“Trenton” otvorio zimsku sezonu remonta

 

Jedva je prošlo 6 mjeseci, a američki logistički katamaran USNS „Trenton“ (T-EPF-5) ponovno se vratio u riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“. Vratio se ne zato što je „Lenac“ u veljači ove godine loše odradio posao, već baš suprotno – USNS „Trenton“ vratio se zbog dobro odrađenog posla, zbog čega će aktualni boravak ipak biti nešto duži. U brodogradilište na Martinšćici „Trenton“ je uplovio u srijedu, 3. listopada, i ostat će puna 4 mjeseca. Za razliku od proljetnog redovitog preventivnog održavanja, ovoga puta je ovaj američki ratni brod došao na puno obimnije zahvate.

Zoran Kosić, direktor US Navy programa u brodogradilištu „Viktor Lenac“ u izjavi za Novi list rekao je da su na USNS „Trenton“ dogovoreni veliki radovi – promjena većeg dijela aluminijske oplate u predjelu strojarnice, remont i servis propulzivnog sklopa, radovi na krmenoj rampi i instalacijama, te niz sitnijih popravaka… Iako je USNS „Trenton“ novi brod sagrađen tek 2015. godine, on je – prema Kosićevim riječima – prvi iz linije aluminijskih katamarana US Navy na kojem će se mijenjati tako velik dio oplate. Tijekom posljednjih 7 godina, odnosno od 2012. do danas, Ratna mornarica SAD-a sagradila je seriju od ukupno 10 aluminijskih dvotrupaca za potrebe svog programa „Expeditionary Fast Transport“ (EPF), a na portalu Obris.org već smo pisali i o nekim od problema koje se početkom aktivne eksploatacije uočilo na ovim plovilima.

USS “Mount Whitney” – vrlo česti gost u Rijecu (Photo: Brodogradilište Viktor Lenac”)

„Trenton“ je, čini se, otvorio sezonu jesensko-zimskih dolazaka brodova iz sastava američke Ratne mornarice na remont u Hrvatsku. Do kraja godine, a možda već i u studenom, u Rijeku bi trebao doći još jedan američki brod – neslužbeno se spominje kako bi to mogao biti USNS „Bruce C. Heezen“ (T-AGS-64), specijalizirano vojno oceanografsko plovilo. On je trenutno usidren u akvatoriju ispred Cadiza, a u Republiku Hrvatsku na remont trebao bi doći po prvi put. Iduće godine u „Lencu“ bi opet mogao osvanuti i njegov najčešći gost – USS „Mount Whitney“. Upravo je u tijeku natječaj za novi „upgrade“ tog broda, iz kojeg se temeljem dosadašnjih radova u „Lencu“ nadaju izaći kao pobjednici. Sve veći broj američkih ratnih brodova, kao i sve učestaliji dolasci u Martinšćicu, dobri su za riječko remontno brodogradilište iz niza razloga. Ne samo da su takvi poslovi financijski unosni, nego oni potiču i daljnje investicije u opremu te stručne kvalifikacije. Tako je, među ostalim, 2017. godine nabavljen robot „Spiderjet“ za obradu i čišćenje brodskih površina kao zamjena za metodu klasičnog pjeskarenja, a tijekom posljednjih godinu i pol brodogradilište je od Hrvatskog registra brodova i američkog „Bureau of Shipping“ dobilo sve potrebne certifikate za zavarivanje posebnih vrsta aluminija. Hrvatski registar brodova izdao je u travnju prošle godine brodogradilištu „Viktor Lenac“ potvrdu o odobrenju „izvođenja zavarivačkih radova u brodogradnji, remontu brodova i brodskoj strojogradnji, na nosivim čeličnim konstrukcijama i konstrukcijama od aluminijskih legura“, s valjanošću do kraja ožujka 2021. godine. Upravo će ove certificirane radne sposobnosti zacijelo biti od velike koristi pri najavljenim radovima na američkom brodu USNS „Trenton“ (T-EPF-5).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.