Kotromanović s delegacijom u Beogradu

 

Ministar obrane Ante Kotromanovića jučer je s delegacijom stigao u Beograd, u svoju prvu službenu posjetu Republici Srbiji i tamošnjem ministru obrane Nebojši Rodiću. Dan nakon dolaska, posjeta je službeno započela ceremonijom svečanog dočeka održanom u vojarni “Topčider” u Beogradu. Formalnim bilateralnim sastankom izaslanstava, održanim u u Domu Garde nakon protokola, započeo je i radni dio ove posjete.

—————————–

—————————–

Dok se u najavama susreta kao glavne teme razgovora spominjalo tek “unapređenje vojno-tehničke suradnje, obuke i obrazovanja, te ostala pitanja od zajedničkog interesa” – danas tu saznajemo i nešto malo više. Naime, dok službeni izvori iz Zagreba šute, Ministarstvo obrane Republike Srbije u svom priopćenju ističe:

Težišne oblasti saradnje Srbije i Hrvatske u oblasti odbrane obuhvataju razmenu iskustava o učešću u multinacionalnim operacijama, trasformaciji oružanih snaga, logistici, atomsko-biološko-hemijskoj odbrani i implementaciji sistema Planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja. ‘Republika Srbija zainteresovana je za unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, kao i za uspostavljanje vojnoekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima’, istakao je ministar Rodić“.

Ujedno, uz nedavne najave zajedničkih vojnih vježbi, ministri obrane dviju zemalja danas su razgovarali i o mogućem zajedničkom sudjelovanju u multinacionalnim operacijama u inozemstvu. Ministri Kotromanović i Rodić istakli su posebno i važnost dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske – općenito, ali i posebno na području obrane. Ujedno, velika tema današnjih razgovora navodno je bila i Europska unija.

Dok nema sumnje da nedavni ulazak RH u Europsku uniju jača europsku prisutnost, utjecaj i perspektive u čitavoj regiji, posebna je pažnja u beogradskim razgovorima bila posvećena temi Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Dok Hrvatska snažno podupire približavanje Srbije Europskoj uniji, ovo je područje europskih politika za obrambene sektore od posebne važnosti. Riječ je o izuzetno aktivnome području, koje će biti temom i summita Europskog vijeća u prosincu ove godine, a u Beogradu se moglo čuti ponešto o iskustvima Republike Hrvatske pri razvoju administrativnih kapaciteta za njegovu provedbu.

Prema javno dostupnim informacijama, čitava bi ova posjeta hrvatske obrambene delegacije Republici Srbiji trebala trajati do sutra, 29. listopada 2013. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.