Počela ASDA 2017 u Splitu

 

U splitskoj Spaladium areni danas, 26. travnja 2017. godine, po četvrti put započelo je održavanje vojnoga sajma i izložbe „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2017“. Za razliku od prošle priredbe ASDA 2015. godine, ovoga puta su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, te ministar obrane Damir Krstičević zajedno otvorili priredbu. Time je bilo preskočeno međuresorno sukobljavanje koje je vidljivo obilježilo prošlo izdanje ASDA-e i tadašnji odnos između Pantovčaka i Markovog trga (u praksi onda i Kolinde Grabar Kitarović te Ante Kotromanovića).

Uz Predsjednicu i ministra obrane kao nedvojbeno glavne političke igrače, prvome danu izložbe te sajma u Splitu nazočili su još i Ante Šprlje, ministar pravosuđa u Vladi RH, general pukovnik Drago Matanović (zamjenik načelnika GS OS RH), kao i predstavnici lokalne uprave – predvođeni Zlatkom Ževrnjom, splitsko-dalmatinskim županom na odlasku, i Brankom Ramljak (povjerenicom Vlade RH za grad Split). Na svečanom otvaranju, okupljenima su se obratili prisutni velikodostojnici, kao i Justin Webb, direktor američke tvrtke TNT Production – koja je po četvrti put organizator ove za Republiku Hrvatsku izuzetno značajne vojno-trgovačke priredbe.

Nakon dva izdanja sajma ASDA obilježena ekonomskom krizom i restrikcijama u vojnim nabavama (2013. i 2015. godine), ASDA 2017 je po svim parametrima ponovo rastuće sajamsko događanje. Od danas, pa sve do petka 28. travnja 2017. godine, na njoj će sudjelovati ukupno 63 domaća i 68 stranih izlagača iz ukupno 22 zemlje. Uz to, svoj dolazak su potvrdile i 33 strane državne delegacije – čija je prisutnost u Spaladium areni itekako uzdigla dojam, ali i značaj ove sajamske priredbe. Ovdje treba posebno istaknuti i sudjelovanje Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (zrakoplovi F-16 i helikopter MH-60S Seahawk), koje je postalo moguće po nedavnome uvrštavanju priredbe ASDA na listu autoriziranih vojnih sajmova – temeljem zahtjeva službeno podnesenog prije koju godinu.

Nakon kratkih protokolarnih govora, u kojima su svi govornici izrazili zadovoljstvo početkom priredbe i učincima koje ASDA ima na Split, Hrvatsku, zemlje njenoga susjedstva, te hrvatsku vojnu industriju – predsjednica Grabar Kitarović i ministar Krstičević zaputili su se i u iznimno kratki obilazak izložbe, te pojedinih domaćih i stranih izlagača. Ovaj dio programa, koji inače predstavlja jedan od javno zapaženijih segmenata čitave priredbe ASDA, ovoga se puta praktično pa preklopio s odlaskom većine akreditiranih novinara na prigodnu vojnu vježbu u obližnjem akvatoriju – čime je većina spomenutog obilaska zapravo ostala popraćena bitno lošije od standarda za takvo javno događanje. Po njegovom okončanju, hrvatski dužnosnici pridružili su se većini stranih delegacija na demonstraciji združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti OS RH i OS SAD, u vojarni „Sveti Nikola“ na Poljudu, to jest u akvatoriju vojarne na prikaz interoperabilnosti snaga koje sudjeluju u nadzoru i zaštiti mora.

