“Viktor Lenac”: remont 4 broda US Navy

 

Nije prošlo ni mjesec dana otkako je logistički katamaran USNS „Yuma“ iz sastava Ratne mornarice SAD napustio remontno brodogradilište „Viktor Lenac“, a već je u njega stigao drugi takav brod. Prošloga tjedna, točnije u petak, 22. veljače, u riječki „Lenac“ uplovio je USNS „Trenton“ (T-EPF-5), i to na redovno plansko preventivno održavanje. Kako su nam odgovorili iz samog brodogradilišta, „Trenton“ će prema postojećem planu u „Lencu“ ostati 30 dana, tijekom kojih će se izvršiti razni radovi. Prvenstveno su to zahvati vezani za održavanje krmene rampe, SOLAS opremu, navigacionu opremu, popravci po aluminiju, te održavanje elektro instalacija.

USNS „Trenton“, plovilo u sastavu Zapovjedništva za vojnopomorski prijevoz (Military Sealift Command – MSC) Ratne mornarice SAD specifičan je po svojoj aluminijskoj građi, što je bio i svojevrstan izazov za radnike „Viktora Lenca“, kada je taj brod 2017. prvi puta došao u Rijeku na remont. No očito su tamošnji stručnjaci odlično obavili posao, budući je „Trenton“ u Rijeci radio remont i prošle godine, a evo ga i ove, 2019. godine.

Osim USNS „Trenton“, u brodogradilištu „Viktor Lenac“ nalazi se još uvijek i zapovjedni brod američke Šeste flote, USS „Mount Whitney“. Kako smo već pisali, on je u „Lenac“ na uobičajeno održavanje stigao 18. siječnja. Kako su nam potvrdili u riječkom brodogradilištu, u ovom trenutku se na „Mount Whitneyu“ provode razna završna ispitivanja, koncentrirana na radove provođene posljednjih tjedana, a to su radovi na pogonskim grupama i propulziji, kao i na električnim sustavima. Prođu li ispitivanja dobro, u što u „Lencu“ ne sumnjaju, USS „Mount Whitney“ napustit će brodogradilište u narednih nekoliko dana.

No ionako puni navozi u riječkom remontnom brodogradilištu uskoro očekuju još jednog američkog gosta – iz „Viktora Lenca“ ponosno objavljuju da su ugovorili remont i za treći logistički brod US Navy. Radi se o USNS „Carson City“, čiji se dolazak u „Lenac“ očekuje 15. ožujka. Taj je brod nedavno bio u Rijeci, netom prije završetka remonta USNS „Yuma“, a iako je tada brodogradilište tvrdilo da ne zna razloge posjeta američkog plovila Rijeci, sada je posve jasno da je stigao radi završnog dogovora o predstojećem remontu.

Tako se naše najuspješnije remontno brodogradilište može pohvaliti da je u samo 3 mjeseca ove godine odgovorilo, i ostvarilo, remont na čak 4 broda iz sastava američke Ratne mornarice – USNS „Yuma“, USNS „Trenton“, USNS „Carson City“ i USS „Mount Whitney“. Trenutno riječka ponuda konkurira na još nekoliko američkih natječaja. Kako su nam rekli u riječkom brodogradilištu, poslovi za US Navy nisu bili uvjet, ali su bili i jesu „referenca i za kompleksnije poslove za zahtjevne klijente koji cijene pouzdanost i kvalitetu“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.