Zadnje pripreme za početak sajma ASDA 2019

 

U vojarni u Lori, kao i u splitskoj Spaladium areni, u utorak, 09. travnja, bilo je vrlo živo – dovršavali su se posljednji radovi uoči početka “Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije ASDA 2019“. U Spaladiumu je bilo radno za izlagače koji su obavljali zadnje pripreme na svojim izlagačkim mjestima, dok se u Lori slagao taktičko-tehnički zbor koji će za delegacije, posjetitelje sajma i građane Splita biti otvoren od srijede, 10. travnja, do petka, 12. travnja. Na ovogodišnjoj, 5. po redu ASDA-i, najavljen je dolazak 185 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja, te 33 strane delegacije visokih vojnih i državnih dužnosnika.

Svečano otvorenje sajma zakazano je u srijedu, točno u 10 sati, no izvjesno je da će mu ovoga puta nazočiti samo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov. Premijer Plenković zauzet je posjetom kineske delegacije, da bi potom otišao u Bruxelles na sjednicu Europskoga vijeća, dok predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u svom rasporedu ima samo susret s predsjednikom Državnog vijeća Kine. Nakon svečanog otvorenja uslijedit će prikaz združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti u kojem će sudjelovati snage HRM, HRZ i ZSS-a, dok su kao posebna atrakcija najavljeni preleti američkog helikoptera MH-60S Seahawk i borbenog aviona JAS-39 Gripen iz sastava Ratnog zrakoplovstva Mađarske, te kao i obično – domaća akrobatska skupina “Krila Oluje”. Od podneva će se ova vojna izložba smatrati i službeno otvorenom, baš kao i TT zbor u Lori, koji se može razgledati tijekom sva tri dana trajanja ASDA-e, do 19 sati navečer.

Vrijeme za najveći novitet ovogodišnje ASDA-e – panel raspravu pod nazivom “Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije” – rezervirano je za četvrtak,11. travnja, u 11 sati, također na prostoru Spaladium arene.

Tijekom narednih dana, portal Obris.org donosi pregršt zanimljivosti s najveće međunarodne vojne izložbe na ovim prostorima.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.