I “USNS Yuma” na remontu u “Lencu”

 

S prvim danom mjeseca studenog u riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ stigao je još jedan logistički brod iz sastava US Navy. Riječ je o logističkom katamaranu „USNS Yuma“ (T-EPF-8), osmom po redu plovilu iz klase Spearhead, koji je prvi put bio u Hrvatskoj sredinom kolovoza ove godine. Kao što smo već pisali na portalu Obris.org, on je u ratnu luku „Lora“ stigao 20. kolovoza iz Grčke, da bi se 2 dana kasnije, u srijedu 22. kolovoza, otisnuo prema Gibraltaru i španjolskoj vojnoj bazi Rota. U medijima se tada pisalo o „tajanstvenom špijunskom brodu“, budući da je „USNS Yuma“, osim za brzi ekspedicijski prijevoz ljudi i opreme, namijenjena i za pomorski nadzor te prikupljanje obavještajnih podataka. Iz službenih izvora o ovom posjetu nije bilo ni riječi.

No, od 1. studenog „USNS Yuma“ ponovno je u Hrvatskoj. Ni ovoga puta, barem za sada, o tome nema službenih informacija, a lokalni mediji samo navode da će na brzinskom remontu u brodogradilištu „Viktor Lenac“ „Yuma“ provesti 90 dana. Dok smo na portalu Obris.org već pisali i o nekim od problema koji izgleda muče ovu novu klasu američkih pomoćnih vojnih brodova, nije jasno što će se točno raditi na brodu „USNS Yuma“ u Kostreni. Portal „Brodovi u Rijeci“ tek navodi da će, ne bude li neplaniranih aktivnosti, ovaj američki katamaran od ukupno 90 dana boravka u „Lencu“ njih 45 provesti u doku.

Inače, „USNS Yuma“ je vrlo novo plovilo – porinuto 17. rujna 2016. godine, svoja je prijemna ispitivanja uspješno okončalo 26. siječnja 2017., da bi onda bilo i primljeno u službu 21. travnja 2017. godine. Ujedno, to je četvrti američki logistički brod iz klase Spearhead, te ukupno peto plovilo iz sastava US NAVY koje je u posljednje vrijeme došlo na remont u riječki „Viktor Lenac“. Nastavak je to dobre suradnje ovog brodogradilišta s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, što je posebno dobra vijest nakon promjene vlasnika „Lenca“.

 

Photo by Boris Kanazir/bur.com.hr

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.