Ususret vojnoj izložbi „ASDA 2019“

 

Tjedan dana prije početka 5. po redu „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2019“, predstavnici organizatora – američke tvrtke TNT Productions Inc. i domaćina/partnera Ministarstva obrane RH, te čelnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, održali su već tradicionalnu press-konferenciji na kojoj su najavili ovogodišnju vojnu izložbu. Kao što smo već najavili, „ASDA 2019“ održat će se od 10. do 12. travnja u splitskoj Spaladium areni. Prema do sada prikupljenim najavama i potvrdama, „ASDA 2019“ bit će najveća takva izložba od svih 5 održanih u Splitu. Direktor tvrtke TNT Productions Justin Web najavio je da će svoje proizvode i usluge izložiti ukupno 185 izlagača iz 26 zemalja, od toga 110 stranih i 75 domaćih izlagača – dok je prije 2 godine, na izložbi „ASDA 2017“ , bio prisutan 131 izlagač iz 22 zemlje, od čega 63 domaća i 68 stranih izlagača. Za sada je na „ASDA 2019“ najavljen dolazak 33 nacionalna izaslanstva, te se, između ostalih, očekuju dolasci ministara obrane Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, te načelnika Glavnih stožera  iz Mađarske, Ukrajine i Kosova.

Vježba na otvorenju „ASDA 2017“ – MH-60S Seahawk dolazi i ove godine

Kao i prije dvije godine, samo svečano otvorenje ove vojne izložbe popratit će i prigodna vježba  kojima će se prezentirati dostignute sposobnosti združenog djelovanja zračnih, specijalnih i pomorskih snaga OS RH. „Ovom vježbom prikazat će se i međuresorna koordinacija u nadzoru i zaštiti interesa RH na moru, odnosno spremnost za pružanje učinkovitog odgovora na sigurnosne ugroze uz implementaciju NATO procedura“, najavio je zamjenik zapovjednika HRM, komodor Damir Dojkić, istaknuvši kako će u atraktivnom prikazu sudjelovati brodovi Hrvatske ratne mornarice, zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te specijalne snage. Kao i 2017. godine, samo otvorenje uveličat će i akro-grupa „Krila Oluje“, a očekuju se i posebni zrakoplovni gosti. 2017. to su bili pripadnici američkog Ratnog zrakoplovstva s borbenim avionom F-16 i helikopterom MH-60S Seahawk. Ovaj će helikopter sudjelovati u programu ASDA-e i ove godine, a umjesto F-16 Split će preletjeti švedski JAS-39 Gripen iz sastava mađarskih Zračnih snaga. Komodor Dojkić posebno je kao novost istaknuo sudjelovanje novog obalnog ophodnog broda Obalne straže RH OOB-31 „Omiš“, te sudjelovanje Satnije mornaričko desantnog pješaštva koja će svoje sposobnosti pokazati izvođenjem pomorsko zračnog desanta.

Tu novostima nije kraj. Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić najavio je održavanje međunarodne panel rasprave pod nazivom „Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije“. Panel rasprava održat će se u okviru drugog dana ASDA-e, u četvrtak 11. travnja, a sudjelovat će predstavnici MORH-a, TNT Productions, HGK, te tvrtki DOK-ING,  HS Produkt, Lockheed Martin Corporation, Saab Group, Šestan-Busch, te izraelske agencije SIBAT. Novost je i to da će za same sudionike izložbe, kao i za građane Splita, tijekom sva tri dana trajanja ASDA-e biti organizirana izložba naoružanja i vojne opreme koja se koristi u OS RH. Taktičko-tehnički zbor bit će izložen na prostoru vojarne „Admiral flote Sveto Letica – Barba” (Lora) u Splitu (kraj kružnog toka). Zainteresirani posjetitelji moći će, između ostalog, razgledati helikopter HRZ OH-58D Kiowa Warrior, tenk M-84 i samohodnu PzH 2000, borbena oklopna vozila Patria i MRAP, bespilotne letjelice, autonomno podvodno vozilo Remus 100, mobilni obalni lanser, opremu protuminskih ronitelja, pješačko naoružanje, dio ekspedicijskog kampa, itd. Prvoga dana ASDA-e, u srijedu 10. travnja, TT zbor bit će otvoren za razgledavanje od 12 do 19 sati, a ostala dva dana (11. i 12. travnja) od 10 do 19 sati.

Ove je godine došlo i do promjene u režimu za posjetitelje – pa se tako svi zainteresirani, koji žele posjetiti izložbu, registrirati najkasnije do nedjelje, 7. travnja 2019., preko službene internet stranice http://asdaregistration. tntexpo.net/visitors/intro/#. Registracija je besplatna, te omogućuje ulaz na sajam, samo i isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Posjedovanje pozivnice ili on-line registracija ne jamči ulazak na sajam bez identifikacijskog dokumenta. Posjetitelji koji ne izvrše registraciju preko službene internet stranice, moći će ući na sajam samo ukoliko kupe ulaznicu po cijeni od 100 kuna. Izložba nije otvorena za djecu mlađu od 16 godina. Obavezna odjeća za posjetitelje je poslovno odijelo.

Kao što smo već najavljivali, ove godine će na ASDA-i veliki nacionalni izložbeni prostor imati Država Izrael, kao i do sada bit će prezentirane američke kompanije Lockheed Martin i Bell Helicopters, te švedski SAAB. Kao novog izlagača možemo najaviti njemačku kompaniju Rohde&Schwarz, koji će zajedno sa svojim hrvatskim zastupnikom CEI-IETA na izložbenom mjestu br. 1015 prezentirati dio svojih, za vojsku vrlo atraktivnih proizvoda obrambene elektronike.

Kao i do sada, portal Obris.org medijski je partner izložbe ASDA 2019, te već sada možemo najaviti neke zanimljive reportaže i prezentacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.