Zamjenici načelnika GS inicijative SEDM u Kranju

 

Sam početak ovoga tjedna – ponedjeljak i utorak, 13. I 14. Lipnja – na Brdu kod Kranja održan je sastanak zamjenika načelnika glavnih stožera Jugoistočne Europe (SEDM). Domaćin sastanka bio je zamjenik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, general bojnik Roman Urbanč, a osim samaih domaćina, sastanku su prisustvovali zamjenici načelnika glavnih stožera OS Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske. Osim njih, na Brdu kod Kranja bili su još i predstavnici Tajništva inicijative SEDM, Zapovjedništva SEEBRIG (Brigada Jugoistočne Europe), RACVIAC-a sa sjedištem u Hrvatskoj, te predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju. U ovom formatu, hrvatski predstavnik bio je zamjenik načelnika GS OS RH, general-pukovnik Siniša Jurković, na što ni MORH ni OS RH nisu potrošili ni slova.

Zato je, primjerice, Ministarstvo obrane BiH izvijestilo da je na spomenutom sastanku sudjelovalo izaslanstvo OS BiH predvođeno zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije, general-bojnikom Ivicom Jerkićem. Tijekom sastanka na Brdu kod Kranja prezentirane su aktivnosti i ostvareni učinci u proteklom razdoblju, te su razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative SEDM i podizanja vojne suradnje na viši razinu, posebno kroz aktivnosti Brigade Jugoistočne Europe (SEEBRIG).

Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je, pak, da je na sastanku u Kranju sudjelovao zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, koji je istaknuo da je Republika Srbija u potpunosti posvećena poštivanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta suverenih država, Povelje UN-a i unapređenju suradnje s ključnim međunarodnim organizacijama na području obrane i sigurnosti.

 

*Photo: Slovenska vojska

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.