izdašnije te dugotrajnije poslove. Kako smo već i ranije pisali, zahvaljujući i poslovima na brodovima američke Ratne mornarice, „Viktor Lenac“ je dobio i određene certifikate za sposobnost obavljanja određenih vrsta radova. Zbog svega toga, „odrađeni projekti te način kako su oni organizirani, praćeni, sprovedeni, ostvarena kvaliteta, te poštivanje ugovornih rokova su nam garancija da će s vremenom bazen mogućnosti koji se posljedično otvara biti sve veći. Dokaz tome je upravo i dolazak ovog broda – USNS ‘Bruce C. Heezen’“, uvjereni su u brodogradilištu „Viktor Lenac“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.