Vlada za suradnju oko pomorskog prijevoza snaga

 

U uvodu jutrošnje 83. sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se, među ostalim, na svoj prošlotjedni posjet glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu. Plenković ga je stavio na vrh svojih prošlotjednih međunarodnih aktivnosti:

„Mislim da tu jako dobro stojimo i kada je riječ o našem angažmanu u političkoj dimenziji NATO-a, u obrambenoj dimenziji, u vojnoj dimenziji – preko 400 pripadnika naših Oružanih snaga sudjeluje u različitim misijama NATO-a. Hrvatski doprinos se cijeni i jedna smo od vrlo pouzdanih saveznica, i mislim da naš angažman – evo sad će biti uskoro i 9. obljetnica – je izrazito pozitivno prihvaćen i nastojat ćemo da to tako bude i dalje. Veselim se obilježavanju tog članstva u Hrvatskom saboru za koji tjedan“.

Pri samom kraju današnje sjednice, Vlada je usvojila i „Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi sa suradnjom u okviru Atenskog multinacionalnog središta za koordinaciju pomorskog prijevoza (AMSCC) i s Tehničkim dogovorom između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o provedbi Memoranduma“. Iza ovog dugačkog naziva krije se korisna suradnja za OS RH, koju je obrazložio državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop:

„Svrha ovog memoranduma o suglasnosti je osigurati okvir za suradnju između sudionika u sklopu Atenskog višenacionalnog središta za koordinaciju pomorskog prijevoza, kojim se uređuju usluge koje pruža to središte kako bi se osigurao brzi razmještaj snaga u području operacija, odnosno u vježbi NATO-a i EU. Usluge mogu uključiti ugovorne usluge, koordinaciju prijevoznih sredstava i suradnju u aktivnostima kretanja i prijevoza kako su definirane u Memorandumu i povezanim tehničkim dogovorom.

U državama-članicama NATO-a i EU svaka država odgovara za strateški prijevoz snaga koje upućuje u operacije i vježbe. To je jedna od komponenata sposobnosti koja se stalno analizira i ocjenjuje kroz preglede postignuća u razvoju obrambenih sposobnosti. Stoga pristupanjem ovom Memorandumu omogućuje nam se dodatna opcija osiguranja pomorskog prijevoza. Sve aktivnosti koje se provode na temelju ovog Memoranduma i tehničkog dogovora bit će u skladu s nacionalnim zakonodavstvom sudionika, primjenjivat će se odredbe NATO SOFE, propisi EU, kao i drugi sporazumi koji su na snazi između sudionika. Predlažem da se donese zaključak da je Vlada RH upoznata s ovim Memorandumom o suglasnosti i s tehničkim dogovorom potpisanim u Ateni 10. studenog, odnosno u Zagrebu 20. prosinca 2017. godine“.

AMSCC ili Athens Multinational Sea Lift Coordination Center je međunarodna nezavisna organizacija. Osnovana je sada već davne 2004. godine odlukom Grčkog ministarstva obrane (Hellenic Ministry of Defense), a u radu ga potpomažu Grčka komora brodarstva (Hellenic Chamber of Shiping) i Grčki glavni stožer nacionalne obrane (Hellenic National Defence General Staff). Zahvaljujući suradnji s Grčkom komorom brodarstva, AMSCC ima pristup u „pool“ plovila, koji trenutno broji više od 180 raznih sredstava za prijevoz morem. Među postignuća, AMSCC je naveo pomorski prijevoz iz listopada 2005. godine 81 tenka iz Kopra (Slovenija) i 36 BMP-1 iz zaljeva Souda (Grčka, na Kreti) za Kuvajt, evakuaciju američkih i francuskih državljana iz Libanona u kolovozu 2006. godine, te pomorski prijevoz poljskog kontingenta iz Szczecina (Poljska) do Douale (Kamerun) u sklopu EU operacije u Čadu tijekom travnja 2008. godine. Za nadati se je samo da potencijalna korištenja ovog međunarodnog resursa ubuduće neće ići na štetu domaćih brodara ili postojećih transportnih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatska je svoje pristupanje AMSCC potpisala krajem prošle godine, koji mjesec nakon što je isto učinila i Srbija. Naime, tijekom posjeta grčkog ministra nacionalne obrane Panosa Kammenosa Beogradu, sada bivši srpski ministar obrane Zoran Đorđević potpisao je 24. svibnja 2017. ugovor o suradnji Srbije i Grčke u pristupanju Atenskom multinacionalnom središtu za koordinaciju pomorskog prijevoza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.