Može li „Viktor Lenac“ bez U.S. Navy?

 

Remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ kod Rijeke posljednjih dana krasi rijedak prizor – ondje su trenutno čak tri plovila Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Naime, uz katamarane „USNS Trenton“ (T-EPF-5) i „USNS Carson City“ (T-EPF-7), u četvrtak, 19. travnja u jutarnjim satima put Kostrene je opet stigao i zapovjedni brod američke 6. flote – „USS Mount Whitney“ (LCC-20). Riječ je o plovilu koje je čest gost u „Lencu“, brodogradilištu koje je posljednjih godina postalo poprilično omiljeno za provedbu poslova održavanja američkih ratnih brodova na Mediteranu.

USS Mount Whitney pred Rijekom

Mediji spominju da će „USS Mount Whitney“ ovoga puta u Rijeci provesti oko 27 dana, dakle da će u Hrvatskoj boraviti do sredine svibnja ove godine. Kako se navodi, tom će prilikom biti obavljani radovi klasificirani kao „Scheduled Vital Repairs“. Navodno je riječ o čišćenju spojeva na svim antenama i generatorima, te poravnanju osovine na ležajevima. Uz to, bit će obavljeni i manji radovi po tankovima – od kojih će u jednom biti promijenjena manja količina čelika (oko 1 tone ukupno), dok će još dva tanka biti prana i bojana. Kako navodi zapovjednik broda, kapetan bojnog broda Robert Aguilar:

„Ovaj brod prolazi kroz program kontinuiranog održavanja, kojim se podupire naš užurbani operativni raspored aktivnosti. Periodi održavanja, kakvog predstavlja i sad ovo vitalno održavanje u Hrvatskoj, osiguravaju da „USS Mount Whitney“ dostigne svoj novoproduženi vijek trajanja u službi do 2039. godine. Uzbuđeni smo novom prilikom za posjet Hrvatskoj. Rijeka pruža našim mornarima i civilnom osoblju mogućnost druženja sa sjajnim stanovništvom Hrvatske, kao i sudjelovanja u dragovoljnim akcijama na dobrobit lokalne zajednice“.

USNS Trenton isplovio iz Rijeke 29. ožujka ove godine

Uz to, riječko remontno brodogradilište već neko vrijeme ugošćuje i aluminijski vojni katamaran „USNS Trenton“, koji je stigao u dokove „Viktora Lenca“ 16. veljače ove godine. Njegov ostanak je prvotno bio planiran do kraja ožujka ove godine, pa nije čudilo kad je ovo logističko plovilo U.S. Navy 29. ožujka napustilo Hrvatsku u pratnji hrvatskog ophodnog broda OB-03 „Cavtat“. No, budući su za njega u hodu bili odobreni i dodatni radovi, uskoro je taj brod ponovo osvanuo u „Lencu“, gdje se očekuje da „USNS Trenton“ ostane do četvrtka, 26. travnja ove godine.

Dobar posao – neizvjesna budućnost

Nije tajna da remont vojnih brodova Ratne mornarice SAD posljednjih godina itekako diže bilancu poslovanja brodogradilišta „Viktor Lenac“, o čemu se moglo čuti i u posljednjim godišnjim izvješćima o poslovanju. Prema tim rezultatima, kao i prema rezultatima poslovanja ukupne hrvatske obrambene industrije, „Lenac“ zajedno s HS Produktom drži sam vrh ljestvice najjačih obrambenih izvoznika. No, ovaj pozitivni trend itekako je krhke prirode. Naime, većinski vlasnik brodogradilišta „Viktor Lenac“ je pulski „Uljanik d.d.“ – koji u „Lencu“ drži udio od 34,67 posto. Pri tome, čitava „Uljanik Grupa posljednjih je mjeseci u krizi, što je krajem ožujka dovelo i do odabira novog strateškog partnera, od kojeg se očekuje stabiliziranje poslovanja tog složenog poduzeća. Za partnera je 28. ožujka odabrana „Kermas Energija d.o.o.“ iz Zagreba, inače dio „Kermas Holdinga u vlasništvu kontroverznog Danka Končara, koji od 2013. već posjeduje brodogradilište u Trogiru. Iako se odabir tog strateškog partnera za dokapitalizaciju i restrukturiranje poslovno problematične „Uljanik Grupe uvjetovalo spremnošću ulagača „da bez prethodnih, dodatnih i uvjetovanih prethodnih radnji“ realizira program restrukturiranja – medijima je Končar već 9. travnja otvoreno poručio da plan restrukturiranja treba ići na doradu, te da će „revidirani ili novi plan biti poznat do kraja svibnja“. U svemu tome izgleda da nije ujedno provedeno i izvajanje brodogradilišta „Viktor Lenac iz šireg konteksta promjena u okviru „Uljanik Grupe.

Nije zanemariva činjenica da čitav „Kermas Holding velik dio svog poslovanja i dosadašnjeg uspjeha zahvaljuje djelatnostima vezanim uz Rusku Federaciju. Među ostalim, početkom veljače ove godine čulo se i o poslu Končareve kupnje 55 posto dionica finskog brodogradilišta „Arctech Helsinki Shipyarda Inc.“ – poduzeća koje je donedavno bilo u ruskom vlasništvu. Naime, ono je bilo dio portfelja kompanije „United Shipbuilding Corporation“ (USC), odnosno „Объединённая судостроительная корпорация“ (OCK), u čijem su okrilju 2006. godine, po nalogu ruskog predsjednika Putina, bila objedinjena ruska brodogradilišta – i koja se od 29. srpnja 2014. nalazi na listi sankcioniranih gospodarskih subjekata (Financial Sanctions List – Specially Designated Nationals List) američkog Ministarstva financija. Budući posao spajanja Brodotrogira i finskog brodogradilišta „Arctech“ sam je Danko Končar za Slobodnu Dalmaciju opisao: „Kada je zaživjela ideja o spajanju dvaju škverova, ruski partneri su je rado prihvatili. Naravno, provjerili su nas kao firmu, ‘prekopali’ sve naše papire i kada su se uvjerili da radimo po najvišim svjetskim standardima, pristali su na ovaj ‘brak’“.

Dok su ti razni poslovni potezi vjerojatno dobri s poslovnog i profitnog gledišta, veliko je pitanje hoće li Ratna mornarica SAD i nadalje željeti obavljati remonte svojih kapitalnih plovila u brodogradilištu čija vlasnička struktura ukazuje na moguće utjecaje Ruske Federacije – geopolitičke sile koju posljednjih godina SAD, jednako kao i NATO te Europska unija, drže kao takmaca pod sve širim međunarodnim sankcijama. Dok još nije jasno kako će se zapravo odvijati vlasničke promjene u „Uljanik Grupi“ i remontnome brodogradilištu „Viktor Lenac – ovaj širi, geopolitički faktor poslovanja zacijelo ipak treba imati u vidu, ne bi li se osiguralo i daljnje profitabilne poslove koje Riječani bilježe s Ratnom mornaricom SAD.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.