ASDA 2015: Prvi dan – u znaku helikoptera

 

Nije pretjerano reći da su jučerašnjim prvim danom na izložbi i sajmu vojne opreme ASDA 2015 u Splitu dominirali protokol i izostanak hrvatskih političara. Kao prvo, priredba je u 10 sati ujutro započela svečanim otvaranjem, da bi se onda nakon nepovezanih obilaska izložbe od visokih političara, u obližnjem zaljevu održala i već uobičajena pokazna vježba na moru (presretanje problematičnog plovila, desantiranje iz zraka, savladavanje uljeza na brodu). Ujedno, obavljen je i niz sastanaka visoke hrvatske obrambene delegacije s dijelom stranih gostiju usporedivoga ranga.

Pri tome se od sabranih hrvatskih političara na priredbi ASDA 2015 moglo vidjeti tek njih nekoliko – uz hrvatskog ministra obrane Kotromanovića i zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, Spaladium arenu pohodilo je tek maleno izaslanstvo saborskog Odbora za obranu (u sastavu Tomislav Ivić, Dunja Špoljar i Josip Đakić), te splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Dapače, ako uzmemo u obzir prisutnost ministara obrane Bosne i Hercegovine (Marina Pendeš), Slovačke (Martin Glavan) i Kosova (Haki Demolli), gotovo pa bi se moglo reći da je ozbiljnih stranih političara bilo više nego domaćih.

Nažalost, ni velik broj stranih vojnih i civilnih delegacija – koje su izložbom kružile uz vojnu pratnju, a često i praćene vlastitim vojnim izaslanicima – nije na dolazak u Split potaknuo osoblje iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojima bi gospodarska diplomacija navodno trebala biti jedan od važnijih dijelova opisa radnog mjesta, baš kao ni Ministarstvo gospodarstva. Za razliku od svih tih civila koji su izostali, razne vojne delegacije, niz stranih vojnih predstavnika, ali i vrh OS RH, bili su vrlo vidljivi gosti u Spaladium areni.

No, i uz sav interes okupljenih gostiju, na jučerašnjem prvom danu ASDA-e bilo je vidljivo da se tu ipak radi o početku priredbe. Tek su polagano krenuli i dodatni programi vezani uz priredbu, od praktične prezentacije ultra-lakih bespilotnih letjelica, pa do kasno poslijepodnevnih predavanja na kojima su svoj proizvodni program po prvi put predstavile tvrtke Bell Helicopter i Sikorsky Aircraft Corporation, obje iz Sjedinjenih Američkih Država. Uz to, bilo je vidljivo da većina prisutnih poslovnih ljudi još uvijek sastanke pretežito ugovara za sutra i prekosutra, računajući da za njihovo provođenje još itekako ima vremena prije kraja tjedna, te okončanja ovogodišnjeg izdanja priredbe ASDA.

Kao što smo već jučer napomenuli, za razliku od prethodnih godina, na prvome danu priredbe ASDA 2015 nije bilo ni premijera RH Zorana Milanovića (koji bi se lako mogao pozvati na svoj izostanak i s prethodne ovakove priredbe, 2013. godine), ali ni Vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović – za koju se ipak moglo čuti naznake kako bi mogla u Splitu osvanuti danas, u kasnim popodnevnim satima. Iako se na tu temu nije moglo dobiti ikakvog detaljnijeg komentara od ministra Kotromanovića – tek formalno: “Doći će sutra predsjednica. Ne znam zbog čega nije, morate je pitati, al’ ona će doći sutra ovdje i radujemo se njenom dolasku, posjetit će sve naše proizvođače i biti će tu sutra” – valjda i tu ipak vrijedi ona narodna “bolje ikad nego nikad“, iako je time postavljen svojevrsni negativni presedan – prisutnost do danas najniže rangirane političke svite na otvaranju ovakvih događanja u Splitu.

Što se tiče novosti koje se na prvom danu izložbe moglo čuti od ministra Kotromanovića – one su se pretežito ticale letjelica. O šansama za nabavu novih helikoptera, temi koja već neko vrijeme potiče raznolika nagađanja u hrvatskoj javnosti, Kotromanović je izjavio:

Mi radimo intenzivno, mi ćemo dobiti 16 lakih izvidničkih napadajnih helikoptera od SAD-a za potrebe naših OS. Krajem mjeseca ovog ili početkom 5. mjeseca dobit ćemo konkretnu ponudu od također isto američke tvrtke koja se bavi proizvodnjom Black Hawka, i mi idemo na modernizaciju. U DPR-u smo predvidjeli sve te stvari – znači, i nabavku helikoptera, i također… Recimo, danas smo razgovarali sa slovačkim ministrom obrane o tome kako zajednički ići na neku platformu borbenog zrakoplova. Do kraja godine napravit ćemo studiju, imamo političku volju, donijeli smo odluku na Vijeću za obranu da želimo zadržati borbeno zrakoplovstvo i ja sam sretan što se to desilo za vrijeme mandata moje Vlade“.

Naravno, na tu se konkretnu najavu onda nadovezalo i već pomalo ofucano pitanje o konkretnim tipovima borbenih zrakoplova potencijalno zanimljivih za Hrvatsku, o čemu se čulo tek:

Studija će reći koji. I tipove različite ćemo gledati – od F-16, Gripena, FA-50… Ja nisam tu stručnjak, ali vidjet ćemo sve što je najpovoljnije za OS RH, za Ministarstvo i za državu. Zato što želimo, ako nešto hoćemo uzeti, želimo da ta država nešto napravi za Hrvatsku“.

Uz to, bilo je govora i o kretanju hrvatskog vojnog izvoza posljednjih godina, koji bilježi rast potaknut i pozitivnim poslovanjem relevantne državne agencije “Agencija Alan d.o.o.”, o čemu smo već detaljnije pisali na portalu Obris.org. Uz to, mediji su se dotakli i činjenice da hrvatsku vojnu industriju u tom njenom laganome usponu itekako pomaže MORH, među ostalim i sustavnim potpisivanjem ugovora o opskrbi Oružanih snaga Republike Hrvatske odabranim te kvalitetnim domaćim proizvodima – koji moraju biti takvi da i u oštroj međunarodnoj konkurenciji ne dovedu u pitanje kriterije ili postupak njihova odabira.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.