“ASDA 2019”

 

Jutros je u splitskoj Spaladium areni otvorena 5. po redu “Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019“. Kao što smo već najavili, zbog dolaska kineske delegacije, kao i službenog puta u Bruxelles, odnosno Češku Republiku, svečanom otvorenju nisu prisustvovali ni premijer Andrej Plenković niti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pa su ovogodišnju ASDA-u otvorili u ime organizatora, američke tvrtke TNT Production, Justin Webb, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te novi predsjedničin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener.Webb i Krstičević ujedno su potpisali protokol o daljnjoj suradnji MORH-a i tvrtke TNT Production, kao temelj za održavanje vojne izložbe ASDA i u narednom razdoblju.

Dok se još zbrajaju svi izlagači iz ukupno 26 država, MORH je priopćio da su ove godine na izložbi prisutne 33 delegacije vojnih i državnih dužnosnika. Iz našeg susjedstva, bili su prisutni ministrica obrane BiH Marina Pendeš (kao i prije dvije godine), te ministri obrane Slovenije (Karl Erjavec), Crne Gore (Predrag Bošković) i Kosova (Rrustem Berisha). No najvidljiviji je svakako bio ministar obrane Filipina,  general bojnik Delfin Negrillo Lorenzana, koji je izložbu razgledavao s brojnim izaslanstvom i jednako brojnom novinarskom ekipom.

Već na prvi pogled ovogodišnja ASDA je življa i izložbeno atraktivnija od nekih dosadašnjih. Ipak, nedostaje nekih većih primjeraka oružja i opreme, ali su definitivan hit – makete, uglavnom raznih letjelica. U to su se mogli uvjeriti i ministri obrana koji su, predvođeni hrvatskim ministrom Krstičevićem, krenuli u obilazak pojedinih izložbenih mjesta. Uz domaćine Pendeš i Erjavca Krstičević je posjetio slovenske i prozvođače iz BiH, obišao je potencijalne ponuđače novog borbenog aviona za RH – SAAB i Lockheed Martin, izraelski Elbit s maketom boorbenog vozila i oružnom stanicom kakvu je Hrvatska nabavila za 8 CRO BOV Patria, dok je sa slovenskim kolegom Erjavcem posjetio proizvođača kaciga Šestan-Buscha, a s američkim veleposlanikom Kohorstom HS Produkt. SAAB na ovogodišnjoj ASDA-i ima veliku zidnu maketu aviona JAS-39 Gripen s hrvatskim oznakama, ispred koje ministar Krstičević nije želio pozirati, ali je ipak primio poklon – maketu istog takvog Gripena.

Otvorenje je pratio i prikaz združenih vojnih sposobnosti OS RH, za kojeg se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li uopće biti održan ili ne. Naime, u Splitu je cijeloga jutra lijevala kiša, a na moru je vladala niska naoblaka i sumaglica, što je rezultiralo skraćenom demonstracijom. Većina publike je po prvi puta mogla vidjeti prototip novog obalnog ophodnog broda, OOB-31 “Omiš”, ali i helikoptere OH-58D iz sastava HRZ-a. Nažalost, zbog loših vremenskih prilika otpao je veći dio najavljivanog letnog programa – preleti američkog helikoptera MH-60S Seahawk te borbenog aviona JAS-39 Gripen iz sastava mađarskog Ratnog zrakoplovstva, kao i uvijek atraktivan program “Krila Oluje”.

Demonstracija združenih sposobnosti temeljila se na 2 scenarija. Prema prvom, zrakoplov HRZ-a prijavljuje sumnjivi trgovački brod u hrvatskom teritorijalnom moru zbog kojeg Operativno središte HRM-a šalje u presretanje brod Obalne straže OOB-31 “Omiš”. Nakon što sumnjivi brod odbija zahtjev za identifikaciju i zaustavljanje, on se združenim djelovanjem zauzima i uzapćuje. Drugi scenarij predviđa da se izvidničke snage OS RH nađu u poluokruženju protivničkih snaga, te se potom provodi pomorsko-zračna desantna operacija. U ovu su vježbu bili uključeni pripadnici mornaričkog desantnog pješaštva koji su u vježbi, prema riječima komodora Damira Dojkića, zamjenika zapovjednika HRM, pokazali inicijalne sposobnosti. “HRM je izuzetno ponosna na pripadnike mornaričkog desantnog pješaštva, što su u jako kratkom vremenu, manje od godinu dana, dosegnute inicijalne sposobnosti. Još uvijek u narednih godinu dana predstoji izuzetno zahtjevna obuka po pitanju ronjenja, izvidništva, instinktivnog gađanja i niz sadržaja koje takva jedna postrojba mora proći da bi dostigla zadane standarde osposobljenosti negdje blizu Zapovjedništva specijalnih snaga“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.