Okončan sajam ASDA 2015 u Splitu

 

U petak, 24. travnja, završila je u splitskoj Spaladium areni vojna izložba ASDA 2015. Kako smo već pisali, početak ove priredbe (kojoj je portal Obris.org bio medijski partner) obilježilo je svečano otvaranje i posjeti većeg broja stranih službenih delegacija izlagačima. Među ukupno 28 zasebnih nacionalnih delegacija, s posebnom se pažnjom očekivalo prisustvo Iračana, koje je trebao predvoditi tamošnji ministar obrane. No, do njegova dolaska nije došlo, budući se u Iraku naglo pogoršala sigurnosna situacija (borci Islamske države pred vratima grada Ramadija). Iako na priredbi službeno nije bilo ni ukrajinskog izaslanstva, za razliku od Iračana koji su kompletno izostali – mnogima u Splitu ipak nije promaklo prisustvo svojevrsne neslužbene delegacije iz Kijeva.

———————

———————

Bilateralni sastanak Predsjednice RH i ministrice obrane BiH

Dok smo već pisali o prvome danu ove priredbe, njen je drugi dan definitivno obilježio službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je s ovećom pratnjom prošla izložbenim prostorima. Dok se od nje nije čulo ništa na aktualne političke teme, Predsjednica RH se s više odabranih izlagača zadržala u kraćem druženju – da bi onda svoje popodne u Spaladium areni okončala bilateralnim susretom s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš. Koliko je poznato, dok je Predsjednica RH preskočila prvi dan događanja te svečano primanje u organizaciji ministra obrane Kotromanovića 22. travnja, u večernjim satima srijede 23. travnja ona je bila na gala-primanju u Dioklecijanovim podrumima – dok je baš to događanje onda preskočio ministar obrane Kotromanović.

——————–

——————–

Kolinda Grabar Kitarović u posadi simuliranog borbenog helikoptera

Tijekom ture predsjednice Grabar Kitarović po izložbi ASDA 2015 treba posebno napomenuti kako je od stranih proizvođača vojne opreme ona stala na štandovima američkih tvrtki Sikorsky Aviation, BAE Systems te Bell Helicopter – gdje je na ovom posljednjem spomenutom štandu isprobala i simulator leta te borbenih djelovanja na helikopteru AH-1Z Viper. Za potrebe demonstriranja sposobnosti ove letjelice, prednje je kabinsko mjesto bilo konfigurirano za pilotiranje, dok su posjetioci na stražnjem mjestu preuzimali ulogu strijelca. Upravo je ovaj simulator predstavljao i vjerojatno najkompleksniji komad tehnologije izložen na priredbi ASDA 2015.

——————–

——————–

Njemački KMW – velika izlagačka novost

Što se tiče inozemnih tvrtki koje su na prošlotjednoj priredbi izlagale svoje vojne proizvode, treba napomenuti kako u Splitu nije bilo izložbenih mjesta nekoliko tvrtki koje su posljednjih godina bile česti gosti usporedivih priredbi u Hrvatskoj. Od proizvođača koji su u RH donedavno nudili borbene zrakoplove, europski EADS kao ni švedski Saab nisu bili vidljivo predstavljeni posjetiocima, iako su obje ove kompanije u Split poslale ozbiljne poslovne delegacije.

Od novih izlagača, uz spomenute proizvođače helikoptera, posebno treba spomenuti njemačku tvrtku Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG – poduzeće koje se voli nazivati “domom Leoparda” (misleći tu na tenk Leopard 2, čija je maketa u mjerilu 1:10 bila izložena), a inače tvorcima i samohodnog topničkog sustava Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Upravo je to samohodni topnički sustav kojeg, iako rabljenog, Hrvatska uskoro planira pribaviti od Savezne Republike Njemačke. Ukupno gledano, više je stranih sudionika napomenulo kako su zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima, zbog kojih im se isplativim čini i čitav njihov dolazak u Hrvatsku.

———————

———————

Nove hrvatske jurišne puške predstavljene novoj Predsjednici RH

Od domaćih izlagača treba posebno spomenuti uobičajeno dobro posjećen štand tvrtke HS Produkt iz Karlovca, koja je posebnu pažnju privukla i poziranjem predsjednice Grabar-Kitarović s njihovom novom jurišnom puškom VHS-2. Uz to, teško je preskočiti i Kroko International, čiji je živopisno uređen štand (svojevrsna asocijacija na terenske vojne logore) privlačio posebnu pažnju i na ondje izložene proizvode.

Dok je splitski Brodosplit na svoj štand privlačio tek političare – pretežito uređen za primanje visokih posjeta, s tek dvije male makete svojih proizvoda, slavonskobrodski Đuro Đaković je u Spaladium arenu dopremio primjerak borbenog oklopnog vozila Patria AMV, kao i prilično zapaženo vozilo namijenjeno MUP-u, kao mobilan ured. Uz to, napomenimo i velike zajedničke štandove Agencije Alan, koja je i ovoga puta u Splitu pomogla okupiti niz manjih proizvođača, dajući pojedinima od njih i odvojene prostore za predstavljanje pojedinih vlastitih proizvoda te usluga.

———————

———————

Sve je ovo bilo jasno vidljivo i u petak, 24. travnja, kada je tijekom posljednjih sati priredbe ASDA splitska Spaladium arena bila otvorena i za širu javnost. Taj je potez organizatora na kraju priredbe ipak donio određenu živost, kakvu je prethodnih dana nosilo službeno otvaranje (prvi dan), a onda i posjeta predsjednice Grabar Kitarović (drugi dan).

Na kraju, u petak iza 15 sati, izložba i sajam ASDA 2015 zatvorila je svoja vrata, ostavljajući dobar dojam – uz ponešto uspješnih poslovnih kontakata, ovo događanje od izuzetnog značaja za Hrvatsku te njenu neposrednu regiju pokazalo je da lokalna vojna industrija može prosperirati i unatoč općoj besparici u čitavome nizu regionalnih resora obrane.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.