Novo kadrovsko preslagivanje u MORH-u

 

Od formiranja nove vlasti krajem prošle godine, Ministarstvo obrane nikako da se u potpunosti kadrovski ekipira. Najprije je trebalo, po novome, imenovati državne tajnike, da bi ubrzo potom došlo do neugodne situacije sa sada već bivšim pomoćnikom ministra Nikolom Brzicom. No imenovanjem Zdravka Jakopa državnim tajnikom, krajem studenog 2016. godine, ostalo je upražnjeno mjesto pomoćnika ministra za materijalne resurse. To je mjesto Vlada popunila tek 02. ožujka ove godine, na zatvorenom dijelu svoje 24. sjednice. Tada je šturo, kao i inače, priopćeno tek:

„Mr. sc. Roman Mikulić imenovan je pomoćnikom ministra obrane.“

Konferencija za tisak uoči vojnoga sajma ASDA 2015 (pukovnik Roman Mikulić krajnje desno)

Imenovanje je objavljeno i u Narodnim novinama (NN 20/2017, od 08. ožujka), s jednako šturom rečenicom: „Imenuje se ROMAN MIKULIĆ pomoćnikom ministra obrane.“ Tek ako se pogleda MORH-ov adresar, jasno je za što je Mikulić zadužen – on je novi pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse.

Baš kao i Jakop, i Mikulić je djelatna vojna osoba u činu pukovnika, koja je zbog nove dužnosti morala zamrznuti svoj djelatni status. Pukovnik Mikulić bio je proteklih godina ispred hrvatske strane čelna osoba vojne izložbe ASDA. Na posljednjoj takvoj izložbi ASDA 2015, pukovnik Mikulić bio je zamjenik direktora izložbe, a na izložbi ASDA 2013 – čelnik Provedbenog odbora izložbe. Novi pomoćnik Mikulić je magistar znanosti, a svoj magistarski rad – „Offset sporazumi s inozemnim partnerima o opremanju OS RH“ – koji je izradio i obranio na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pretočio je 2011. u knjigu u vlastitoj nakladi.

Za razliku od Mikulića koji je „in“, jedna bivša dužnosnica Ministarstva obrane postala je „out“. Radi se o Višnji Tafri, zamjenici ministra obrane u vrijeme Ante Kotromanovića. Ona je, u sklopu MORH-ove politike nevidljivosti bivših SDP-ovih dužnosnika, nedavno smijenjena s mjesta šefice Službe za nekretnine, a ovih je dana i napustila MORH u kojem je provela većinu svog radnog vijeka. Pravnica po struci, Tafra je MORH zamijenila Ministarstvom uprave. To je u srijedu, 08. ožujka, na zatvorenom dijelu 25. sjednice potvrdila i Vlada RH, kratkom objavom:

„Povučeno je ovlaštenje državnom službeniku Tomislavu Mičetiću za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva uprave te je glavnom tajnicom Ministarstva uprave, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovana Višnja Tafra.“

Ovo imenovanje zasigurno je veliki dobitak za Ministarstvo uprave, ali i još veći gubitak za Ministarstvo obrane koje, nažalost, već tradicionalno slabo cijeni svoje iskusne, stručne i kompetentne kadrove.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.