Vlada RH: vježba sim, vježba tam

 

Nakon prošlotjedne stanke, Vlada je danas održala 33. po redu sjednicu, i među čak 33 točke dnevnog reda otvorenog dijela sijela uvrstila i nekoliko obrambenih tema. Jedna od njih tiče se izmjena i dopuna Plana vježbi za ovu godinu, odnosno Odluke o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i OS RH radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2016. godini, usvojene prije samo 3 mjeseca. Što se izmjena ove Odluke tiče, one se odnose na promjenu termina dvije zakazane vježbe, dok se dopunom uvrštava još jedna vježba u ovogodišnji plan. Resorni ministar u ostavci Josip Buljević ukratko je na sjednici Vlade objasnio o čemu se tu radi:

„Vlada RH je 06. travnja 2016. godine donijela odluku o prelasku granice RH i oružanih snaga država-saveznica i OS RH radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u tekućoj godini. Za pripremu i provedbu tih vježbi održavaju se planske konferencije na kojima se razrađuju i usklađuju planovi vježbi, te se tako može i promijeniti vrijeme i mjesto održavanja vježbe. Stoga se održavanje vježbe ‘Dolphin 16’, planirano za travanj 2016. godine u RH, odgađa za drugo polugodište 2016. godine. A održavanje vježbe ‘Steadfast flow 16’, koje je bilo planirano u lipnju 2016., odgađa se za rujan 2016. godine. U plan vježbi u 2016. godini uvrštava se i vježba ‘Black Swan 16’, koja će se održati u rujnu i u listopadu ove godine u Mađarskoj, s Oružanim snagama Mađarske“.

Prilično nezainteresirani, ministri su po naučenom obrascu jednoglasno podigli ruke i time usvojili izmjene i dopune ovogodišnjeg Plana vježbi OS RH.

„Dolphin“ i „Black Swan“

Vježba „Dolphin 16“ trebala se, prema Planu, održati u travnju ove godine. Radi se o uvježbavanju planiranja i provedbi protuminskih operacija, te o uvježbavanju protuminskih ronitelja HRM-a na hrvatskom dijelu Jadrana. Prema današnjoj Vladinoj odluci, održavanje te vježbe pomaknuto je na „drugo polugodište ove godine“, no o kojem je točno terminu riječ – ni Vlada ni MORH nisu specificirali.

„Black Swan 16“ je vježba naknadno uvrštena u Plan vježbi za ovu godinu. Ona će se održati u rujnu i listopadu u Mađarskoj, a provodi se s mađarskim Oružanim snagama u okviru CEDC inicijative.

Sporni „Steadfast“

„Steadfast Flow 16“ jedna je u nizu „Steadfast“ vježbi, i trebala se održati u Turskoj u lipnju ove godine, dakle prije neuspješnog vojnog udara. Vlada je danas odobrila sudjelovanje OS RH u ovoj vježbi, prema novom rasporedu – pomaknutoj za rujan, također u Turskoj. Tada će se ona vjerojatno stopiti s vježbom „Steadfast Fount 16“, koja je već početkom godine bila zakazana za Tursku u rujnu mjesecu. Štoviše, obje vježbe (i „Steadfast Flow“ i „Steadfast Fount“) imaju isti cilj: uvježbavanje stožernog prometnog osoblja i operatora logističkog sustava u simuliranom okružju.

