Potporučnik OS BiH na selekcijskom letenju u Zemuniku

 

U Eskadrili aviona 93. ZB u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku jučer, 27. kolovoza, počelo je selekcijsko letenje za pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potporučnika Ivana Žabića. Selekcijsko letenje u trajanju mjesec dana provodi se na avionu ZLIN-242 L, a plan nastavka školovanja bosansko-hercegovačkog časnika za pilota helikoptera iznio je zapovjednik Eskadrile aviona, pukovnik Robert Ribarić, istaknuvši kako se selekcijsko letenje provodi na isti način, kao i s kandidatima za hrvatske vojne pilote.

Pred polaznikom selekcijskog letenja iz Bosne i Hercegovine je prvi korak gdje će se ocijeniti njegova sposobnost za nastavkom školovanja. Ukoliko zadovolji predviđene kriterije, potporučnik Žabić će se nakon selekcije priključiti jednom od naraštaja koji se školuju za hrvatske vojne pilote, najprije na teorijskoj nastavi i kasnije na temeljnoj obuci na ZLIN-u 242 L. U konačnici, predviđeno je njegovo školovanje kroz sve faze obuke na helikopteru BELL-206 B kojim bi bio osposobljen za vojnog pilota helikoptera”, rekao je pukovnik Ribarić.

Potporučnik Žabić prije prvog leta rekao je kako je motiviran i spreman za selekciju. “S nestrpljenjem očekujem selekciju, a hrvatske kolege mi daju podršku i uz stručno vodstvo hrvatskih nastavnika letenja vjerujem u uspjeh”, naglasio je potporučnik Žabić.

Ovo je drugi pripadnik vojske BiH koji se školuje u bazi u Zemuniku. Prethodno je takav proces školovanja za pilota helikoptera i nastavnika letenja između rujna 2010. i svibnja 2013. završio vojnik Dražen Matijević. Nakon selekcijskog i temeljnog letenja na avionu Zlin 242 L Matijević je u Eskadrili helikoptera završio obuku na helikopteru BELL-206 B, koja je obuhvaćala temeljno, navigacijsko, grupno, temeljno i napredno instrumentalno te noćno i namjensko letenje sa sveukupnim naletom od 250 sati na oba tipa zrakoplova. Potom je Matijević do sredine lipnja 2013. godine u Zemuniku obavio i preobuku za kopilota na helikopterima Mi-8 MTV, čime je bio zaokružen njegov tamošnji ciklus školovanja. Diploma o završetku školovanja u Republici Hrvatskoj je pilotu Matijeviću bila uručena na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, 21. lipnja 2013. godine.

Do sada je u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku završilo ukupno 45 inozemnih pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, tri iz Mađarske, dva iz Češke i po jedan pilot iz Makedonije te, kako smo upravo spomenuli, iz Bosne i Hercegovine.

 

*Izvor: MORH/HRZ/M.Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.