Promjene i u Eskadrili višenamjenskih helikoptera

 

Eskadrila borbenih aviona nije jedina koja je ove godine doživjela promjenu zapovjednika. Čak nešto prije EBA-e, došlo je do promjene na čelu Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH). Radi se, kako tvrde u MORH-u, o „planiranim personalnim promjenama u zapovjednoj strukturi HRZ i PZO“, u sklopu kojih je od 15. lipnja ove godine dužnost zapovjednika EVH preuzeo pukovnik Marijan Skorija, dotadašnji zamjenik zapovjednika EVH.

Pukovnik Skorija je rođen 1974. godine u Karlovca, a prema evidenciji Ministarstva obrane – Oružanim snagama RH pristupio je u svibnju 1997. „Diplomirani je inženjer aeronautike – vojni pilot. Završio je Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“. Kapetan je transportnih helikoptera i nastavnik letenja. Tijekom karijere sudjelovao je u više misija potpore miru na Kosovu i u Afganistanu. Za svoj je rad višestruko pohvaljivan i nagrađivan“, odgovoriše iz MORH-a na upit portala Obris.org o novom zapovjedniku EVH. Nedugo uoči imenovanja pukovnik Skorija vratio se iz operacija potpore miru KFOR (točnije 29. ožujka), gdje je bio zapovjednik 23. hrvatskog kontingenta.

Pukovnik Saša Crnec, donedavni zapovjednik EVH

No čini se da je ova promjena na čelu EVH ipak bila malo manje planirana, barem u ovom razdoblju, budući je Eskadrila višenamjenskih helikoptera čak puna 2 mjeseca bila bez zapovjednika. Naime, do 15. travnja zapovjednik EVH bio je pukovnik Saša Crnec, koji je potom došao na čelu Samostalne služba za vojni zračni i pomorski promet, kako se ta služba zove po novom ustroju Ministarstva obrane. Od tada pa sve do 15. lipnja EVH nije imala zapovjednika, već je eskadrilom zapovijedao zamjenik zapovjednika, u ovom slučaju pukovnik Skorija, „što je uobičajena praksa u slučaju odsutnosti zapovjednika“, kažu u MORH-u. Skorija je potom 15. lipnja i imenovan za zapovjednika EVH.

Eskadrila višenamjenskih helikoptera jedna je od najzaposlenijih jedinica iz sastava OS RH – osim sudjelovanja u operacijama KFOR i Resolute Support, njeni pripadnici sudjeluju i na raznim vježbama, obavljaju VIP prijevoz, sudjeluju u medicinskim letovima, itd. Baza Eskadrile je u vojarni „Lučko“, koja je do 2000. godine bila 94. zrakoplovna baza i u kojoj je bila smještena 28. eskadrila transportnih helikoptera. Po gašenju ove postrojbe, baza u Lučkom ulazi u sastav 91. ZB Pleso, u kojem je do danas.

Koja je budućnost vojarne u Lučkom, nije baš sasvim jasno. U aktualnom DPR OS RH za razdoblje od 2015. do 2024. predviđa se napuštanje vojarne „Lučko“ do 2019. godine, zbog čega su bili uplanirani i neki dodatni građevinski radovi (izgradnja hangara i proširenje stajanke) u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, i to izričito „za smještaj Eskadrile višenamjenskih helikoptera zbog preseljenja s Lučkog“. Naravno, ovakvi su planovi kao posljedicu onda imali i automatsko smanjivanje investiranja u održavanje takvog buduće-bivšeg vojnog kompleksa na Lučkom. No sudeći prema očitovanju MORH-a kojeg smo dobili 11. kolovoza, izgleda da se od izmještanja EVH barem za sada odustalo, jer: „što se tiče vojnog objekta Lučko, možemo Vas izvijestiti da je isti perspektivan za MORH i Oružane snage RH. Ulaganja u njegovu infrastrukturu provodit će se u skladu s planovima, potrebama i mogućnostima MORH-a i OS RH“, poručili su nam iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. Tako, dok se ne iznađu „mogućnosti“, pripadnici EVH za sada žive i rade u skoro pa neperspektivnoj vojarni – gdje bi poboljšavanje ne baš sjajnih radnih uvjeta svakako trebalo biti jedan od prioriteta novog zapovjednika, pukovnika Marijana Skorije.

Dosadašnji zapovjednik EVH, ujedno i novi šef  Samostalne služba za vojni zračni i pomorski promet, pukovnik Saša Crnec, prvi veliki ispit polaže na već sada prilično kontroverznom remontu helikoptera Mi-171 Sh. On kao čelnik spomenute Službe ima jednu od glavnih uloga pri odlučivanju o provedbi remonta spomenutih helikoptera – pa možda i u ruskom „810 Zrakoplovnom remontnom zavodu“ u gradu Čita, u istočnom Sibiru, ukoliko do njega zaista i dođe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.