Posebnost ove demonstracije je bila u tome što su po prvi puta u javnosti mogla vidjeti autonomno podvodno vozilo AMV Remus 100, koju je HRM nedavno dobila kao donaciju od SAD-a, kao i to što su sudjelovale zračne snage Ratne mornarice SAD-a s jednim helikopterom MH 60-S (Seahawk). Od snaga iz sastava OS RH sudjelovale se postrojbe HRM-a sa ŠB-73 „Faust Vrančić“ i OB-02, zatim HKoV-a (EOD tim), te HRZ i PZO (Mi-8 MTV 1, PC-9M), te Zapovjedništvo specijalnih snaga. Tijekom nekoliko minutne demonstracije prikazano je protuminsko pretraživanje podmorja, sigurno uklanjanje i neutralizacija improvizirane minsko-eksplozivne naprave, presretanje i zauzimanje sumnjivog broda, ubacivanje specijalnih snaga na brod i njihovo djelovanje, uz stalnu pomoć iz zraka, te traganje i spašavanje. Pritom je dodatnu zanimljivost prouzročio i Nepoznati Netko koji je s bijelim čamcem u dva navrata upao u zonu vježbe, nakon čega ga je pomorska policija upozorila i uklonila.

Kraj ove demonstracije označio je prelet „Krila Oluje“, po prvi puta s novim zapovjednikom, natporučnikom Darkom Belančićem, te dugo očekivani prelet američkog F-16, koji je doletio direktno iz baze u talijanskom Avianu, te MiG-a iz sastava HRZ i PZO.

Po završetku cijelog ovog događanja, pilote hrvatskog helikoptera Mi-8 i američkog Seahawka, kao i EOD tim, pozdravili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević, koji je kratko i komentirao viđeno: „Pokazali smo sposobnosti Hrvatske vojske da može reagirati na bilo koju ugrozu, i efikasnost.“ Naravno, prelet MiG-a i F-16, kojeg se spominje kao zrakoplov koji bi mogao zamijeniti postojeće borbene avione HRZ-a, nije mogao proći bez da se ministra obrane pita ima li štogod novoga oko nabave novih letjelica za HRZ:

„Mi smo sada svi skupa u fazi istraživanja svih opcija i mogućnosti kako to riješiti. Vi znate moj stav, da tvrdim da Hrvatska tu sposobnost treba imati ako želimo biti država, ako želimo da nas drugi smatraju državom. Mislim da nam to treba. Hrvatska vojska nije ista da li imala tu sposobnost ili nemala tu sposobnost – to smo vidjeli i u našem Domovinskom ratu. Mi sada tražimo kako odgovorno, priuštivo, riješiti to pitanje, tako da razgovaramo. Tu su i predstavnici Izraela, tu su i predstavnici Amerike, tu su predstavnici švedskog Gripena, tu su predstavnici korejske također vojne industrije, tako da sagledavamo sve te opcije s ciljem da izaberemo onu opciju koja je za našu Hrvatsku najbolja.“

Priupitan može li slučaj Agrokor ugroziti nabavu novih zrakoplova, Krstičević je odgovorio:

„Mi smo fokusirani na sigurnost i na stabilnost, i naša odgovornost je ta zadaća tako da… Idemo gledati, istražiti, da najbolje riješimo to pitanje. Uvijek će biti nekih izazova, uvijek će biti nekih problema, nikad nećemo imati idealnu situaciju, ali odgovorno istražujemo sve opcije da izaberemo ono što je najbolje,“

optimistično je rekao ministar Krstičević, dodavši da se nada da „do kraja ove godine, s jednim sustavnim, odgovornim radom, ćemo biti u prilici da napravimo jedan ogroman iskorak u funkciji rješavanja pitanja borbene komponente HRZ-a.“

Nakon toga, predsjednica RH je ubrzo napustila priredbu ASDA 2017, dok je za ministra obrane Damira Krstičevića pravi posao tek započeo. Naime, po njegovim vlastitim riječima, tijekom današnjeg i dva predstojeća dana, on će “postati trgovcem” – promovirajući RH i povezujući hrvatsku vojnu industriju sa prisutnim stranim delegacijama, u dugome nizu tematskih sastanaka na prostorima sajma ASDA u Spaladium areni. Među ostalim, službeni su izvori naveli da tu spadaju njegovi sastanci i s izaslanstvima iz Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Kuvajta, Azerbajdžana. Kako neslužbeno saznajemo, dio ovih skupova je već i urodio plodovima – budući se u stručnoj javnosti čulo naznake o uspješnom sklapanju poslova pojedinih tvrtki hrvatske vojne industrije s nekima od prisutnih predstavnika zemalja Perzijskoga zaljeva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.