Predaja pripadnika turske žandarmerije ispred zgrade zapovjedništva

Predaja pripadnika turske žandarmerije ispred zgrade zapovjedništva

No, da su danas ministri Vlade RH bili imalo pribrani i skoncentrirani, mogli su priupitati ministra obrane o sigurnosnim rizicima odlaska pripadnika Oružanih snaga RH u trenutno vrlo nemirnu Tursku, u kojoj se među 60-tak tisuća uhićenih i suspendiranih državnih službenika našlo i nekoliko tisuća pripadnika vojske i policije. Turske Oružane snage danas su se o uhićenjima oglasile priopćenjem u kojem se kaže da je u neuspjelom pokušaju dijela vojnog vrha da preuzme vlast ukupno sudjelovao 8.651 vojnik, što je 1,5% ukupnog broja pripadnika turskih OS. Pučisti su, kaže se dalje u priopćenju, koristili sredstva turske vojske, i to: 24 lovca, 37 helikoptera, 37 tenkova, 3 ratna broda i 246 oklopna vozila. Uhićenjima navodnih pristaša puča i Gulenovih podržavatelja ne nazire se kraj – početkom ovoga tjedna u Dubaiju je uhićen i zapovjednik turskih snaga u misiji „Resolute Support“ u Afganistanu, general Mehmet Cahit Bakir, kao i brigadir Sener Topuc, supervizor za projekte obrazovanja i pomoći u Afganistanu. Kako se čini, kakvo god stanje u zemlji bilo, turske vlasti spremne su otići i korak dalje, što se pokazalo i uhićenjima ova dva visokopozicionirana časnika u NATO misiji. Neki turski dužnosnici su čak za novinsku agenciju Anadolija izjavili kako među sumnjivcima ima i časnika te vojnika koji su služili u turskim kontingentima u NATO misiji KFOR na Kosovu, kao i u specijalnoj misiji EU ALTHEA u BiH. Budući da snagama odanima turskom predsjedniku Erdoganu nije zazorno ni pretresanje vlastitih baza koje koriste strane snage, kao što se nedavno dogodilo u bazi Incirlik – ne bi bilo zgorega da su hrvatski ministri na današnjoj sjednici Vlade kolegu Buljevića priupitali ponešto više o garancijama za sigurnost pripadnika OS RH na vježbi „Steadfast Flow“.

Propalo sudjelovanje OS RH u vježbi „Phoenix Express 16“

Phoenix Express 2016 bez HRM-a

Phoenix Express 2016 bez HRM-a

Ovogodišnji Plan vježbi OS RH doživio je donekle značajnije promjene od dosadašnjih. Naime, do sada je uglavnom na njega unošeno još ponešto dodatnih vježbi tijekom godine. No ove godine se dogodilo da OS RH, unatoč planu i pripremi, ipak nisu sudjelovale na pojedinim vježbama. Riječ je o vježbi „Phoenix Express 16“, koja se u svibnju i lipnju održavala u Italiji, Grčkoj i Srednjem Mediteranu. Jedan od ciljeva ove vježbe bilo je jačanje suradnje s mornaricama NATO-a i država Sjeverne Afrike u provedbi pomorskih operacija u Mediteranu što bi, barem prema nedavnim izjavama obrambenog ministra Buljevića, HRM-u itekako moglo dobro doći. Štoviše, scenarij ove vježbe bio je koncentriran na nadzor i praćenje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i na praćenje kretanja sredstava za masovno uništenje. Međutim, iako je bilo planirano, OS RH nisu sudjelovale na „Phoenix Expressu“.

Kako su nam potvrdili u MORH-u, u toj vježbi trebali su sudjelovati pripadnici HRM-a, tj. MIO-tim (Maritime Interdiction Operations – MIO), odnosno tim za prekrcaj. Plan je bio da se na „Phoenix Express“ ne šalje neki od brodova iz sastava HRM-a, već da se pripadnici HRM-a ukrcaju na brod Ratne mornarice SAD-a. No kako je taj planirani brod otkazao sudjelovanje, a nije postojala mogućnost naknadnog ukrcaja hrvatskog tima na neki drugi brod, HRM-u je propalo sudjelovanje u vježbi „Phoenix Express“.

RTOP-42 u talijanskim vodama

Puno više sreće HRM je imala s vježbom „ADRION CAX/LIVEX 16“, koja se od 05. do 16. lipnja održavala u Brindisiju, Tarantu i Anconi, te u teritorijalnim vodama Italije. U vježbi koja je započela u vojnoj bazi Taranto, a završila u talijanskim vodama Jadrana sudjelovalo je 6 ratnih mornarica – albanska (patrolni brod P 134 „Butrinti“), crnogorska (fregata P34), hrvatska (raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“), grčka (P67 „Roussen“), slovenska (VNL-11 „Triglav“), te talijanska (F572 „Libeccio“ i MTC „Capri“). Hrvatski RTOP-42 u plovidbi tijekom te vježbe proveo je ukupno 75 sati i 30 minuta, pri čemu je prevalio 817 nautičkih milja.

„ADRION CAX/LIVEX 16“ je mornarička multilateralna vježba koja se provodi u sklopu Jadransko-jonske inicijative, s ciljem jačanja interoperabilnosti ratnih mornarica u provedbi pomorskih operacija na moru. Tako su tijekom vježbe provedeni: CAX (računalno podržavana vježba), Protupožarni tečaj, MIO tečaj, AASYWEX (vježba odgovora na asimetrične ugroze), MISCEX (vježba traganja i spašavanja), SURFEX 982 i SURFEX 981 (vježbe prekrcaja na moru), NAVCOMEX 202 (komunikacijske vježbe), te vježba Embargo/LE (nametanje zakona).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.