Kovač: “HRZ nije odgovoran za kašnjenje remonta Mi-171Sh”

 

Osim konačne odluke o izboru novog borbenog aviona za HRZ i PZO, jedna od najiščekivanijih odluka obrambenog sustava je ona o remontu 10 helikoptera Mi-171Sh. Nakon što je prošle godine jedva donesena odluka o ulasku u taj postupak, ove godine malo se toga pomaklo s mjesta. Doduše, Vlada je osigurala financijska sredstva za provedbu tog posla, no još uvijek nema naznaka da je remont zaista i otpočeo. Prije točno mjesec dana Ministarstvo obrane nam je potvrdilo da ugovor o remontu prizemljenih helikoptera Mi-171Sh nije potpisan zbog „usuglašavanja teksta ugovora između MORH-a i ZTC-a“, zbog čega „nije korektno“ isticati nikakve detalje o izboru izvođača i podizvođača radova, i ostalim uvjetima ovog vrlo kontroverznog posla.

Kako nikakvih „detalja“ nije bilo ni nakon toga, iskoristili smo priliku da na prošlotjednoj svečanosti povodom Dana HRZ i PZO o remontu pitamo zapovjednika HRZ na odlasku, general-bojnika Miroslava Kovača.

„Kada počinje? Počinje uskoro. Znači, svi su ugovori potpisani. Sad je u fazi primopredaja tih Mi-171Sh u ZTC“.

I zaista, na stajanci u 91. ZB Pleso, na mjestu gdje su tijekom posljednjih godinu dana stajale već zaboravljene „ešice“, umjesto njih 10 ostala su 3 helikoptera, i još 2 na drugoj strani, uz bok jednako zaboravljenih transportnih zrakoplova An-32B. Visoki uzvanici na čelu s ministrom obrane i načelnikom GS OS RH, tijekom obilaska TT zbora, prošli su pored tih 5 Mi-171Sh kao pored, kako se to narodski kaže, turskoga groblja.

Visoki uzvanici i “nevidljivi” Mi-171Sh

Tri od deset

Ovaj odgovor na naš upit, iz usta tada odlazećeg zapovjednika HRZ i PZO, time je ujedno i prva službena izjava o stanju posla remonta helikoptera. Ni MORH ni ZTC o tome nisu zucnuli ni slova, unatoč obećanju da će se oglasiti čim ugovori budu potpisani. Također, ni u ruskim izvorima nema nikakvih naznaka sklopljenog posla. Veleposlanstvo Ruske Federacije objavilo je 28. studenog da se veleposlanik Anvar Azimov (ponovno) susreo s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, te da su razgovarali o pitanjima koja predstavljaju zajednički interes“. To je ujedno 4. susret Krstičevića i Azimova, te drugi o kojem MORH nije izvijestio ni slova (dok je o prva 2 redovito slao priopćenja). Holding „Russian Helicopters“, koji bi trebao biti partner ZTC-a u ovome poslu, također se nije pohvalio sklapanjem posla remonta helikoptera za jednu NATO članicu, kao ni „Zrakoplovno remontni zavod 810“ iz daleke Čite, za kojeg se nagađalo da bi trebao remontirati dijelove hrvatskih zrakoplova. Ni u ruskim medijima, koji pomno prate uspjehe ruske vojne industrije, nema nikakvih naznaka sklopljenog posla s Hrvatskom, osim vijesti da je hrvatska Vlada osigurala financijska sredstva za njegovu provedbu.

Slučajnost ili simbolika?

Koliko avansa za remont helikoptera?

Već ranije smo pisali kako su Vlada i MORH osigurali da se najveća rata u financiranju remonta Mi-171Sh isplati do kraja ove godine, što se, s obzirom na izostanak bilo kakvog konkretnog posla, može tumačiti jedino kao avans Zrakoplovno tehničkom centru za osiguranje isplate plaća zaposlenima i podmirivanje troškova hladnog pogona. No u nedavno objavljenom izvješću Državnog ureda za reviziju o poslovanju Ministarstva obrane RH u 2016. godini, pomalo kriptično daje se naslutiti da je dio tog novca u ukupnom iznosu od 96 milijuna kuna predviđenih za ovu godinu isplaćen već u prvoj polovici 2017. Naime, u Izvješću (na stranici 15) izričito stoji:

„Do svibnja 2017., vrijednosno značajnije je opravdano potraživanje za dane predujmove za robe i usluge (remont helikoptera) u iznosu 36.768.000,00 kn i pojedina potraživanja za predujmove zaposlenima za službena putovanja u inozemstvo“.

Za išta opširnije na ovu temu trebat će pričekati do sljedećeg godišnjeg izvješća Revizije, dakle za godinu dana. Revizijska izvješća za 2016. još nisu došla na dnevni red ni Vlade ni Sabora, a jednom kada dođu – bilo bi u redu da barem saborski Odbor za obranu, koji je krajem 2016. dao pozitivno mišljenje za pokretanje posla remonta Mi-171Sh, priupita MORH o kakvim se to avansima za remont helikoptera, i kojih to helikoptera zapravo radi.

Što sve nasljeđuje novi zapovjednik HRZ i PZO?

U svakom slučaju, ovakvim pristupom „bi-ne bi“ i „povuci-potegni“ nesuđeni remont 10 helikoptera Mi-171Sh ušao je u svoju drugu godinu. Na pitanje osjeća li se osobno odgovornim za kašnjenje remonta ovih inače prilično korisnih letjelica, sada već bivši zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Miroslav Kovač nam je na Plesu odgovorio:

 

„Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ne može imati nikakvu grešku u tome, jer mi smo ti krajnji korisnici. Mi iskazujemo potrebe… iskaz potreba korisnika, koje prosljeđujemo na više razine. Znači, to je stvar i mogućnosti, i političke volje, i svega, tako da ne bih u to ulazio. Što se tiče Zrakoplovstva, Zrakoplovstvo nema niti trunku odgovornosti po pitanju remonta Mi-171Sh“.

A tko onda snosi barem trunku odgovornosti??

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.