Povratak RTOP-42 s Mediterana

 

Zapovjednik HRM-a Ivo Raffanelli sa suradnicima danas je u Lori dočekao pripadnike 3. HRVCON-a koji su se zajednos brodom RTOP-42 “Dubrovnik” vratili iz NATO operacije “Sea Guardian”. Njihov je angažman na Mediteranu trajao 3 tjedna – od 3. do 21. rujna 2020. godine.

Kako smo već pisali, RTOP-42 “Dubrovnik” je po drugi put za redom imao ulogu zapovjednog broda svoje skupine, ovoga puta označene kao OSG Focused Patrol 20-5. NATO-vo Savezničko pomorsko zapovjedništvo (Allied Maritime Command) objavilo je da je uoči angažmana putem telekonferencije “briefiralo” pripadnike 3. HRVCON-a o stanju na terenu i zadaćama koje ih očekuju, kao i da je poduzeto nekoliko dodatnih mjera kako bi posada mogla provoditi svoje zadaće na epidemiološki najsigurniji način.

RTOP-42 “Dubrovnik” na povratku u matičnu luku Augusta na jugu Italije (Izvor: Marine Traffic)

U vodama oko Malte (Photo: NATO MARCOM)

U skupini OSG Focused Patrol 20-5 sudjelovali su pomorski patrolni zrakoplovi (Maritime Patrol Aircrafts – MPA) i zračne postrojbe za rano upozoravanje (Airborne Early Warning units) iz Grčke, Italije, Španjolske i Turske, uključujući i NATO AWACS zrakoplove koji su pružali zračnu podršku. U potpori zapovjednom brodu RTOP-42 “Dubrovnik” bile su i brodovi stalne NATO-ove skupine SNMG2, na čelu sa njihovim zapovjednim brodom iz španjolske Ratne mornarice – “Álvaro de Bazán” (F101). Ova dva zapovjedna broda, hrvatski i španjolski, zajedno su patrolirali akvatorijem oko Malte. Uz temeljne zadaće, hrvatski je kontingent bio zadužen i za dostavljanje podataka o brodovima od posebnog interesa za NATO u području središnjeg Mediterana. Osim toga, pripadnici HRM-a sudjelovali su i u vježbi MSAA (Maritime Situational Awareness and Approach), vježbovnim aktivnostima na temu prekrcaja tima za pregled sumnjivog broda u kojoj sudjeluje i civilno plovilo. Ta je vježba provedena po prvi puta nakon proglašavanja pandemije bolesti COVID-19.

RTOP-42 “Dubrovnik” i “Álvaro de Bazán”” – zapovjedni brodovi OSG Focused Patrol 20-5 i SNMG2 (Photo: NATO MARCOM)

Tijekom ukupno šesnaest dana, koliko je proveo u plovidbi, RTOP-42 “Dubrovnik” prešao je 3.540 nautičkih milja kroz 186 sati dnevne, te 160 sati noćne plovidbe.

HMS “Trent” u operaciji “Sea Guardian” (Photo: Royal Navy)

Inače, jučer je svoje prvo sudjelovanje u NATO operaciji “Sea Guardian” završio i britanski HMS “Trent” (P224), koji je netom prije odlaska na Mediteran zaprimljen u službu pri britanskoj Royal Navy. No ovaj najnoviji britanski brod doživio je manji kvar već po odlasku iz Portsmoutha, zbog čega se nakratko zaustavio na Gibraltaru kako bi otklonio problem. HMS “Trent” je u operaciji “Sea Guardian” bio dio skupine koje je patrolirala akvatorijem istočnog Mediterana, gdje se susreo i nakratko vježbao s brodom američke Ratne mornarice USS “Winston S. Churchill” (DDG 81). Riječ je tu o jedinom brodu US Navy na kojem neprestano služi jedan časnik britanske Kraljevske mornarice, u čast imena koji to plovilo nosi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.