Krstičević u BiH, Šundov u Sloveniji

 

Danas se obrambeno-vojni vrh razišao po susjedstvu – ministar obrane bio je u BiH, a načelnik GS OS RH u Sloveniji. Uz nagađanja kako je Međugorje izabrano ipak kao „sigurna“ zona u kojoj nitko neće ni pomisliti da uhiti bivšeg hrvatskog ratnog zapovjednika, ministar obrane Krstičević zadovoljno je po dolasku u to mjesto ustvrdio da je „najnormalnije prešao granicu“, ponovivši kako je donošenje proračuna jedini razlog zašto prošlog tjedna nije došao u Sarajevo. Bez obzira što ima malo onih koji u to vjeruju, i na današnjem sastanku u Međugorju obavljeno je vjerojatno sve ono što bi se inače obavilo i u Sarajevu.

Krstičevićeva kolegica Marina Pendeš, domaćica međugorskog susreta, svog je hrvatskog kolegu i suradnike upoznala s težišnim aktivnostima Ministarstva obrane BiH, stavivši naglasak na aktivnosti vezane uz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO savezu. Krstičević je pak istaknuo punu podršku Vlade RH na putu BiH prema europskim i euroatlantskim integracijama, istaknuvši kako je fokus sigurnosne i vanjske politike RH upravo suradnja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Da je tome tako, pokazat će nadolazeća zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH na kojoj će se razgovarati i o obrambenim pitanjima, te o suradnji i potpori koju su RH i MORH dosad pružali BiH na njenom euroatlantskom putu. A na tome putu prošloga se tjedna našao i sastanak Vojnog odbora EU, na kojem je po prvi puta sudjelovala i delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na čelu s načelnikom general pukovnikom Antom Jelečom. Jeleč je tom prilikom obavijestio ostale EU vojne zapovjednika da Oružane snage BiH namjeravaju sudjelovati u obučnoj misiji EU u Srednjeafričkoj Republici, o kojoj je svojedobno i Hrvatska razmišljala.

Dvojac Krstičević-Pendeš danas je razgovarao još i o bilateralnoj obrambenoj suradnji BiH i RH na području školovanja i obuke, što je do sada bilo vrlo značajno za BiH, a nastavit će se i u budućnosti. Slična je situacija i sa sudjelovanjem vojnika BiH i RH u mirovnim misijama, prvenstveno u misiji „Resolute Support“ Afganistanu. U tu se misiju, naime, upućuju i pripadnici oružanih snaga država-članica Američko-jadranske povelje (A5), među kojima je i BiH, iako ne čine sastavni dio HRVCON-a. Ministar Krstičević siguran je da se ta suradnja može još unaprijediti, a kao najvažnije je istaknuo međusobno zajedničko djelovanje te uspostavu novih sustava sigurnosti u BiH i Hrvatskoj koji će moći odgovoriti novim potencijalnim ugrozama i rizicima.

Za to vrijeme u Sloveniji…

Istovremeno u Ljubljani načelnik GS OS RH general Mirko Šundov imao je mini-turneju po državnim i vojnim institucijama Republike Slovenije. Posjet je započeo sastankom načelnika GS OS RH Šundova s načelnikom Generalštaba Slovenske vojske general bojnikom dr. Andrejem Ostermanom, a nastavljen je susretom sa slovenskom ministricom obrane Andrejom Katič. Načelnici su razmijenili stavove o aktualnim obrambeno-sigurnosnim događanjima, te su detaljnije razgovarali o budućoj suradnji, s naglaskom na mogućnost jačanje suradnje i povećanja zajedničkih obučnih vježbi pripadnika oružanih snaga Slovenije i Hrvatske, te o suradnji u zajedničkom razvoju NATO ciljeva sposobnosti. U posljednje vrijeme jača suradnja između Slovenske vojske i OS RH na području logistike, čega su se dotakli i Šundov i Osterman, uz najavu mogućeg proširenja suradnje upravo na tom području. Slične teme – sigurnosna situacija i nastavak bilateralne obrambene suradnje – našle su se na dnevnom redu sastanka Šundova i Andreje Katič. No Andreji Katič se trenutno trese stolica ministrice obrane, budući da opozicijska stranka SDS Janeza Janše radi na interpelaciji protiv Vlade Mire Cerara. U 46 stranica dugom dokumentu protiv Cerara i društva 3 stranice posvećene su Ministarstvu obrane RS, a među grijesima navodi se i slovensko neispunjavanje obveza prema NATO-u pri čemu Slovenija postaje sve veće breme Saveza, kao i to da osim obećanja Katičeva tijekom svog mandata nije u proceduru odaslala niti jedan ključni obrambeni dokument. A obećanja ima i previše – novi Strateški pregled obrane, novi Zakon o službi u Slovenskoj vojsci, novi Zakon o obrani…

Potom je načelnik GS OS RH Mirko Šundov otišao k predsjedniku Borutu Pahoru, i na kraju u Državni zbor, gdje su ga ugostili članovi Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Žanom Mahničem. Za razliku od takvog hrvatskog parlamentarnog tijela, slovenski parlamentarni Odbor za obranu ima ponešto bliskiji odnos s načelnikom Generalštaba SV, pa je Osterman čest gost tamošnjih sjednica, između ostalog i onih koje se tiču stanja tehnike SV ili čak obrambenog proračuna. Prije samo dva dana taj je Odbor imao novu izvanrednu sjednicu zbog izrazito lošeg socijalnog položaja pripadnika Slovenske vojske, o čemu je Odbor održao tematsku sjednicu još u listopadu. Nažalost, Odbor za obranu Hrvatskog sabora ovakvim se tričarijama ne bavi, a načelnik GS general Šundov na sjednici Odbora pojavio se prvi i zadnji put u proljeće ove godine kao kandidat za načelnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.